Wegens drukte bij ons en PostNL kan uw pakket mogelijk vertraagd zijn. Lees meer >
DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Ovulatietest

Een ovulatietest is een handig hulpmiddel om het moment van de eisprong te berekenen. Lees meer

Waarom een ovulatietest?

Om zwanger te raken is het belangrijk om rond het moment van ovulatie en tijdens uw vruchtbare dagen geslachtsgemeenschap te hebben. Bij vrouwen met een onregelmatige cyclus is het minder eenvoudig om het moment van de eisprong te berekenen. In dat geval kunt u een ovulatietest gebruiken.

Deze test voert u uit met wat urine, zodat de tester het luteïniserend hormoon (het LH gehalte) kan detecteren. De waarden van dit hormoon nemen een dag of twee voor de ovulatie enorm toe. Met een ovulatietest kunt u zo goed aflezen wanneer u aan het ovuleren bent. Tijdens deze periode is de kans op zwangerschap na geslachtsgemeenschap het grootst.

Ovulatietest: hoe werkt het?

Een ovulatietest meet het LH-gehalte in uw urine. Het LH-gehalte (het luteïniserend hormoon) stijgt enorm, zo’n twee dagen voordat de eisprong plaatsvindt. Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong plaats binnen 1 á 2 dagen na de eerste stijging van de LH waarde. Direct na de ovulatie is de eicel voor een korte tijd (12-24 uur) bevruchtbaar. Dankzij de test kunt u ontdekken wanneer deze LH-piek plaatsvindt en dus de meeste kans heeft om zwanger te raken.

Hoe gebruikt u de ovulatietest?

Om de LH-piek te vinden, test u een paar dagen achter elkaar. Wanneer u kunt beginnen met het gebruiken van de ovulatietest is afhankelijk van de lengte van uw cyclus. Bij een cyclus van 28 dagen kunt u testen vanaf dag 11 na het begin van uw vorige menstruatie. De eerste dag van uw menstruatie telt als dag 1.

De ovulatietest bestaat uit teststaafjes, vaak bevat de verpakking 7 of 20 stuks. Deze teststaafjes meten de LH-piek in de urine, simpelweg door het staafje een aantal seconden in urine te dopen. Wanneer het teststaafje de LH-piek meet, wordt dit bij de meeste ovulatietesten aangegeven met een tweede (blauw) streepje, of met een lachend gezichtje. Dit is het beste moment om geslachtsgemeenschap te hebben. De kans op een eventuele zwangerschap is op dit moment het grootst.

Clearblue digitale ovulatietest


Ontdek uw meest vruchtbare dagen en vergroot de kans om zwanger te worden. Bekijk de video over de Clearblue digitale ovulatietest voor meer informatie.

Tips tijdens het gebruik van de ovulatietest

- Het is belangrijk om niet te veel te drinken voordat u de test gebruikt. Uw urine kan hierdoor te veel verdund worden waardoor de LH-piek niet goed te meten is.
- Gebruik ook geen ochtendurine om de LH-piek te meten.
- De test is het meest betrouwbaar als u dit iedere dag op hetzelfde tijdstip uitvoert
- Probeer te voorkomen dat u niet te veel gefixeerd raakt op het zwanger raken. Ontspanning is belangrijk.
- Wees niet teleurgesteld als zwanger raken niet meteen lukt. 80 tot 90% van stellen met een kinderwens raakt binnen een jaar in verwachting. Indien het langer duurt kunt u contact met uw huisarts opnemen.
- De ovulatietest is géén anticonceptiemiddel.