Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: hoe mondverzorging invloed heeft op de algehele gezondheid

vrouw met een interdentale reiniger tussen haar tanden

Hoe mondverzorging invloed heeft op de algehele gezondheid

Mondklachten kunnen zorgen voor een onzeker gevoel, ongemak en last bij het eten en drinken. Om mondklachten te voorkomen en het gebit gezond te houden is de juiste mondverzorging erg belangrijk. Maar wist u dat er meerdere redenen zijn om uw gebit gezond te houden? De gezondheid van uw gebit staat namelijk in verband met uw algehele gezondheid.

Waarom is mondverzorging belangrijk?

Om diverse mondklachten te voorkomen of te verminderen zoals tandvleesonsteking of een slechte adem is het belangrijk om uw gebit goed te verzorgen. Maar dit is niet de enige reden waarom we u dit aanraden. Onderzoek¹ toont namelijk aan dat mondproblemen zoals ontstekingen in het gebit een verband kunnen hebben met andere ziektes. Dit heeft te maken met bacteriën die de gebitsaandoeningen veroorzaken en ontstekingen die in de mond kunnen ontstaan. Deze ontstekingen en bacteriën kunnen zich verspreiden en zich op andere plekken in het lichaam als ontsteking voordoen, bijvoorbeeld in de longen.


Tandvleesziektes zoals Parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) ontstaan door bacteriën die in plaque groeien. Deze bacteriën groeien als plaque langtijdig niet verwijderd wordt. Plaque is een nauwelijks zichtbaar laagje van voedselresten en bacteriemassa en bevindt zich meestal tussen het tandvlees en de tanden maar ook op de achterkant van de tong. Als u dit laat zitten kunnen bacteriën hun gang gaan waardoor uw tandvlees rondom de tanden kan gaan ontsteken. Ziektes die op latere leeftijd voorkomen waarbij het bekend is dat ze een verband hebben met vergevorderde tandvleesontsteking (parodontis) zijn onder andere:


• Hart- en vaatziektes²

• Diabetes³

• Longontsteking⁴

• Atritis

• Osteoporose

• Obesitas⁵

Hoe behoudt u een gezond gebit?

Hoe u met de gezondheid van uw mond omgaat heeft dus op veel meer effect dan dat u misschien had gedacht. Maar hoe kunt u nu zelf zorgen voor een gezond gebit? Allereerst is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten zodat uw lichaam genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om het gebit en andere delen van het lichaam gezond te houden. Een gezonde en gebalanceerde voedingsstijl kunt u eventueel aanvullen met voedingssupplementen. Daarnaast speelt juiste en volledige mondhygiëne uiteraard een grote rol bij het gezond houden van uw gebit. Het is belangrijk om hier zoveel mogelijk regelmaat in aan te houden. Hieronder geven we u advies en tips over hoe u dit het beste kunt uitvoeren.

Wat houdt goede mondverzorging in?

groene tandenborstels in een badkamer

Tandenpoetsen alleen is niet voldoende voor een goede mondverzorging, wist u bijvoorbeeld dat u met tandenpoetsen maar 60% van de bacteriën en tandplak verwijdert? Een volledige mondverzorgingsroutine bestaat uit 4 stappen:


1. Poets uw tanden twee keer per dag met een tandpasta met fluoride voor een duur van minstens 2 minuten per keer.


2. Maak de ruimtes tussen uw tandvlees en uw tanden schoon met een interdentale rager of een Easypick van TePe.


3. Gebruik een tongschraper om de bacteriën die zich gedurende dag op de achterkant van uw tong hebben verzameld te verwijderen. Haal de tongschraper zo’n 5 keer van achter naar voren over uw tong heen.


4. Gebruik aanvullend een mondspoeling om resterende bacteriën te verwijderen.



Het is daarnaast aanbevolen om regelmatig een bezoek te brengen aan uw tandarts of mondhygiënist, zij kunnen u advies geven dat past bij de behoeftes van uw gebit.

vrouw poetst haar tanden

Bent u opzoek naar de juiste producten voor een goede mondverzorging? De mondverzorgingsproducten van TePe bieden u een compleet assortiment met producten op maat voor uw gebit.

TePe

Producten voor mondverzorging op maat

Bestel direct
 • TePe Easypick Oranje Xs/S 36ST

  5,29

 •  
 • TePe GOOD Tandenborstel Regular Soft 1ST

  2,52

 •  
 • TePe Easypick Blauw M/L 36ST

  5,29

 •  
 • TePe Baby Tandenborstel Mini X-Soft 1ST

  2,15

 •  

¹Bui et al. 2019, Hedge and Awan 2019, Sabharwal et al. 2018, Herrera et al. 2018, Holmstrup et al. 2017, Igari et al. 2014 ² Aarabi et al. 2018, Carrizales-Sepu´ lveda et al. 2018, Atarbashi-Moghadan et al. 2018, Li et al. 2017, Xu et al. 2017, Merchant and Virani 2017, Scmitt et al. 2015, Teeuw et al. 2014 ³EFP 2019, Graziani et al. 2018, Sanz et al. 2018, D’Auito et al. 2018, Polak and Shapira 2018 ⁴Spiropoulou et al. 2019, Moghadam et al. 2017, Hobbins et al. 2017 ⁵Martinez Herrera et al. 2017, Keller et al. 2015