DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Medicijnen aften

Last van aften? Bekijk snel welke geneesmiddelen hier tegen werken.Lees meer
  • Mylan Pyralvex Mondvloeistof 10ML

    Mylan Pyralvex Mondvloeistof | 10ML

    Voorraad: > 50
    9,51

Aften is een veelvoorkomende mondinfectie

Bij een gezond gebit hebben tanden en kiezen geen gaatjes. Het tandvlees is roze van kleur, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet als u het aanraakt of poetst. Bij een infectie in de mond is er sprake van een ontsteking van het mondslijmvlies, de tong of het tandvlees. Meestal is er sprake van een ontsteking van het tandvlees. Dit kan vele oorzaken hebben, maar vaak speelt onvoldoende gebitsverzorging een rol. Want het ontstaan van tandplak en tandsteen vormen de grootste bedreiging voor de goede gezondheid van het tandvlees. De klachten zijn vervelend, maar infecties in de mond kunnen over het algemeen geen kwaad.

Wat is de oorzaak van aften?

Een veel voorkomende mondinfectie betreft aften. De precieze oorzaak is niet goed bekend. Ze ontstaan door blaasjes, die stuk gaan en dan ontstoken raken. Aften zijn pijnlijk. Over het algemeen verdwijnen ze vanzelf binnen één tot twee weken. U kunt een infectie in de mond herkennen door de pijn in de mond, aan de tong of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het. Aften zijn kleine grijs/witte plekjes met een rode rand aan de binnenkant van de wang of lippen. Een mondinfectie kan een slechte adem veroorzaken.
Ook door een ziekte of door een behandeling (b.v. chemokuur) kan het slijmvlies, de gezondheid van de mond en het gebit zelf achteruitgaan. U kunt bijvoorbeeld een pijnlijke mond krijgen of gevoeliger worden voor bloedingen of infecties. Ook een droge mond of nare smaak behoort tot de mogelijkheden.Door middel van een goede mondverzorging kunt u de klachten voorkomen.

De precieze oorzaak van aften is dus niet precies bekend. Wel is bekend dat een oppervlakkige slijmvliesbeschadiging, (bijvoorbeeld veroorzaakt door bijten op de wang, tandenpoetsen met een te harde borstel, scherpe randjes aan tanden of kunstgebit, of het eten van harde toast of te scherp gekruid voedsel) over kan gaan in een aft. Maar waarom er dan een zweer ontstaat, is onduidelijk. Mogelijk spelen de bacteriën in de mondholte daarbij een rol. Ook lijkt er een zekere genetische aanleg te bestaan, in ieder geval komt het in sommige families meer voor. Andere mogelijke oorzaken zijn ijzertekort, vitamine tekorten (vitamine B-12, foliumzuur), voedingsallergie, infecties, en een verminderde weerstand. In de meeste gevallen wordt er echter geen onderliggende oorzaak gevonden.

Aften en ziekten

Aften komen bij een aantal ziekten vaker voor, o.a. bij de ziekte van Behcet, waarbij naast zweertjes in de mondholte ook zweren op de geslachtsdelen aanwezig kunnen zijn, en bij een aantal darmziekten zoals coeliakie (gluten overgevoeligheid), de ziekte van Crohn, en colitis ulcerosa. Tegenwoordig zijn tandvleesaandoeningen bij volwassenen de grootste oorzaak van tandverlies. Gezond tandvlees is namelijk van essentieel belang voor een goede verankering van je tanden. De grootste bedreiging voor de goede gezondheid van het tandvlees zijn tandplak en tandsteen. Tandplak is een zachte kleverige bacteriële laag, die zich voortdurend vormt op de tanden. Het groeit makkelijk aan, vooral op moeilijk te bereiken plaatsen en kan het tandvlees irriteren, indien niet dagelijks verwijderd. Tandsteen is verkalkte tandplak met een ruw oppervlak. Tandsteen houdt tandplak en bacteriën vast aan het tandoppervlak en kan daardoor indirect leiden tot irritatie en ontsteking van het tandvlees. Het kan alleen door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd.

