DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Steken en beten

Op zoek naar de beste middelen tegen steken en beten? Behandel een kwallenbeet of een wespensteek met de beste crèmes, sticks en zalfjes. Deze onderstaande geneesmiddelen kunnen zonder recept worden besteld!Lees meer
 • Azaron Stick Insectenbeten 5,75GR

  Azaron Stick Insectenbeten | 5,75GR

  (7)
  Voorraad: > 50
  6,29
 • Nestosyl Crème 30GR

  Nestosyl Crème | 30GR

  Voorraad: > 50
  9,59
 • Dettol Chloorxylenol 48mg 500ML

  Dettol Chloorxylenol 48mg | 500ML

  Voorraad: > 50
  11,99
 • Azaron Crème Insectenbeten 10GR

  Azaron Crème Insectenbeten | 10GR

  (12)
  Voorraad: > 50
  6,29
 • Nestosyl Crème 15GR

  Nestosyl Crème | 15GR

  Voorraad: > 50
  6,79
 • Loxazol 50mg Crème 30GR

  Loxazol 50mg Crème | 30GR

  Voorraad: > 50
  19,94

Steken en beten behandelen

Insecten, zoals bijen, wespen, mieren en kwallen, steken uit zelfverdediging. Muggen, steekvliegen, vlooien en teken steken, omdat ze zich voeden met bloed. Sommige mensen hebben veel last van een beet of steek, andere merken er nauwelijks iets van. De effecten van de stoffen die bij een beet of steek van een insect in het lichaam terechtkomen, verschillen van persoon tot persoon.

Een eerste effect van een insectenbeet kan een plaatselijke ontstekingsreactie zijn, die wordt veroorzaakt door de giftige stof die in het lichaam is achtergelaten. Dit veroorzaakt lokaal roodheid, jeuk en pijn. Alle insectenbeten en -steken veroorzaken in mindere of meerdere mate deze lokale reactie. De jeuk, pijn en de bult gaan na twee, drie dagen vanzelf over. Er zijn gelukkig zelfzorggeneesmiddelen die gedurende die tijd de hinder tot een minimum beperken.

Het kan echter ook voorkomen dat er een allergische reactie optreedt. Dit komt meestal voor bij wespen- bijen- horzel- en hommelsteken. Dit gebeurt alleen wanneer de betrokkene eerder in aanraking is geweest met stoffen van hetzelfde insect. Het gevolg is dat binnen enkele minuten een uitgebreide plaatselijke reactie ontstaat. Soms is er een reactie van het hele lichaam, met in ernstige overgevoeligheid zelfs kans op een shock.

Insecten kunnen infecties bij zich dragen, die zij door te steken of bijten kunnen overbrengen op de mens. De teek is het meest bekend als overbrenger van infecties (ziekte van Lyme). Maar ook de mug (malaria) en vroeger de vlo (de pest) kunnen infecties overdragen. Over het algemeen zijn insectensteken echter niet meer dan hinderlijk en vrij ongevaarlijk.

Oorzaak steken en beten

Van het eigenlijke steken of bijten van een mug, vlo of mier merkt u meestal niets. Pas wanneer er een bultje komt en jeuk en/of pijn ontstaat, weet u dat u het slachtoffer geworden bent van een insectenbeet/steek. Echter een steek van een bij, wesp of steekvlieg is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft veel zwelling. Bijen laten hun angel achter in de huid als zij steken. Opvallend is dat de klachten op de tweede dag vaak erger zijn dan de dag daarvoor. Gelukkig gaat het vaak vanaf de derde dag snel beter. Een steek van een wesp kan flink pijnlijk zijn. Het beste kunt u de gestoken plek meteen uitzuigen en behandelen.

Een teek bijt zich vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Een beet van een teek vraagt om onmiddellijke actie. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overbrengen. Het is verstandig een tekentang in huis te hebben. Als je een teek ziet, kun je deze met behulp van de tang veilig verwijderen (lees eerst de gebruiksaanwijzing). Houd de plek rond het wondje in de gaten. Als de teek de ziekte van Lyme heeft overgebracht, verschijnt enkele weken tot maanden na de beet een rode cirkel rond de bijtplek. Ga dan onmiddellijk naar een arts.