DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Steelwratjes

Wat zijn steelwratjes? Hoe ontstaan steelwratjes en hoe kunt u steelwratjes zelf verwijderen? Lees hier alles over het thuis verwijderen van steelwratjes.Lees meer
  • HeltiQ Steelwratjes 38ML

    HeltiQ Steelwratjes | 38ML

    (15)
    Voorraad: > 50
    21,48
    10% korting
    19,33
  • Excilor Steelwratten Behandeling 3ST

    Excilor Steelwratten Behandeling | 3ST

    (6)
    Voorraad: > 50
    19,99
    15% korting
    16,99

Wat zijn steelwratjes?

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn steelwratten geen echte wratten. Het zijn elastische uitstulpingen van de huid, die vaak huidkleurig of lichtbruin van kleur zijn. Steelwratjes bestaan uit bindweefsel en zijn niet besmettelijk. Ze kunnen enkele millimeters tot twee centimeter groot worden. Steelwratjes kunnen verschillende vormen hebben, zoals druppelvormig, bolvormig of draadvormig.

Steelwratjes komen vooral voor in huidplooien zoals de nek, oksels of onder de borsten. De huidafwijkingen zijn goedaardig en ongevaarlijk, maar kunnen wel verwijderd worden als u ze niet mooi vindt of als u er op een andere manier last van heeft. U kunt steelwratten zelf verwijderen of dit door de huisarts laten doen.

Steelwratjes worden ook wel fibromen genoemd, en in het Engels heten ze skin tags.

Hoe ontstaan steelwratjes?

Er is geen duidelijke oorzaak bekend van het ontstaan van steelwratjes. Ze ontstaan spontaan. Wel is bekend dat steelwratjes vaak voorkomen op plekken waar bijvoorbeeld kleding of sieraden schuren.

Ook leeftijd kan een rol spelen: het aantal steelwratjes en de grootte kan toenemen als u ouder wordt. Ook bij vrouwen in de overgang kan het aantal steelwratjes toenemen. Verder kunnen overgewicht, diabetes en zwangerschap een rol spelen bij het ontstaan van steelwratjes.

Waar zitten steelwratjes vaak?

Steelwratjes komen vooral voor in huidplooien zoals de nek, oksels, liezen of onder de borsten. Dit zijn typische plekken waar huidwrijving of schuring plaatsvindt door bijvoorbeeld kleding of sieraden. Maar steelwratjes kunnen ook voorkomen op de romp en rond de oogleden.

Kan een steelwratje kwaad?

Steelwratjes zijn goedaardig en kunnen geen kwaad. Ze zijn ook niet besmettelijk. Wel kunt u steelwratjes cosmetisch storend vinden, of u kunt last krijgen van jeuk.

Gaan steelwratjes vanzelf weer weg?

Steelwratjes gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen wel groter worden en naarmate u ouder wordt kunnen er meer ontstaan.

Wanneer een steelwratje behandelen?

Het is medisch niet noodzakelijk om een steelwratje te behandelen omdat steelwratjes goedaardig zijn. Wel kunt u een steelwratje misschien cosmetisch onwenselijk vinden. Ook kunnen steelwratjes huidirritatie geven, zoals jeuk. Dit kunnen redenen zijn om steelwratjes toch te (laten) behandelen.

Hoe worden steelwratjes verwijderd bij de huisarts?

De huisarts of huidtherapeut kan steelwratjes op verschillende manieren verwijderen. Een optie is wegknippen: dit wordt met een steriele schaar gedaan, zonder verdoving. Bij een grotere steelwrat is lokale verdoving van de huid wel mogelijk. De huisarts kan een steelwratje ook wegschaven met een mesje. Hierbij wordt de huid rondom het steelwratje verdoofd.

Een andere manier om steelwratjes te verwijderen, is cryotherapie. Hierbij wordt het steelwratje aangestipt met vloeibare stikstof. Ook kan de huisarts of huidtherapeut electrocoagulatie toepassen: hierbij wordt een naaldje ingebracht in het steelwratje. Dit naaldje geeft stroom af, waardoor de bloedtoevoer naar het steelwratje wordt gestopt. Hierdoor stoot het lichaam het steelwratje af.

