DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Advies bij hooikoorts

Om onverklaarbare reden niezen, een loopneus of tranende en jeukende ogen? En krijgt u deze klachten voornamelijk met lekker lente- en zomerweer? Dan kan het best zijn dat u hooikoorts heeft. Hooikoorts kan op iedere leeftijd optreden. In deze blog leest hoe u hooikoorts kunt herkennen en wat de beste hooikoorts behandeling van uw symptomen is.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van bloeiende bomen en planten. Het afweersysteem van uw lichaam beschermt u normaal gesproken tegen virussen en slechte bacteriën maar beschouwt bij hooikoorts pollen onterecht als schadelijke stoffen. Als de slijmvliezen van uw neus, oren of ogen in contact komen met pollen maakt uw immuunsysteem als allergische reactie histamine aan. Hierdoor zwelt het neusslijmvlies op, kunt u last krijgen van branderige en tranende ogen en huidklachten.

Hoe weet u of u last heeft van hooikoorts?

De symptomen van hooikoorts kunnen lijken op een verkoudheidvirus en zijn soms lastig te onderscheiden als u er voor het eerst last van heeft. Toch zijn er een aantal aanwijzingen die kunnen duiden op hooikoorts. Zo speelt hooikoorts meestal alleen op in de lente en in de zomer. Dit is het moment dat de planten en bomen bloeien en pollen in de lucht loslaten. Daarnaast kunt u het herkennen aan de onderstaande symptomen:

Oog- en neusklachten

Rode, tranende, jeukende en gezwollen ogen? Dit is een veel voorkomende klacht die meestal in combinatie met neusklachten voorkomt. Deze neusklachten vertalen zich in niezen, een jeukende en verstopte neus en een rode huid rondom de neus.

Vermoeidheid

Doordat het afweersysteem druk bezig is met de bescherming tegen de pollen waar u antistoffen voor heeft, kan het zijn dat u zich erg vermoeid voelt. Slecht of onrustig slapen en een constant gevoel van vermoeidheid in het lichaam in combinatie met oog- en neusklachten kunnen wijzen op hooikoorts.

Longklachten

Bij hooikoorts kunt u last hebben van een piepende ademhaling, veel hoesten en kortademigheid. In combinatie met de neus- en of oogklachten kan dit duiden op hooikoorts.

Huidklachten

Ook de huid kan een allergische reactie geven op pollen die door de lucht zweven. Als de pollen de huid doordringen reageert het lichaam dan met het vrijmaken van histamine. Histamine kan zorgen voor irritatie, zwelling, roodheid, een branderig gevoel en jeuk.

Prevalin

verlicht bij hooikoorts¹

Bestel direct
  • Prevalin Direct Neusspray 20ML

    23% korting

    Prevalin

    Direct Neusspray 20ML

  • Prevalin Direct Plus Neusspray 20ML

    21% korting

    Prevalin

    Direct Plus Neusspray 20ML

  • Prevalin Neusspray Direct Kids 20ML

    14,95

    Prevalin

    Neusspray Direct Kids 20ML

  • Prevalin 5-in-1 Direct Oogdruppels 10ML

    27% korting

    Prevalin

    5-in-1 Direct Oogdruppels 10ML

Wat u kunt doen als u last heeft van hooikoortsklachten?

Douchen voor het slapengaan

Hooikoorts heeft een grote invloed op de kwaliteit van uw slaap. We adviseren daarom om de kans van aanraking van pollen met uw slijmvliezen tijdens de nacht zo minimaal mogelijk te houden door uw beddengoed tijdens het hooikoortsseizoen regelmatig te wassen en voordat u gaat slapen kort te douchen om de pollen uit uw haar en uw huid af te wassen. U kunt er ook voor kiezen om uw neusholtes vrij te spoelen van pollen met Physiomer Normal Jet.

Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht

Het is in de zomermaanden heel verleidelijk om de ramen en deuren zoveel mogelijk open te gooien voor frisse lucht. Toch raden we dit sterk af als u last heeft van hooikoorts om te voorkomen dat de pollen zich verzamelen in uw leefruimtes. Doe dit bij voorkeur alleen als het regent, dan worden alle pollen tijdelijk uit de lucht gespoeld. Heeft u toch veel behoefte aan frisse lucht? Dan adviseren we om een speciaal pollen hor voor het raam te plaatsen. Op die manier kunt u het raam lekker openzetten voor frisse lucht terwijl u pollen én insecten buiten houdt.

Hang uw was niet buiten om te drogen

Als uw lichaam met een allergische reactie reageert op pollen is het niet verstandig om uw was buiten te drogen als de pollen door de lucht zweven. De pollen komen in de stof van uw was terecht en komen via deze weg gemakkelijk in de slijmvliezen van uw oren, ogen en neus terecht. U hangt uw was daarom het beste binnen als u geen droger wilt of kunt gebruiken.

Houd de pollenkalender in de gaten

Als u nog niet zo lang last heeft van hooikoorts is het lastig inschatten wanneer u last zult hebben van hooikoortssymptomen. Laat vooral even bij de huisarts testen voor welke pollen u precies allergisch bent. Op die manier houdt u op de pollenkalender goed in de gaten wanneer welke bomen, planten en gewassen hun pollen loslaten en weet u precies voor welke u moet oppassen. Verder kunt u ook kijken naar een hooikoortsradar waarbij u bij code groen u geen zorgen hoeft te maken en bij code paars ‘extreem veel pollen’ het beste binnen kunt blijven.

Gebruik producten ter verlichting van uw hooikoortsklachten

Er zijn verschillende soorten producten verkrijgbaar die u kunnen helpen bij de behandeling van uw hooikoorts symptomen. Er zijn zelfzorggeneesmiddelen bij hooikoorts (hooikoorts medicijnen) verkrijgbaar en er zijn medische hulpmiddelen die u kunt gebruiken bij hooikoorts symptomen. Bekijk ze op de pagina's of lees hieronder meer informatie over twee van de merken die u kunt gebruiken bij hooikoorts.

¹ Medisch hulpmiddel, lees de gebruiksaanwijzing.

² Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.`