DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Oorthermometer

Het afwisselend warm en koud hebben, rillingen, zweten en een gevoel van algehele malaise zijn allemaal symptomen van koorts. Heeft u of uw kind hier last van, dan kunt u de temperatuur opmeten om vast te stellen of er inderdaad sprake is van koorts. Een eenvoudige manier om de lichaamstemperatuur te meten is met behulp van de oorthermometer.

Merken oorthermometers

  • Braun
  • Retomed

Hoe werkt een oorthermometer?
De oorthermometer is een type thermometer dat werkt op basis van infraroodlicht. In het apparaat zit een sensor die “ziet” hoe warm het trommelvlies is, waarna de computer in de oorthermometer daar een bepaalde temperatuur aan koppelt. Dit is de temperatuur die u vervolgens te zien krijgt op het display.

Over welke functionaliteiten beschikt een oorthermometer?

Over welke functionaliteiten uw oorthermometer beschikt, hangt sterk af van het door u gekozen product. Met veel oorthermometers kunt u in ieder geval het volgende:

-        een signaal krijgen wanneer de meting is geslaagd;

-        meerdere gegevens aflezen van het display;

-        eerdere metingen opslaan;

-        de filters eenvoudig verwisselen voor hygiënische metingen.

Hoe betrouwbaar is de oorthermometer?

De oorthermometer is een zeer nauwkeurige, betrouwbare thermometer, mits u deze correct gebruikt. Juist omdat de temperatuur van het trommelvlies een directe weerspiegeling is van de werkelijke lichaamstemperatuur, zal een meting met een oorthermometer standaard niet meer dan 0,1 à 0,2 ºC afwijken.

Hoe gebruik ik de oorthermometer?

Voordat u uw temperatuur opmeet met behulp van een oorthermometer, is het belangrijk dat uw gehoorgang goed schoon is. Gebruik hiervoor geen wattenstaafjes, die het oorsmeer vooral dieper het oor in duwen en verstopping kunnen veroorzaken; een goede oorspray tegen oorsmeer heeft de voorkeur. Omdat de oorthermometer specifiek de warmte meet die het trommelvlies uitstraalt, is het belangrijk dat uw trommelvlies niet geblokkeerd wordt tijdens de meting, door oorsmeer of de interne structuur van het oor zelf.

Positioneer de oorthermometer zo in uw gehoorgang dat deze het trommelvlies ongehinderd kan scannen. Trek uw oorschelp of oorlelletje licht naar achteren en omhoog om hiervoor ruimte te creëren. Afhankelijk van de oorthermometer die u heeft aangeschaft kan het zijn dat deze een melding geeft om aan te duiden dat hij correct in het oor is gepositioneerd.

Hoelang u de oorthermometer op zijn plek moet houden, is afhankelijk van het door u gekozen product. In ieder geval zal de thermometer een pieptoon afgeven wanneer deze klaar is met meten. Dan kunt u de meting aflezen.

Hoe interpreteer ik de meting van mijn oorthermometer?

Welke temperatuur een normale uitkomst is van een meting met een thermometer, verschilt per lichaamsdeel. Omdat het trommelvlies zeer inwendig in het lichaam is gelegen, komt deze het dichtst in de buurt van de daadwerkelijke menselijke lichaamstemperatuur. Hierbij is een resultaat van tussen de 37 ºC en de 37,3 ºC gebruikelijk. Bij een lichaamstemperatuur tussen de 37,5 ºC en 38 ºC is er sprake van verhoging, daarboven van koorts.

Moet ik naar de huisarts met koorts?

In principe hoeft u níet met koorts naar de huisarts, tenzij u:

-        zich benauwd voelt;

-        zich suf voelt;

-        weinig plast;

-        weinig weerstand heeft;

-        meerdere dagen lang meer dan 39,5 ºC koorts hebt.

Waarop letten bij het interpreteren van de resultaten?

Een aantal factoren kunnen invloed hebben op de resultaten van de oorthermometer, waardoor deze niet langer volledig betrouwbaar kunnen worden geacht. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als:

-        de oren vlak voor het meten bedekt zijn geweest;

-        de persoon in kwestie net een tijd in warm of juist koud water heeft doorgebracht;

-        de persoon in kwestie net uit een zeer warme of koude omgeving komt;

-        u afwisselend de temperatuur van het linker- en rechteroor heeft opgemeten.

Waarom levert het meten van het linker- en rechteroor een ander resultaat op?

Als u temperatuur opneemt met een oorthermometer, is het belangrijk om dit iedere keer in hetzelfde oor te doen. Het linker- en rechteroor hebben van nature namelijk verschillende temperaturen. Hierdoor zijn afwijkingen van de basale temperatuur minder eenvoudig vast te stellen als u de ene keer het linkeroor checkt en de andere keer het rechteroor. Dit is normaal, en niets om u zorgen over te maken. Wel is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Hoe houd ik de oorthermometer hygiënisch?

Een oorthermometer dient alleen gebruikt te worden in schone oren. Oren die teveel oorsmeer bevatten, moeten eerst worden gereinigd. Ook als er bloed of pus in het oor zit, wordt het opmeten van de temperatuur met een oorthermometer sterk afgeraden.

Nu is het wel zo dat u losse lensfilters kunt bestellen voor uw oorthermometer. Gebruik een nieuw lensfilter iedere keer dat u de temperatuur gaat opnemen, om ervoor te zorgen dat de metingen hygiënisch verlopen. Hergebruik oude lensfilters niet. Mocht de oorthermometer alsnog vies worden, reinig deze dan goed alvorens deze weer te gebruiken.

Andere soorten thermometers

De oorthermometer is een zeer nauwkeurige thermometer die ook relatief eenvoudig te gebruiken is. Toch bent u mogelijk op zoek naar een ander type thermometer. In dat geval heeft u ook keuze uit:

-        De orale thermometer (ook wel rectale thermometer genoemd). Deze thermometer kan in principe in de mond, in de anus en onder de oksel worden gebruikt, met wisselende resultaten. Hierbij zullen de orale en anale temperaturen gemiddeld het meest betrouwbaar zijn.

-        De voorhoofdthermometer. Deze thermometer is zeer eenvoudig in het gebruik, maar zal standaard een lagere temperatuur aangeven dan de werkelijke lichaamstemperatuur. Houd hier daarom rekening mee bij het meten.

Online oorthermometer kopen?

Wilt u nu online een oorthermometer bestellen? Bij DeOnlineDrogist.nl kan dit zeer eenvoudig. In ons assortiment vindt u oorthermometers met verschillende functionaliteiten én bijpassende lensfilters voor optimale hygiëne. Heeft u nog vragen over dit product? Dan helpt onze klantenservice u daar graag bij!

Bestelt u uw oorthermometer op werkdagen voor 21.30, dan heeft u deze morgen al in huis. Bovendien profiteert u van gratis verzending bij bestellingen boven de 20 euro.