DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Wat te doen tegen een koortslip?

We gaan weer langzaam richting de herfst. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, krijgen we vaak te maken met een verminderde weerstand. Hierdoor heeft u een groter risico op het ontstaan van koortslippen. Vervelend! We vertellen u graag meer over een koortslip en hoe u een koortslip kunt behandelen.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een virale infectie die veroorzaakt wordt door het Herpes Simplex Virus, type 1 (HSV-1). Veel mensen krijgen in hun leven ooit te maken met het virus en daarom is het dan ook één van de meest voorkomende virusinfecties in Nederland. Tot 67% van de mensen draagt het virus (levenslang) met zich mee. Koortslippen worden ook wel koortsblaasjes of koortsuitslag genoemd. Het is te herkennen aan de met vloeistof gevulde, pijnlijke rode blaasjes op of rond de lippen. Het is niet verstandig om over de blaasjes heen te wrijven, dit kan namelijk tot een vervelende infectie leiden.

Symptomen van een koortslip

Een koortslip doorloopt verschillende fases. Tijdens de eerste fase voelt u tintelingen in uw lippen of ervaart u een brandend gevoel. De huid wordt rood en er ontstaat een klein blaasje of rood plekje. In de tweede fase worden de blaasjes gevuld met vloeistof. Vervolgens, tijdens de derde fase, kunnen de blaasjes openbarsten, waardoor het vocht er uitloopt. Dit is daarom ook de meest besmettelijke fase. De koortslip is omringd door een rode en opgezette huid. Ten slotte, fase vier. Tijdens deze periode worden de korstjes gevormd, doordat de zweren indrogen. Wanneer het wondje in uw mondhoek zit, of een andere vervelende plek, is het mogelijk dat het wondje opengaat en gaat bloeden. Dit kan zorgen voor een jeukend of brandend gevoel. Na verloop van tijd geneest de koortslip en laat het korstje los. De huid onder het korstje kan nog wat roze, droog en opgezet zijn. Al met al duurt een koortslip gemiddeld zo’n 7 tot 10 dagen.

Triggers van een koortslip

Het Herpes Simplex Virus draagt u, zoals eerder gezegd, uw hele leven met zich mee. Vaak is het virus niet actief, wanneer dit wel het geval is, krijgt u een koortslip. Maar hoe komt het dat het virus de ene keer wel actief is en de andere keer niet? Er zijn bepaalde triggers die bij veel mensen het virus activeren. Dit zijn de meest voorkomende triggers:

• Vermoeidheid of een verminderde nachtrust

• Tijdelijk verminderde weerstand

• Koorts en verkoudheid

• Koude weersomstandigheden

• Blootstelling aan zonlicht

• Hormonale veranderingen, zoals tijdens de menstruatie

• Stress of spanning

• Beschadigde lippen

Voorkom een besmetting

Een koortslip is besmettelijk. Het virus overleeft niet in de lucht en is daardoor alleen over te dragen via (indirect of direct) huidcontact met de andere persoon. Om die reden begint het bij goede hygiëne. Heeft u een koortslip? Was uw handen direct nadat u uw koortslip heeft aangeraakt. Probeer tijdens de besmetting zo min mogelijk spullen te delen met anderen. Denk bijvoorbeeld aan servies, bestek, een tandenborstel, handdoek en lippenbalsem. Gebruikt u voor het behandelen van uw koortslip een zalf? Ook in dat geval is het niet handig om deze te delen met een ander. Ten slotte is het aan te raden om tijdens de besmetting niet te knuffelen of te zoenen.

SoreFix (1)

voor een koortslip

Bekijk producten
  • SoreFix Rescue Koortslipcrème 6ML

    9,95

    SoreFix

    Rescue Koortslipcrème 6ML

  • SoreFix Prevent Koortslip Balsem 8ML

    9,95

    SoreFix

    Prevent Koortslip Balsem 8ML

  • SoreFix SoreFix Koortslip Combi - Voorkomen en Genezen

    10% korting

    SoreFix

    SoreFix Koortslip Combi - Voorkomen en Genezen

  • SoreFix Koortslip Duo Patch 15ST

    9,95

    SoreFix

    Koortslip Duo Patch 15ST

Hoe kunt u een koortslip behandelen?

Bent u in aanraking gekomen met het virus en heeft u een koortslip? Dat is erg vervelend, maar gelukkig gaat de koortslip vanzelf weer weg. Het allerbelangrijkste is dat u uw koortslip met rust laat. Raak het niet aan en wrijf of krab de blaasjes niet open. Heeft u veel last van jeuk, pijn of een branderig gevoel? Dan kunt u SoreFix (1) proberen. Sorefix Rescue (1) is een koortslipcrème voor de behandeling van een koortslip. Deze crème verlicht tinteling, vermindert blaasjes, verkort de herstelperiode en voorkomt korstbreuk. De DUO patch (1) is een speciale pleister die tijdens alle fasen van een koortslip helpt bij het herstel. Doordat de pleister beschermt en hydrateert, kan uw koortslip sneller herstellen. Daarnaast verlicht het jeuk. Met de SoreFix Prevent lippenbalsem (1) voorkomt u een koortslip. Breng de balsem dagelijks aan (nadat uw koortslip volledig is verdwenen) op uw lippen. Heeft u last van aften? Gebruik dan de Aften Plus Gel (1) van SoreFix. U brengt de gel gemakkelijk en hygiënisch aan met de applicator. De gel werkt al binnen 1 minuut. Het vermindert een pijnlijk en branderig gevoel, bevordert herstel en beschermt tijdens het eten en drinken.

(1) Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.