Hoe komen de luizen opeens in uw haar?
Warme en behaarde plekjes op het hoofd: daar bevinden de luizen zich het liefst. Bij de oren bijvoorbeeld, of onder een pony. Deze kleine diertjes zijn parasieten en leven van mensenbloed. Het is voor velen een nachtmerrie om hoofdluis te krijgen, maar u kunt het niet echt voorkomen. Toch wordt het wel aangeraden om iedere maand uw haardos te checken op deze gevreesde luizen. Want ja… wat als u toch luis in uw haar heeft? Wat moet er dan gebeuren? De Online Drogist levert u het antwoord en heeft diverse producten verzameld om hoofdluis te behandelen. Zoals een luizencape en een luizenspray.
Pas op! Luizen verspreiden zich gemakkelijk
U kunt hoofdluis gemakkelijk krijgen via iemand die al hoofdluis heeft. De luizen verplaatsen zich rap van het ene naar het andere hoofd. Met name kinderen hebben hier vaak mee te maken. Als in hun klas iemand met hoofdluis rondspeelt, wordt het snel verspreid. Dat kan echter alleen van hoofd tot hoofd gaan. Via kleding, beddengoed of iets dergelijks kan het zich niet verplaatsen. Luizen verspreiden zich ook niet via uw huisdieren. Mocht uw hond bijvoorbeeld last hebben van luizen, overleven deze luizen het niet op mensen. Mensen en alle diersoorten hebben namelijk een eigen luizensoort. Hoofdluis is niet schadelijk of gevaarlijk. Het kan namelijk geen ziektes overbrengen. Maar het jeukt en kan op die manier een hardnekkig probleem worden. Echter zijn er tegenwoordig zat oplossingen om dit te voorkomen. Mocht u of uw kind hoofdluis hebben, wordt aangeraden gezinsleden en andere naasten gauw te behandelen. Zo kan men elkaar niet opnieuw besmetten. Dat wordt nog eens duidelijk gemaakt in het onderstaande filmpje.
Hoofdluis neten
Een luis die zich in het haar van een mens bevindt, begint zijn leven als ei. Die eitjes worden neten genoemd. Deze neten zijn ongeveer 1 millimeter groot en doorzichtig of grijswit van kleur. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met roos in uw haar, maar hier zit een wel degelijk groot verschil in. Roos zit los in uw haar en neten zitten vastgekleefd aan de haren. Neten zitten daarnaast doorgaans rond de 2 centimeter van de haarwortel. Als dit een grotere afstand is, is de neet waarschijnlijk niet meer in leven, of zijn deze al uitgekomen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM, kan een luis kruipen en is er een kans is dat deze zich snel verplaatst. Een hoofdluis komt na zeven tot tien dagen uit het eitje en is dezelfde tijd onderweg om volwassen te worden. Dit proces moet uiteraard worden tegengegaan. Volwassen hoofdluizen hebben namelijk de kunde in huis om eitjes te leggen en produceren doorgaans vijf tot zes eitjes per dag. En dat dertig dagen lang, aangezien dit de gemiddelde leeftijd is van een luis. Toch wijst deze snelle verspreidingsmogelijkheid erop dat ingrijpen belangrijk is. Hoe eerder, hoe beter!Luis bestrijden met producten van De Online Drogist
Hoofdluis behandelen. Wat kunt u het best doen tegen hoofdluis? De Online Drogist heeft luizenkammen, luizenshampoo, een luizenzak en luizenspray. Ook heeft het medische middelen tegen luis. Het Het RIVM heeft een voorlichtingsfilm gemaakt over controleren en behandelen van hoofdluis. Hoofdluis is een hardnekkig probleem. Regelmatige controles zorgen ervoor dat een tijdige behandeling mogelijk is. Zo blijven kinderen elkaar niet besmetten.
Tips
- Was alle mogelijk besmette gebruikte kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen en eventueel knuffels op tenminste 60 graden Celsius (minstens 10 minuten) om een nieuwe besmetting te voorkomen. Herhaal het wassen van de kleding etc bij de tweede behandeling met hoofdluismiddel als er op dat moment nog luizen of neten zichtbaar zijn.
- Of verzamel alle spullen die mogelijk besmet zijn in een plastic zak, sluit die af en laat hem 2 weken staan. De neten en luizen sterven dan. Als laatste kunt u de besmette spullen minimaal 48 uur buiten luchten of 24 uur in een diepvriezer leggen. Klop en borstel de spullen daarna goed uit.
- Maak stoelen, banken, kussens etc goed schoon met een stofzuiger, gooi de zak daarna wel meteen weg.
- Vermijd gemeenschappelijk gebruik van mutsen, kleding en kammen om verspreiding te voorkomen. Hang jassen en kleding ver uit elkaar of gebruik plastic tas, zodat overlopen niet mogelijk is.
- Controleer het hele gezin met een luizenkam om verdere besmetting te voorkomen. Controleer daarna wekelijks het (natte) haar van alle gezinsleden met een luizenkam.
- Mochten er luizen in uw gezin voorkomen, waarschuw dan uw directe omgeving. Hoe eerder men controleert en alert is op de luizen, des te sneller kan de besmetting bestreden of voorkomen worden.
- Gebruik van bestrijdingsmiddelen als er geen luizen zijn, is NIET verstandig. Preventief gebruik verhoogt de kans op immuniteit van de hoofdluis op de te gebruiken middelen.
- Wilt u liever geen hoofdluismiddel gebruiken, dan adviseren wij om het haar dagelijks te kammen met een netenkam gedurende 2 weken. Let op: een netenkam is iets anders als luizenkam of stofkam.
Luizenshampoo en meer opties
Mocht hoofdluis worden geconstateerd, zijn er verschillende mogelijkheden om hier snel een einde aan te maken. Natuurlijk is kammen met een fijntandige luizenkam een goede bestrijdingswijze. Maar ook luizenshampoo werkt om luizen tegen te gaan, en maakt kansen op nieuwe besmettingen kleiner. Nieuwsgierig? Kijk snel naar alle luizenshampoo.