DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Middelen tegen jetlag

Van een jetlag is sprake wanneer uw normale slaappatroon is verstoord na een lange vlucht, waarbij u door verschillende tijdzones reist. Het verbetert meestal binnen een paar dagen als je lichaam zich aanpast aan de nieuwe tijdzone. Lees alles over de oorzaak en welke middelen tegen jetlag er zijn. Lees meer

Wat is een jetlag?

Een jetlag is een tijdelijk slaapprobleem dat veel mensen ervaren wanneer ze door meerdere tijdzones reizen. Ons lichaam heeft zijn eigen interne klok, het 24-uurs ritme of ‘circadiaans ritme’ genoemd. Dit geeft aan ons lichaam aan wanneer het wakker moet blijven en wanneer het tijd is om te slapen. 

De oorzaak van een jetleg

Een jetlag ontstaat doordat de klok van uw lichaam nog steeds is afgestemd op de oorspronkelijke tijdzone, in plaats van op de tijdzone waar u naartoe bent gereisd. Hoe meer tijdzones u doorkruist, hoe groter de kans op een jetlag.
Een jetlag is tijdelijk, maar het kan het comfort op uw vakantie of zakenreis aanzienlijk verminderen. 

Symptomen van een jetlag

De belangrijkste symptomen van een jetlag zijn:

 • Moeite met slapen en wakker worden in de ochtend;
 • Vermoeidheid en uitputting;
 • Moeite om wakker te blijven gedurende de dag;
 • Slechte slaapkwaliteit;
 • Concentratie- en geheugenproblemen;
 • Een jetlag geeft soms ook duizeligheid, last van maag en darmen, misselijkheid, constipatie, veranderingen in eetlust en lichte angstgevoelens.

Middelen bij jetlag: melatonine

Het meest bekende middel bij een jetlag is melatonine. Melatonine komt van nature in ons lichaam voor. Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier wordt aangemaakt. Dat is een klier ter grootte van een erwt, net boven het midden van je hersenen. Het helpt je lichaam te weten wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden. 

Via een impulsstroom bereikt licht vanuit de ogen de pijnappelklier. Die impuls zet de klier aan om het stofje serotonine om te zetten in het hormoon melatonine. Hoe minder licht er via de stroom binnenkomt, hoe meer melatonine (‘slaaphormoon’) er wordt aangemaakt. 

Normaal gesproken maakt je lichaam 's nachts dan ook meer melatonine aan. Het niveau stijgt meestal 's avonds als de zon ondergaat. 's Ochtends, als de zon opkomt, daalt het weer. De hoeveelheid licht die u elke dag ziet - plus de eigen lichaamsklok - bepalen hoeveel melatonine het lichaam aanmaakt. 

Melatonine tabletten

In supplementvorm helpt melatonine bij het verlichten van de ervaringen van jetlag. Melatonine is verkrijgbaar in tabletvorm, bijvoorbeeld van Davitamon of Valdispert. De gangbare dosis is 1mg, 3mg of 5mg melationine per tablet.

Wanneer krijg ik een jetlag

Normaal gesproken treden de symptomen van een jetlag meestal binnen een dag of twee na de reis op. De meeste mensen hebben pas last van een jetlag wanneer ze minstens twee tijdzones hebt doorkruist. De symptomen worden waarschijnlijk erger of duren langer naarmate u meer tijdzones hebt doorkruist, vooral in oostelijke richting. Het duurt meestal ongeveer een dag om te herstellen voor elke tijdzone die u bent gepasseerd.


Als uw reis kort is (2 tot 3 dagen), probeer dan te eten en te slapen op de tijdstippen die u thuis ook zou doen, als dat mogelijk is. Uw eetpatroon heeft namelijk ook invloed op een jetlag. 

 

Hoe vaak komt een jetlag voor?

Een jetlag is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren als ze op reis zijn. Mensen kunnen echter op verschillende manieren en in verschillende mate last hebben van een jetlag. Sommige mensen (vooral kinderen) ondervinden geen problemen om zich aan een nieuwe tijdzone aan te passen.

Is een jetlag erger in oostelijke of westelijke richting?

Medische deskundigen zijn het er over het algemeen over eens dat vliegen in oostelijke richting meer en sterkere jetlag symptomen kan veroorzaken dan vliegen in westelijke richting. Onderzoekers zeggen dat dit komt doordat het lichaam zich sneller aanpast aan laat opblijven dan aan vroeger naar bed gaan.

Wat kunt u zelf doen tegen een jetlag?

Er zijn wat dingen die u kunt doen om de symptomen van een jetlag zoveel mogelijk te minimaliseren:

 • Ga direct over op de nieuwe tijdzone: Dat kan soms lastig zijn, omdat u al moe bent van een lange reis en het misschien midden in de nacht is voor uw biologische klok. Direct overschakelen op de nieuwe tijdzone qua slaap- en eetpatroon werkt het beste;
 • Probeer de nieuwe slaaptijd al in het vliegtuig aan te houden: Een verduisterend oogmasker of oordoppen kunnen helpen om in het vliegtuig wat slaap te krijgen;
 • Drink voldoende water: Een vliegreis kan een milde uitdroging veroorzaken. Sommige mensen vinden het niet wenselijk om in het vliegtuig van het toilet gebruik te maken, en drinken hierdoor minder. Bovendien moeten waterflessen ingeleverd worden op de luchthaven. Veel water drinken helpt uw lichaam om zich sneller te herstellen;
 • Maak gebruik van het licht: Uw biologische klok denkt wellicht dat het nacht is, maar door naar buiten te gaan en de zon op te zoeken is dit makkelijker te overkomen;
 • Gebruik melatonine: Bovenstaande melatonine producten zijn ontwikkeld om te helpen met het verlichten van de ervaringen van jetlag. 

Is melatonine veilig?

Melatonine heeft weinig bijwerkingen. In enkele gevallen zijn er meldingen van:

 • Slaperigheid overdag;
 • Hoofdpijn;
 • Duizeligheid;
 • Maagklachten;
 • Angst;
 • Slaperigheid;
 • Een "zwaar hoofd" gevoel.

Middelen tegen jetlag online bestellen

Melatonine bestelt u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies. 

Besteld u voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kosten middelen tegen jetlag?

De prijs van de producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten.