DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Hechtpleisters

In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is de hechtpleister een zeer veelzijdige pleister die kan worden gebruikt voor het dichten van wonden en het veilig vastplakken van allerlei soorten verband. Bij DeOnlineDrogist.nl vindt u hechtpleisters in verscheidene formaten, van enkele van de grootste merken zoals Leukoplast, HeltiQ en Hansaplast. Zo bent u verzekerd van wondverzorging van de hoogste kwaliteit.Lees meer
1

Populaire merken in Hechtpleisters:

Wanneer heb ik een hechtpleister nodig?

Hechtpleisters worden in twee voornaamste gevallen gebruikt:

-        om de twee zijden van een wond met scherpe randen weer bijeen te brengen;

-        om verband goed vast te plakken op de gevoelige huid.

In het eerste geval, waarin er meestal sprake is van een snijwond, dient u eigenlijk uw huisarts te bezoeken. Tot die tijd zou u zelf een hechtpleister kunnen opplakken om de wond te dichten. Let er hierbij wel op dat het gebruik van hechtpleisters juist wordt afgeraden bij:

-        grote, gapende wonden;

-        wonden van meer dan enkele millimeters diep;

-        wonden met rafelige randen;

-        wonden met vuil erin;

-        bijtwonden.

Deze wonden dient u níet zelfstandig te dichten; dit zou kunnen leiden tot infecties (bijvoorbeeld tetanus) of slechte genezing.

Daarnaast kunnen hechtpleisters, zoals genoemd, gebruikt worden voor het stevig vastplakken van verbanden en andere pleisters die anders zouden loslaten. Hechtpleisters zijn namelijk ontwikkeld om extra goed te blijven zitten op de huid. Hiermee zou u bijvoorbeeld ook een klein stukje verband op de huid kunnen plakken, in plaats van het volledige lichaamsdeel eerst te omwikkelen.

Door hun veelzijdige aard vormen hechtpleisters een onmisbaar onderdeel van de EHBO-kit. Daarom raden we u aan om deze altijd in de buurt te hebben voor het geval u ze met spoed nodig mocht hebben. 

Hoe breng ik een hechtpleister aan?

Als u de hechtpleister gebruikt om een wond te dichten, ga dan zorgvuldig te werk. Zorg ervoor dat de omringende huid ontsmet is, maar wel goed droog. Plak de hechtpleister op één kant van de wond. Duw vervolgens de twee wondranden voorzichtig naar elkaar toe, zodat ze elkaar licht aanraken. Nu kunt u de hechtpleister in zijn geheel over de wond heen aanbrengen. De twee zijden van de wond worden hierdoor tegen elkaar aan gehouden, wat de genezing bevordert.

Gebruikt u de hechtpleister om verband vast te plakken? In dat geval kunt u deze behandelen als plakband, waarbij u erop let dat de strip overal zowel het verband als de huid aanraakt. Desnoods knipt u er een zwaluwstaartje in, zoals hieronder uitgelegd staat.

Een zwaluwstaartje in een hechtpleister knippen

Zwaluwstaartjes zijn zeer geschikt voor het extra stevig aanbrengen van (hecht)pleisters. Vooral op beweeglijkere delen van het lichaam, zoals vingers en handen, kan het gebruik hiervan de voorkeur hebben. Door de speciale vorm van de zwaluwstaartjes geven deze hechtpleisters beter mee en hebben ze meer plakoppervlak, waardoor ze minder snel loslaten.

Als u nog geen hechtpleisters met zwaluwstaartjes heeft liggen, zou u deze ook zelf kunnen knippen. Knip hiervoor een smal driehoekje in de twee uiteinden van de pleister, zodat er twee vleugeltjes ontstaan (de zwaluwstaartjes). Bij bijvoorbeeld een vingerwond kunt u deze vleugeltjes uiteen trekken en vervolgens kruislings over uw vinger plakken. Op deze manier voorkomt u dat de pleister van uw vinger glijdt.

Hoelang moet een hechtpleister droog blijven?

Hoelang een hechtpleister droog moet blijven, is afhankelijk van de reden waarmee deze is aangebracht. Is de hechtpleister door een arts aangebracht, dan zal deze u instructies hebben gegeven over deze termijn. Wel kunnen we stellen dat een hechtpleister die op een wond is geplakt in de regel twee tot drie dagen lang droog moet blijven, om te voorkomen dat deze loslaat. Dit zou de genezing namelijk belemmeren.

Heeft u zelf een hechtpleister gebruikt om bijvoorbeeld een verbandje goed vast te zetten? Dan gelden hier geen specifieke regels voor. Wel is het belangrijk om te weten dat een vochtig geworden hechtpleister vervangen zal moeten worden, evenals het verband zelf.

Mag ik zwemmen of douchen met een hechtpleister?

Hechtpleisters zijn van zichzelf niet waterbestendig. Als het belangrijk is dat uw hechtpleister goed op zijn plek blijft zitten, kunt u dus niet gaan zwemmen. Of u kunt douchen of een bad kunt nemen, hangt af van de locatie van de hechtpleister. Alleen als u kunt garanderen dat deze niet nat wordt, is het verstandig om te gaan douchen of baden.

Hoelang moet een hechtpleister blijven zitten?

Een hechtpleister moet minstens zo lang blijven zitten als dat deze droog moet blijven. Wat echter wel belangrijk is, is dat u een hechtpleister die op een wond is aangebracht niet zelf lostrekt voordat u hiervoor goedkeuring heeft gekregen van uw arts. Hierdoor zou de wond weer open kunnen gaan of gaan bloeden. Een hechtpleister zal na enkele dagen vanzelf loslaten.

Wat als mijn hechtpleister loslaat?

Zoals vermeld zal een hechtpleister na enkele dagen vanzelf loslaten. Dit is normaal; wat er nu dient te gebeuren, is afhankelijk van de omstandigheden. Als de wond genezen is, hoeft hier geen nieuwe hechtpleister op te worden geplakt. Misschien wilt u wel een verbandje of een normale pleister gebruiken om vuil te weren, maar dit is dan niet noodzakelijk. Laat uw hechtpleister echt vroegtijdig los? Raadpleeg dan uw arts voor advies.

Hoe verwijder ik een hechtpleister?

Een hechtpleister die is opgeplakt om een wond te dichten, mag niet zomaar verwijderd worden. Dit zal na enige tijd vanzelf gebeuren.

Een hechtpleister die u zelf heeft opgeplakt om een verband op zijn plek te houden, kan natuurlijk wél worden verwijderd. Hiervoor kunt u deze losweken met water, zodat hij eenvoudig loslaat. Er bestaan ook sprays voor het verwijderen van pleisters en pleisterresten; deze pleisterverwijderaars koopt u eveneens bij DeOnlineDrogist.nl.

Online hechtpleisters kopen?

Wilt u nu online hechtpleisters bestellen? Bij DeOnlineDrogist.nl kan dit zeer eenvoudig. In ons assortiment vindt u hechtpleisters in verschillende formaten en met verschillende eigenschappen, om elke hechting veilig af te plakken. Heeft u nog vragen over dit product? Dan helpt onze klantenservice u daar graag bij!

Bestelt u uw hechtpleisters op werkdagen voor 21.30, dan heeft u ze morgen al in huis. Bovendien profiteert u van gratis verzending bij bestellingen boven de 20 euro.