DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

De verbinding tussen hersenen en darmen

Gestrest of piekert u zich suf? Check even in bij uw darmen. Want uw darmen spelen een belangrijke rol bij een blij brein. De darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. Ze hebben namelijk een eigen zenuwstelsel en regelen zichzelf. De darmen werken dus onafhankelijk, maar staan wel in directe verbinding met de hersenen. Dit gebeurt via de 'hersen-darm-as'. Deze hersen-darm-as is bijvoorbeeld de reden dat stress of spanning voor buikpijn kan zorgen. Ook kan dit gekoppeld worden aan functionele buikklachten, zoals dyspepsie en het prikkelbare darm syndroom. Iberogast en DeOnlineDrogist.nl leggen u alles uit over de verbinding tussen hersenen en darmen.

Maak kans op een Online Detox Programma met yoga voor 2 personen t.w.v. €290,- of het boek 'Allemaal Beestjes - Hoe bacteriën ons gezond houden'. Wat moet u doen? Beantwoord deze prijsvraag: "De hersenen en darmen praten met elkaar, hoe wordt deze verbinding ook wel genoemd?"

infographic over relatie buikpijn en stress

Dit is algemene informatie over het maag-darmstelsel en heeft geen betrekking op Iberogast.

De hersen-darm-as

afbeelding van vrouw die lacht

Tweede brein

U denkt misschien: de hersenen, die sturen toch alles aan? Dat klopt grotendeels, maar als u kijkt naar de communicatie tussen de hersenen en de darmen, dan gaat 80% tot 90% van de berichten van de darmen richting de hersenen. En niet andersom.

Dat de darmen een eigen zenuwstelsel hebben, is best wel bijzonder. Andere organen hebben namelijk geen eigen zenuwstelsel. En dit zenuwstelsel, het enterische zenuwstelsel genoemd, is op zijn beurt ook weer bijzonder. Het communiceert namelijk via de nervus vagus met het centrale zenuwstelsel, maar kan ook zelfstandig functioneren. Onderzoek naar de hersen-darm-as is daarom ook interessant. Hierbij wordt gekeken naar maag- of darmklachten in combinatie met het geestelijke welzijn.

Bij deze darm-breinconnectie spelen miljarden darmbacteriën – ons microbioom genoemd – een belangrijke rol. Ze produceren en reguleren een aantal belangrijke stoffen die de communicatie via de zenuwcellen mogelijk maakt.

Wist u dat het gelukshormoon serotonine zelfs voor 90 procent wordt geproduceerd in de darmen? Samen met andere neurotransmitters zijn die belangrijk voor hoe u zich voelt.

De hersen darm-as is de reden dat u bijvoorbeeld buikpijn kunt krijgen als u stress of spanning heeft. Te heftige signalen kunnen bijvoorbeeld resulteren in kramp. Te weinig signalen en eten dat verteerd moet worden blijft te lang in de maag of darmen zitten, met verstopping of een opgeblazen gevoel tot gevolg. De beweging en intensiteit van maag en darmspieren noemen we ook wel motiliteit. En u bent het beste gebaat bij een reguliere motiliteit, te weinig of te veel beweging levert alleen maar problemen op.

Iberogast heeft geen invloed op het microbioom en kan niet de oorzaken verhelpen. Benieuwd wat u wel kunt doen? Lees dan verder.

infographic die toont wat nodig is voor perfecte balans in darmen

Mind over matter?

Iberogast*

Iberogast kan helpen met het verlichten van symptomen zoals maag- en darmkrampen, opgeblazen gevoel en misselijkheid, symptomen die vaak voorkomen bij functionele dyspepsie. Deze symptomen komen ook voor bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Iberogast kan de beweging en intensiteit van de maag- en darmspieren reguleren en op die manier gunstig zijn voor de darmpassage.

Daarnaast blijft het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voldoende te blijven bewegen en ontspannen om uw buik in balans te houden. Ook als u Iberogast gebruikt.

Koop Iberogast nu en betaal tijdelijk geen verzendkosten!

*Iberogast is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Iberogast verlicht maag en darmklachten. Daarnaast geeft het uitleg over de werking van uw spijsvertering. Het geneesmiddel heeft zelf geen invloed op de werking van de hersen-darm as.

Als de symptomen na 2 weken niet geheel zijn verdwenen of als ze verergeren, dient een arts geraadpleegd te worden.

Koag nr. 80-0522-2008