9491.112 reviews
Bestel nu
0
€ 0,00
shopping awards 2021 persoonlijke verzorging

Handverzorging

Droge handen door het vele wassen? Lees hier de beste tips

Het is nu, tijdens de coronacrisis, meer dan ooit belangrijk om uw handen vaker te wassen dan normaal. Dit vele wassen van de handen heeft echter een flinke impact op de natuurlijke huidbarriere van uw huid. Dat zal u helemaal merken als u al een droge, gevoelige huid heeft. Wilt u weten hoe u droge handen kunt voorkomen en uw huid het beste kunt verzorgen? U leest hier de beste tips.
Tekst tot stand gekomen in samenwerking met Cetaphil.

Handen wassen: verklein de kans dat u ziek wordt

Het is natuurlijk altijd belangrijk om uw handen te wassen, maar door de coronacrisis (COVID-19 crisis) zijn we nog meer op het belang ervan gewezen. Het wordt aangeraden om op regelmatige basis uw handen te wassen. Als u uw handen goed schoon maakt met water en zeep, verkleint u de kans namelijk dat ziekteverwekkers verspreid worden. Door de handen schoon te houden is de kans dus kleiner dat u of iemand in uw omgeving ziek wordt. Er is geen specifiek voorschrift hoe vaak u uw handen moet wassen. We raden in ieder geval aan om uw handen te wassen in de volgende gevallen (sommige zult u al doen!):
● Na toiletbezoek ● Voordat u eten gaat bereiden of gaat eten ● Nadat u buiten bent geweest
● Na hoesten, niezen of snuiten van de neus. ● Als u een kind heeft verschoond ● Als u zichtbaar vuile handen hebt
● Na het schoonmaken (ook als u een (nat) vaatdoekje hebt gebruikt) ● Als u contact heeft gehad met dieren, bijvoorbeeld als u een hond heeft geaaid
Naast handen wassen wordt het aangeraden om uw gezicht zo min mogelijk aan te raken. Een virus kan namelijk via bijvoorbeeld de mond of het neusslijmvlies uw lichaam binnen komen. Als u uw gezicht wel gaat aanraken (bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een dagcrème) is het belangrijk dat u uw handen op voorhand goed heeft gewassen.
Het zit zo: de buitenste laag van de huid (de opperhuid) bevat een hydrolipidenlaag die uit water en vetten bestaat. Die laag helpt om vocht vast te houden en biedt bescherming tegen irriterende stoffen. Door het veelvuldige wassen met zeep, warm water of door desinfecterende middelen, zoals handgel met alcohol, wordt die laag aangetast en kan er te veel vocht uit de huid verdampen. En daardoor voelen uw handen droog aan.

Tips voor een minder droge huid

 • 1. Handen wassen met koud water

  Was uw handen met koud of lauwwarm water. Wassen met warm water zorgt er namelijk voor dat het lipide laagje wordt aangetast en er veel vocht uit uw huid verdampt. Daardoor wordt de huid droog. Wist u dat bacteriën en vuil bij gebruik van koud water net zo goed los laten als bij warm water?
 • 2. Kies de juiste reiniger voor uw droge huid

  Klassieke zepen zoals een zeepblok drogen uw huid uit, omdat het de huidbarrière verstoort. Door dit soort zepen wordt de pH-waarde (zuurgraad) van uw huid verstoord, waardoor de bescherming weer wordt verstoord. Een zeepblok is nu ook minder geschikt om te gebruiken, omdat op een zeepblok vaak nog bacteriën achter blijven. Kies daarom het liefst voor een vloeibare zeep.
  Het is het beste om, tijdens periodes van veelvuldig handen wassen, te kiezen voor een product dat zacht en mild is en zo de natuurlijke huidbarrière respecteert en intact houdt. De Cetaphil Milde Huidreiniger is speciaal ontwikkeld als dagelijkse reiniger voor de droge of gevoelige huid. Deze reiniger helpt de huid vocht vast te houden en reinigt zonder de huid uit te drogen, zelfs als uw huid geïrriteerd is.
 • 3. Handen goed afdrogen is belangrijk

  Wist u dat ook het drogen van de handen een rol speelt in het uitdrogen van de huid? Gebruik het liefst een schone doek om de handen te drogen. Het wordt tijdens de coronacrisis aangeraden om papier te gebruiken in plaats van een handdoek: dit is hygiënischer. Probeer bij het afdrogen van de handen te deppen, in plaats van te wrijven. Wrijving kan de huid namelijk weer extra irriteren.
 • 4. Verzorging van de handen na het handen wassen

  Het is belangrijk om uw huid goed te voeden direct na het handen wassen. Gebruik hierbij een vochtinbrengende crème, zoals de Cetaphil Hydraterende Crème. Deze crème helpt het vochtgehalte in de huid te herstellen en versterkt de natuurlijke beschermende barrière van de huid. We raden aan om direct na het handen uw handen in te smeren. De Cetaphil crème trekt snel in en plakt niet: wel zo handig! De tube is ideaal om mee te nemen en om uw handen gedurende de dag te hydrateren.
  [Klik hier]9https://www.deonlinedrogist.nl/drogist/cetaphil-huidreiniger-hydraterende-creme-voordeelpak.htm) voor een voordeelverpakking met de Cetaphil Milde Huidreiniger en de Cetaphil hydraterende crème.