DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Zilverkaars

Zilverkaars is een natuurlijk kruidenextract dat bij velen geliefd is. Meer weten? Onder de producten leest u alles over waarom zilverkaars zo populair is. Lees meer
 • Bonusan Cimicifuga Racemosa Extract Capsules 60CP
  Gratis verzending

  Bonusan Cimicifuga Racemosa Extract Capsules | 60CP

  Voorraad: > 50
  24,99
  23,49
 • Product is onderdeel van ons groene assortiment.
  AOV 809 Cimicifuga-extract Vegacaps 60VCP

  AOV 809 Cimicifuga-extract Vegacaps | 60VCP

  (1)
  Voorraad: 23
  22,00
  25% korting
  16,50
 • Product is onderdeel van ons groene assortiment.
  Vitotaal Zilverkaars Capsules 90CP

  Vitotaal Zilverkaars Capsules | 90CP

  Voorraad: > 50
  18,95
  20% korting
  15,16
 • Humanutrients Fytoline Zilverkaars met Cimifuga Extract 60CP

  Humanutrients Fytoline Zilverkaars met Cimifuga E... | 60CP

  Voorraad: 7
  18,45
  20% korting
  14,77
 • Natura Sanat Cimicifuga Racemosa 50ML

  Natura Sanat Cimicifuga Racemosa | 50ML

  Voorraad: 0
  6,94
  Blijf op de hoogte

Wat is zilverkaars?

Zilverkaars is de alledaagse benaming van de Cimicifuga racemosa of de Actaea racemosa, een bloemplant die voorkomt in het oosten van Noord-Amerika. Hierbij gaat het feitelijk om de zwarte zilverkaars, een donkerpaarse plant met opvallende witte bloemen. Deze moet niet verward worden met de blauwe zilverkaars (Caulophyllum thalictroides), ook wel vrouwenwortel genoemd. Hoewel deze planten eenzelfde naam en uiterlijk delen, behoren deze tot een andere familie en zijn zij niet aan elkaar gerelateerd. Het middel dat verkrijgbaar is onder de naam van deze plant, is afkomstig uit de wortels van de zwarte zilverkaars.

Wat is de werking van zilverkaars?

Zilverkaars is een homeopathisch middel dat de mate beïnvloedt waarin luteïniserend hormoon (LH) en oestrogeen worden afgegeven. Als deze twee hormonen ontregeld raken, zoals het geval kan zijn in de overgang en gedurende de menstruatiecyclus, kan dit veel klachten veroorzaken. Zilverkaarsextract bevat triterpene glycosiden, waaraan enkele medicinale eigenschappen worden toegeschreven. Dit zijn organische verbindingen die een hormonale disbalans in het menselijk lichaam zouden kunnen verhelpen en uw hormoonhuishouding weer (meer) in evenwicht zouden kunnen brengen.

Zilverkaars heeft echter niet enkel effect op de vrouwelijke hormoonhuishouding. Het bevat ook enkele antioxidanten zoals tannine en fenolzuren. Deze stoffen zouden kunnen bijdragen aan een betere weerstand en kunnen bijstaan in het vertragen van het natuurlijke verouderingsproces.

Zilverkaars tegen overgangsverschijnselen en menstruatieklachten

Omdat zilverkaars hoofdzakelijk de vrouwelijke hormoonhuishouding zou beïnvloeden, is dit middel vooral populair onder vrouwen die kampen met overgangsverschijnselen en menstruatieklachten. Wie bijvoorbeeld last heeft van opvliegers, nachtelijke transpiratie en hormonale stemmingswisselingen, zou potentieel zilverkaars kunnen gebruiken om deze klachten te onderdrukken. Om deze reden wordt zilverkaars eigenlijk ook alleen door vrouwen gebruikt.

Mag ik zilverkaars gebruiken als ik zwanger ben?

Hoewel zilverkaars door sommigen wordt aangeraden in het geval van hormoonschommelingen, wordt het gebruik ervan bij zwangerschap juist afgeraden. Er is geen informatie bekend over de effecten die zilverkaars kan hebben op een zwangerschap, waardoor niet gesteld kan worden of dit veilig zou zijn. Experimenteer hier daarom niet mee en slik geen zilverkaarsextract als u zwanger bent.

Voor welke groepen wordt zilverkaars afgeraden?

Buiten voor zwangere vrouwen om wordt het gebruik van zilverkaars afgeraden voor meerdere groepen. Hierbij betreft het in ieder geval de volgende groepen:

-        zwangere en lacterende vrouwen;

-        kinderen;

-        patiënten met (een geschiedenis van) leveraandoeningen;

-        patiënten die een behandeling (hebben) ondergaan voor borstkanker of andere hormoonafhankelijke tumoren;

-        mensen die overgevoelig zijn voor de actieve bestanddelen van zilverkaars.