Wat kun je zelf doen tegen steelwratjes?

U kunt ook zelf steelwratjes behandelen. Verwijder een steelwratje niet met een schaartje, mesje of touwtje. Dit kan leiden tot bloedingen, huidbeschadigingen of infecties.

U kunt bijvoorbeeld wel appelazijn gebruiken om een steelwrat te verwijderen. Reinig eerst het gebied rondom de steelwrat met water en milde zeep. Gebruik een wattenstaafje of watje waarmee u appelazijn aanbrengt op de steelwrat. Doe er hierna een pleister overheen. De steelwrat droogt vervolgens uit en valt er dan vanzelf af. Gebruik deze methode niet bij steelwratjes rondom uw ogen.

Steelwratjes zelf verwijderen

Nog gemakkelijker zijn natuurlijk de zelfzorgproducten waarmee u steelwratjes kunt behandelen. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar voor het zelf verwijderen van steelwratten, bijvoorbeeld:

Hoe werkt een steelwratten behandeling thuis?

De behandeling met Heltiq maakt gebruik van cryotherapie. U kunt hierbij zelf de steelwratjes aanstippen, waardoor ze bevriezen. Eén behandeling is meestal voldoende; na tien tot veertien dagen zal het steelwratje er vanzelf af vallen.

De behandeling met Excilor werkt met een pleister. Deze pleister oefent druk uit op de steelwrat, waardoor de bloedtoevoer naar de steelwrat wordt gestopt. Hierdoor droogt de steelwrat uit en valt deze er binnen in de pleister af. Na zes dagen kunt u de pleister, inclusief het wratje, verwijderen. Bij deze behandeling worden geen chemische stoffen gebruikt.

Is een behandeling van steelwratjes thuis veilig?

De behandeling van steelwratjes thuis met zelfzorgproducten is veilig. Als u twijfelt of u een steelwratje heeft, neem dan contact op met de huisarts voordat u zelf aan de behandeling begint. Het is namelijk wel belangrijk dat u echt zeker weet dat het om een steelwratje gaat en niet om een ander type huidafwijking.

Lees ook altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat u met de behandeling begint. De behandeling met Excilor is veilig als u zwanger bent of borstvoeding geeft. De behandeling met Heltiq is niet geschikt voor mensen met diabetes.

Vanaf welke leeftijd steelwratjes zelf thuis behandelen?

De behandeling van steelwratjes met Heltiq en Excilor is niet geschikt voor kinderen onder de 18 jaar.

Bijwerkingen van een steelwratten behandeling

De behandeling met Excilor heeft geen bijwerkingen. Wel kan er een lichte bloeding ontstaan na het verwijderen van de pleister. Ook kan er een kleine markering op de huid ontstaan, maar deze zal na verloop van tijd verdwijnen.

Cryotherapie (Heltiq) kan de volgende bijwerkingen hebben:

  • Hypopigmentatie (lichte plekken) of hyperpigmentatie (donkere plekken), deze zullen na verloop van tijd verdwijnen;
  • Bloeding;
  • Blaarvorming;
  • Littekenvorming, na het niet juist opvolgen van de gebruiksaanwijzing;
  • Tijdelijke pijn of een prikkelend gevoel.

Raadpleeg bij twijfel of bij het ontstaan van een infectie of complicatie uw arts.

Waar kan ik producten ter behandeling van steelwratten kopen?

Een thuisbehandeling tegen steelwratjes online bestellen? Dat doet u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u meer weten over de producten bij steelwratjes, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen graag en voorzien u graag van deskundig advies.

Bestelt u voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis thuisbezorgd.

Wat kosten producten tegen steelwratjes?

Bovenaan deze pagina ziet u de huidige prijs van de producten bij steelwratjes. Ook ziet u het hier wanneer ze in de aanbieding zijn.