Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: belangrijke voedingsstoffen tijdens de zwangerschap en vitamines voor uw baby

Belangrijke voedingsstoffen tijdens de zwangerschap en vitamines voor uw baby

Gefeliciteerd, u bent zwanger! Als er een kindje op komst is gaat u een spannende tijd tegemoet. Maakt de baby het goed en krijgt de baby wel voldoende voedingsstoffen binnen? Om de groei van uw baby te ondersteunen is het belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt. Zo is het belangrijk om voldoende te rusten en gezond te eten. Van bepaalde voedingsstoffen kunt u tijdens de zwangerschap bovendien meer gebruiken. Hier leest u meer over die voedingsstoffen.

Voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in uw lichaam. In de eerste drie maanden zal de baarmoeder gaan groeien, uw hartslag en ademhaling gaan versnellen en uw bloedvolume neemt toe. De zwangerschapshormonen zorgen voor wat kwaaltjes, zoals vaker moeten plassen, misselijkheid en vermoeidheid. Vanaf de vierde maand nemen deze kwaaltjes af, maar in deze periode kunt u last krijgen van obstipatie en aambeien en houdt u meer vocht vast. In de laatste drie maanden van de zwangerschap zal uw lichaam zich gaan voorbereiden op de aankomende bevalling. In deze periode hebben vrouwen vaak last van pijn in het bekken en wordt het moeilijker om in slaap te komen. De buik is in de laatste maanden op zijn grootst en zwaarst, waardoor uw bewegingsvrijheid steeds minder wordt en u last van uw rug kunt krijgen.

Het zijn negen mooie, spannende maanden voor u, maar ook zware maanden voor uw lichaam. Het is een topprestatie die uw lichaam levert. Uw lijf kan ieder steuntje in de rug gebruiken. De behoefte aan vitamines en mineralen is tijdens de zwangerschap verhoogd.

De belangrijkste vitamines en mineralen zijn:

• Foliumzuur (vitamine B11): Dit draagt bij tot de vorming van de placenta en de groei van je kindje. Het wordt aangeraden om dagelijks 400 microgram foliumzuursupplement in te nemen tot en met de tiende week van de zwangerschap.

• Vitamine D: Vitamine D helpt bij de celdeling en draagt bij aan het behoud van sterke botten. Het wordt geadviseerd om extra 10 microgram vitamine D tijdens de zwangerschap te nemen.

• Vitamines en mineralen die helpen bij het verminderen van vermoeidheid en de weerstand ondersteunen, zijn naast foliumzuur: vitamine B6, B12, vitamine C en ijzer. Deze kunt u nemen ter ondersteuning als aanvulling op de voeding.

• Visolie: Visolie bevat onder andere omega-3 vetzuren (DHA en EPA). De inname van DHA door de moeder is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA, in aanvulling op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor omega-3 vetzuren voor volwassenen (250 mg EPA en DHA).


Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen is het belangrijk om gezond te eten. Dat lukt niet altijd iedereen, mede vanwege de misselijkheid en vermoeidheid die bij de zwangerschap komt kijken. Gezond eten kan er wel eens bij in schieten. Bovendien wordt het aangeraden om foliumzuur en vitamine D in supplementvorm te nemen als u zwanger bent. Dan is het een geruststellend idee dat er diverse zwangerschapssupplementen verkrijgbaar zijn, zodat u precies binnen krijgt wat wordt geadviseerd. Er zijn verschillende merken en producten verkrijgbaar, zoals Davitamon Compleet Zwanger + Omega-3 Visolie Capsules.

Supplementen

tijdens en na de zwangerschap

alle zwangerschapsvitaminen
 • Davitamon Mamafit Tabletten 60TB

  11,38

 •  
 • Davitamon Compleet Zwanger + Omega-3 Visolie Capsules 60CP

  15,71

 •  
 • Davitamon Foliumzuur met Vitamine D3 Smelttabletten 84TB

  8,49

 •  
 • Davitamon Compleet Zwanger Tabletten 60TB

  11,38

 •  

Voedingsstoffen na de geboorte

Uw lichaam heeft negen maanden hard gewerkt om een prachtige baby in de buik te maken. Na die negen mooie maanden komt er een bijzonder en spannend moment: de geboorte. Er zijn vrouwen die na de geboorte van de baby op een roze wolk zitten en voluit genieten. Toch is het herstellen van een bevalling best pittig. Het klinkt best logisch dat uw lichaam niet direct ‘terug’ kan zijn na die topprestatie om een volledig mensje te doen groeien én ter wereld te brengen. Uw lichaam heeft na de geboorte rust en herstel nodig, maar uw aandacht gaat nu waarschijnlijk vooral naa r de baby. Het is een tijd vol onvergetelijke momenten. Maar eerlijk gezegd: het is soms ook best vermoeiend.

Ter ondersteuning van het herstel van uw lichaam en voor het verminderen van vermoeidheid kunnen vitamine B1 en ijzer, naast goede gezonde voeding, helpen. Het is na de bevalling extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten met veel groenten en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger. Lukt dat in alle drukte na de bevalling even niet, dan kan een multivitamine een goede aanvulling zijn. Na de bevalling kan de behoefte aan ijzer soms hoger zijn. Vlees is de belangrijkste bron van ijzer, maar het zit ook in brood, graanproducten en groenten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Davitamon MamaFit bevat naast extra ijzer ook vitamine C.

Vitamines voor uw baby

Uw baby groeit in zijn eerste levensjaren enorm. Deze jaren staan compleet in het teken van groeien, nieuwe dingen leren en nieuwe stappen zetten. Als ouder wilt u deze groei natuurlijk bevorderen en ondersteunen. Dit doet u met een goede voeding. De allereerste maanden is borst- of flesvoeding de belangrijkste voeding voor de baby. Borst- of flesvoeding bevat alle voedingsstoffen die uw baby nodig heeft, op twee uitzonderingen na: vitamine D en K. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om baby’s extra vitamines te geven bij borstvoeding. Krijgt je kindje meer dan 500 cc flesvoeding per dag, dan krijgt het via de flesvoeding al genoeg vitamine K binnen. Een supplement is dan niet nodig.

Davitamon D Olie is een voedingssupplement dat speciaal is ontwikkeld voor baby's. Baby's en peuters hebben vaak behoefte aan extra vitamine D omdat zij nog volop in de groei zijn. In deze periode wordt namelijk de basis gelegd voor een goede ontwikkeling van sterke botten en een goed gebit. Voldoende kalkopname en vitamine D inname is dan van belang en het dagelijks innemen van Davitamon D Olie kan daar aan bijdragen.

Davitamon Vitamine K Olie is een voedingssupplement speciaal voor baby’s die borstvoeding krijgen. Bij baby’s wordt in het lichaam nog niet voldoende vitamine K aangemaakt en omdat moedermelk te weinig vitamine K bevat, is het van belang dat baby’s in de eerste drie levensmaanden in die behoefte worden voorzien. Vitamine K speelt namelijk een belangrijke rol bij de bloedstolling.

Vitamines

voor baby's

Bestel nu
 • Davitamon Vitamine D Olie 25ML

  6,79

 •  
 • Davitamon Vitamine D Aquosum Suikervrij 50ML

  14,44

 •  
 • Davitamon Vitamine K Olie 10ML

  6,37

 •  
 • Davitamon Baby Eerste Vitamines D + K Druppels 35ML

  12,23

 •  

KAG - nr. 24-0321-6821