Vanwege de drukte door Black Friday bij ons en de pakketbezorgers, kan de levertijd van uw bestelling vertraging oplopen. Lees meer

Bestel nu
0
€ 0,00
shopping-awards-persoonlijke-verzorging-2022

Vitamine D3

Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en is goed voor de spieren. Maar wist u dat vitamine D ook een positieve invloed heeft op het immuunsysteem? Vitamine D3 (cholecalciferol) is een krachtige vorm van vitamine D, die goed door het lichaam wordt opgenomen.

Meer weten over vitamine D3?

Wie niet voldoende tijd in de zon kan doorbrengen, maakt over het algemeen niet genoeg vitamine D aan. Aangezien deze vitamine echter essentieel is voor een optimale werking van het lichaam, wordt in dat geval aangeraden om vitamine D3-supplementen te nemen. Vitamine D3 is een vorm van vitamine D die bij uitstek geschikt is om in het lichaam te worden opgenomen, zodat u zich ook op donkere dagen fit blijft voelen.

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 is een van de vijf vormen van vitamine D. Hoewel vitamine D1, D2, D4 en D5 ook bestaan, is specifiek vitamine D3 het meest waardevol voor het menselijk lichaam. Vitamine D3 lijkt namelijk het meeste op de vorm van vitamine D die het lichaam zelf aanmaakt onder invloed van de zon. Hierdoor wordt deze het beste in het lichaam opgenomen. Vitamine D3 is over het algemeen van dierlijke oorsprong, hoewel het van nature ook voorkomt in bepaalde schimmels.

Waar zit vitamine D3 in?

Vitamine D3 is de vorm van vitamine D die u via voeding kunt binnenkrijgen. Hierbij gaat het hoofdzakelijk om dierlijke producten. Vooral vette vis is een zeer goede bron van vitamine D3; hierbij kunt u denken aan sardientjes, forel, zalm, makreel of haring. In lagere hoeveelheden komt vitamine D3 eveneens voor in rood vlees, zoals varken en rund, en in eieren. Eet u strikt veganistisch, dan kunt u uw D3 ook gedeeltelijk halen uit bijvoorbeeld paddenstoelen, korstmossen en algen. Tot slot wordt vitamine D3 regelmatig toegevoegd aan bak- en braadproducten en aan halvarine en margarine, waardoor u het ook langs deze weg kunt binnenkrijgen. Bij dit alles moet echter wel een kanttekening worden geplaatst: de meeste voeding bevat simpelweg niet voldoende vitamine D3 om aan uw dagelijkse vitamine D-behoefte te voldoen. Daarom wordt het gebruik van vitamine D3-supplementen bovenop een gezonde levensstijl aanbevolen.

Hoeveel vitamine D3 per dag?

Breed gesproken hebben mensen circa 10 tot 20 microgram (μg) vitamine D per dag nodig. Maakt u echter niet voldoende vitamine D aan onder invloed van de zon, dan zult u deze tekorten moeten aanvullen met vitamine D3-supplementen. Ook dan wordt een inname van 10 tot 20 μg D3 als voldoende beschouwd. Bij voorkeur slikt u niet meer dan 25 μg per dag, wat de maximaal aanbevolen vitamine D3-dosering is. Op de verpakking van vitamine D3-supplementen zult u vaak de schrijfwijze ‘400 IE’ tegenkomen; dit staat gelijk aan 10 μg vitamine D3. Dergelijke supplementen zijn veilig om ook op de lange termijn te gebruiken.

Waar is vitamine D3 goed voor?

Vitamine D en vitamine D3 zijn van groot belang voor het behoud van sterke botten en spieren, plus voor het voorkomen van seizoensgebonden depressies. Andersom gezegd kan een tekort aan D3 leiden tot botontkalking, spierzwakte en depressieve klachten. Botbreuken komen hierdoor sneller voor bij diegenen die kampen met een vitamine D3-tekort. Komt u weinig buiten, en heeft u het gevoel dat uw D3-niveaus te laag zijn? In dat geval kunt u bij de huisarts een bloedtest laten doen, waaruit zal blijken of het slikken van D3-supplementen voor u aan te bevelen valt.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine D3?

Wie langdurig meer vitamine D3 tot zich neemt dan de aanbevolen maximale dosering van 25 μg per dag, kan te maken krijgen met een vitamineoverdosis. Een dergelijk teveel bouwt zich over de lange termijn op, waardoor u niet snel negatieve gevolgen zult ondervinden. Wanneer u dit punt echter wel heeft bereikt, kunt u last krijgen van onder andere misselijkheid, buikpijn en verstopping. Ook kunt u veel dorst krijgen en continu moeten plassen. U kunt zich somber, verward en zwak gaan voelen en last krijgen van algehele malaise. Uiteindelijk kunnen al deze klachten uitmonden in schade aan onder andere de nieren en het hart. Veel van deze klachten zijn het gevolg van de hoge calciumspiegel die een teveel aan vitamine D3 teweeg kan brengen. Echter, het gaat hierbij om datzelfde calcium dat bij normale doseringen juist zou bijdragen aan sterke botten en spieren. Een teveel een vitamine D3 is op termijn dus problematisch, maar dat wil niet zeggen dat deze vitamine niet essentieel is voor de gezondheid.

Voor wie is het slikken van vitamine D3 extra van belang?

Het slikken van vitamine D3-supplementen wordt aan verschillende groepen nadrukkelijk aanbevolen. Hierbij gaat het onder andere om mensen die onvoldoende buiten komen, bijvoorbeeld omdat zij veel op kantoor werken en daardoor niet veel daglicht zien, of omdat zij nachtdiensten werken en overdag juist slapen. Ook voor mensen ouder dan 70 jaar kan het verstandig zijn om supplementen met vitamine D3 te nemen. Met het verouderen wordt het lichaam namelijk steeds minder goed in staat om zelf D3 aan te maken, doordat de huid dunner wordt als gevolg van een afname van collageen. Tot slot wordt ook aan mensen met een donkere huidskleur aanbevolen vitamine D3-supplementen tot zich te nemen, omdat een bruinere huid de aanmaak van vitamine D onder invloed van de zon remt. Kortom, valt u onder een van de groepen die van zichzelf niet voldoende vitamine D aanmaken? Dan zouden we u aanraden vitamine D3 te slikken.

Vitamine D3 voor vegetariërs en veganisten

Hoewel vitamine D3 van nature hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong is, zijn er ook veganistische D3-supplementen verkrijgbaar. Sterker nog: veel vegetariërs en veganisten krijgen via hun voeding vrijwel geen vitamine D3 binnen, waardoor zij zijn aangewezen op zonlicht en het slikken van supplementaire alternatieven. Zoekt u D3-supplementen die ook geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten? Neem dan eens een kijkje tussen het veganistische D3-assortiment van DeOnlineDrogist.nl.

Online vitamine D3-supplementen bestellen

Wilt u nu vitamine D3 bestellen? Bij DeOnlineDrogist.nl kan dit zeer eenvoudig. In ons assortiment vindt u vitamine D3 in capsule-, druppel- en tabletvorm. Heeft u nog vragen over dit product? Dan helpt onze klantenservice u daar graag bij!

Bestelt u uw vitamine D3 op werkdagen voor 21.30, dan heeft u dit product morgen al in huis. Bovendien profiteert u van gratis verzending bij bestellingen boven de 20 euro.