Advies voor een perfecte mondhygiëne

  • Controleer uw mond en gebit dagelijks. Let daarbij vooral op het tandvlees. Let op eventuele zwellingen en bloedingen van het tandvlees, op veranderingen in de kleur en op aanslag op tanden en kiezen
  • Poets goed uw tanden. Het liefst drie maal per dag. Ook als u een kunstgebit draagt. Poets in ieder geval voordat u naar bed gaat..
  • Informeer uw tandarts over de behandelingen die u ondergaat en ga regelmatig voor controle om problemen te voorkomen. Het kan verstandig zijn om de tandarts al meteen te informeren. Soms is het namelijk mogelijk om voorafgaand aan de behandeling een beschermend laagje fluoride aan te laten brengen.
    • Verzorg uw gebit goed; ga regelmatig naar de tandarts. Vraag de tandarts om advies welke technieken en producten u zou kunnen uitproberen (harde of zachte tandenborstels, gewone tandpasta of speciale).
    • Snoep weinig.
    • Stop met roken.
    • De ruimte tussen tanden en kiezen heeft extra aandacht nodig. U kunt daarvoor tandenstokers, tandzijde of spiraalborsteltjes (tandenragers) gebruiken. Doe voorzichtig en probeer bloedingen te voorkomen.
    • Heeft u te lage bloedplaatjes, overleg dan of u het gebruik van tandenstokers of tandzijde achterwege moet laten. Ontstaat onverhoopt een bloeding, probeer die dan te stelpen met een in ijskoud water gedrenkt gaasje. Soms helpt spoelen met ijskoud water.
    • Gebruik bij pijnlijke tanden een zachte borstel en borstel met beleid. Uw tanden hebben het echt nodig. Is het te pijnlijk, probeer dan eens een wattenstokje met een gaasje er omheen. Ook een elektrische tandenborstel kan heel geschikt zijn.
    • Bij pijnlijk en rood mondslijmvlies kunt u spoelen met wat zout water (1 theelepel zout op 250 ml lauw water). Spoelen met Chloorhexidine wil ook wel eens helpen, maar is soms pijnlijk.
    • Heeft u last van een hele droge mond, probeer dan veel en regelmatig water te drinken. Het kauwen op suikervrije kauwgum of het zuigen op suikervrije snoepjes kan helpen. Ook het zuigen op ijsblokjes of splinters ijs wordt als prettig ervaren. Slaapt u met de mond open, dan kan een vernevelaar uw kamer vochtig houden.
    • Reinig ook de tong 1 à 2x per dag met een speciale tongreiniger. Deze tongschraper verwijdert de plaque- en bacterielaag op de tong, wat een slechte adem kan voorkomen.
    • Spoel met een anti- bacterieel mondwater om alle bacteriën in de volledige mond te bereiken
    • Blijf zoveel mogelijk van de aften af, er in bijten of er overheen schrapen vertraagt alleen maar de genezing.

    Naar de dokter?

    • Nee, voor aften hoeft u niet naar de dokter. Aften gaan vaak vanzelf over.
    • Nee, voor slechte adem hoeft u niet naar de dokter.
    • Ja, indien er zeer veel aften zijn of indien ze met grote regelmaat terugkeren, is het zinvol om naar de dokter te gaan.

    Wat kunt u zelf doen tegen aften?

    De Online Drogist mag geneesmiddelen online verkopen (zonder recept) en heeft een aften gel in de aanbieding. Daarnaast wordt ook de aanstipvloeistof tegen aften als geneesmiddel aangeraden. Deze mondvloeistof tegen aften staat ook te boek als wetenschappelijk bewezen tegen de mondblaasjes.

    Bij De Online Drogist zijn vele producten aanwezig voor een goede mondverzorging en slechte adem.Tandpasta's met fluoride kunnen tandbederf tegen gaan. Fluorverbindingen maken namelijk het tandglazuur harder en minder oplosbaar in zuren. Maar bij een chronische overdosering van fluoride kunnen witte strepen of gevlekt glazuur ontstaan. Neemt u voor uw kinderen dan ook speciale kindertandpasta om een teveel aan fluoride te voorkomen. Daarnaast zijn er vele soorten tandenborstels te verkrijgen. U kunt met uw tandarts overleggen welke voor u het meest geschikt is. Natuurlijk zijn er ook tandenstokers, ragertjes en is er flosdraad bij de drogist te verkrijgen.

    Ontstekingen voorkomen of bestrijden

    Om ontstekingen en tandbederf tegen te gaan kunt u bij de drogist ook anti- bacteriële en reinigende mondspoeling verkrijgen. Deze spoelingen zijn vaak op basis van chloorhexidine, hexetidine, natriumwaterstofboraat waterstofperoxide en kamille. Chloorhexidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Chloorhexidine maakt de celwand van bacteriën kapot waardoor ze afsterven. Natriumwaterstofboraat heeft een ontsmettende en reinigende werking.Het wordt gebruikt na tand¬ of mondheelkundige ingrepen (om wondinfecties te voorkomen) en om ontstekingen in de mond te voorkomen. Hexetidine doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen of tandbederf kunnen veroorzaken. Hexetidine remt de energievoorziening van bacteriën waardoor ze afsterven. Waterstofperoxide werkt ontsmettend. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking. Kamille wordt soms gebruikt voor kleine ontstekingen in de mond. Het werkt licht ontsmettend. Men gebruikt voor deze toepassing kamillethee of mondspoeling.