DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Wrattentinctuur

Wilt u wratten en likdoorns verwijderen? Gebruik een van de geneesmiddelen van De Online Drogist.Lees meer
  • Formule W Wrattentinctuur Flacon 6ML

    Formule W Wrattentinctuur Flacon | 6ML

    Voorraad: > 50
    9,99

Wat zijn wratten?

Wratten zijn verheven, bloemkoolachtige en vast aanvoelende uitgroeisels van de huid. De officiële benaming is verruca vulgaris. Meestal zijn er meerdere wratten gelijktijdig aanwezig. Voorkeursplaatsen zijn de handen en vingers. Wratten komen veel voor, het meest bij kinderen van 12 en 16 jaar. Veel voorkomende wratten zijn: de gewone wrat, voetwrat (in het eelt van de voetzool), vlakke wrat (een glad, vlak en slechts enkele millimeters groot, huidkleurig of lichtbruin bobbeltje ) en de waterwratten (gladde, doorschijnende bolletjes met een deukje).

Gewone wratten geven meestal weinig klachten en zijn alleen ontsierend. Voetwratten kunnen pijnlijk zijn bij het lopen. Waterwratten komen vaak voor in grote groepen bij elkaar, vooral bij jonge kinderen. Ze zijn besmettelijker dan gewone wratten, maar ze gaan ook sneller weg. Zonder behandeling zijn ze meestal na een winter verdwenen. Ze laten geen littekens na.

Een likdoorn of eksteroog bestaat uit eelt. Door langdurige plaatselijke druk of wrijving ontstaat eerst een kleine eeltplek. Wanneer het eelt naar binnen groeit, ontwikkelt zich een harde eeltpit, soms met een zwarte spikkel in het midden (diepe likdoorn). De harde eeltkern drukt op zenuwuiteinden wat veel pijn veroorzaakt. Op den duur kan zelfs door de constante druk en irritatie het weefsel ontsteken. Likdoorns komen voor op de bal van de voet, op of tussen de tenen, in de nagelwal en soms zelfs onder de nagel.

Een blaar (bulla) is een opeenhoping van vocht onder de opperhuid. Blaarvorming is een reactie van de huid om beschadiging van de onderliggende weefsels te voorkomen. De huid gaat eerst irriteren (een branderige rode huid is het voorteken van een blaar), waarna er tussen opperhuid en onderlaag een holte, gevuld met lymfevocht, ontstaat (= de blaar). Deze kan door verscheidene redenen ontstaan.

Oorzaak blaren, likdoorns en wratten

Wratten worden veroorzaakt door virussen. Wratten zijn niet heel erg besmettelijk. De virussen die de verwekkers zijn van de gewone wratten, worden officieel ‘humane papillomavirussen’ genoemd. Waterwratten worden door een ander virus veroorzaakt. De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 3-6 maanden of zelfs langer bedragen. Het is niet bekend waarom iemand wel of geen wratten krijgt. Als iemand een wrat heeft dan komen er gemakkelijk meer bij. Peuteren, bijten of duimzuigen kan verspreiding in de hand werken.

Likdoorns ontstaan door het dragen van te kleine, knellende schoenen of door een verkeerde stand van voet of tenen. Bij transpiratie kan door verweking van de huid een zachte likdoorn ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak van blaren is extreme verhitting of afkoeling van de huid, maar ook aanhoudende druk of wrijving op de huid kan blaren veroorzaken. In het eerste geval spreekt men van een brandblaar, in het tweede geval gewoon van een blaar, of soms ook wel drukblaar. Maar er zijn ook talloze huidaandoeningen waarbij blaren kunnen voorkomen.