Wel willen we u erop wijzen dat dit een niet-uitputtende lijst is. Dit betekent dat deze in de toekomst zou kunnen worden aangevuld wanneer er meer bekend is over de effecten van zilverkaars op bepaalde groeperingen.

Wat gebeurt er als ik teveel zilverkaars binnenkrijg?

Volgens het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) en het Voedingscentrum is er in twee gevallen sprake van een teveel aan zilverkaars:

-       als u meer dan 40 mg per dag slikt;

-       als u het langer dan 6 maanden zou blijven gebruiken.

Deze beide richtlijnen dienen niet te worden overschreden in verband met eventuele (ernstige) bijwerkingen.

Het binnenkrijgen van teveel zilverkaars wordt in verband gebracht met levertoxiciteit en leverschade (te herkennen aan bijvoorbeeld vermoeidheid, buikpijn, misselijkheid en braken, en/of een gele huid en ogen). Ook zijn er signalen geconstateerd dat het kankerverwekkend zou kunnen zijn. Deze klachten en aandoeningen treden over het algemeen echter alleen op na langdurig gebruik van dit middel. Overschrijd de dagelijks aanbevolen dosis in ieder geval niet en slik zilverkaars niet langer dan 6 maanden achtereen, ook niet als uw hormonale klachten blijven aanhouden.

Zilverkaars en de Europese wetgeving

Gezondheidsclaims die over de werking van zilverkaars worden gedaan, zijn momenteel in afwachting van toelating door het Europese Hof. Hoewel het gebruik van zilverkaars in Nederland vooralsnog niet officieel wordt afgeraden, achten wij het verstandig om de actuele stand van zaken te controleren voordat u besluit dit middel (langdurig) te gaan gebruiken.

Zilverkaars in verschillende vormen

Hoewel zilverkaars als extract wordt verkocht, kan dit product verschillende vormen aannemen. Specifiek kunt u kiezen uit zilverkaarscapsules en -druppels, afhankelijk van de innamemethode waarnaar uw voorkeur uitgaat.

Zilverkaarscapsules

Zilverkaarscapsules zijn de gebruikelijkste vorm van dit middel. Hierbij is zilverkaarsextract in poedervorm in een oplosbare capsule opgenomen, soms in combinatie met enkele andere kruiden. Het voordeel van capsules is dat deze eenvoudig met water in te nemen zijn.

Zilverkaarsdruppels

Voor wie moeite heeft met het slikken van capsules, zijn zilverkaarsdruppels ofwel zilverkaarstinctuur eveneens een oplossing. Deze druppels mengt u met water en slikt u een aantal keer per dag op een vast moment. Hierbij is de hoeveelheid druppels die u dient te gebruiken afhankelijk van de dosering van het door u gekozen product (hoewel u de eerdergenoemde richtlijnen van het Voedingscentrum alsnog niet dient te overschrijden).

Alternatieven voor zilverkaars

Heeft u last van overgangsverschijnselen waarvoor u mogelijk zilverkaars wilt gaan gebruiken, maar twijfelt u nog over de verschillende opties die u heeft? Er bestaan ook enkele alternatieven voor zilverkaars waarin u potentieel geïnteresseerd zou kunnen zijn. In ons assortiment treft u bijvoorbeeld enkele supplementen voor de overgang aan, van merken als A. Vogel en Ymea. Heeft u een specifieke klacht waarvoor u een oplossing zoekt? Wij verkopen onder andere middeltjes tegen opvliegers, prikkelbaarheid tijdens de overgang en vaginale droogheid.

Voor menstruatieklachten kunt u terecht op onze pagina voor menstruatiesupplementen. Hier vindt u producten waarmee u menstruatieongemakken kunt verhelpen en een regelmatige cyclus bewerkstelligen.

Online zilverkaars kopen?

Wilt u nu online zilverkaars bestellen? Bij DeOnlineDrogist.nl kan dit zeer eenvoudig. In ons assortiment vindt u zilverkaars in zowel capsule- als druppelvorm, afhankelijk van hoe u het extract het liefst inneemt. Heeft u nog vragen over dit product? Dan helpt onze klantenservice u daar graag bij!

Bestelt u uw zilverkaars op werkdagen voor 21.30, dan heeft u deze morgen al in huis. Bovendien profiteert u van gratis verzending bij bestellingen boven de 20 euro.