DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Microlax

Microlax is speciaal ontwikkeld bij een moeilijke stoelgang en obstipatie. Het gebruik van Microlax zorgt voor een zachte ontlastig en bevordert binnen 5 tot 20 minuten darmlediging. Lees meer
 • Microlax Microklysma 4ST

  Microlax Microklysma | 4ST

  Voorraad: > 50
  7,99
 • Microlax 50ST
  Gratis verzending

  Microlax Microlax | 50ST

  Voorraad: > 50
  70,94

Wat is Microlax?

Microlax is een microklysma dat speciaal is ontwikkeld voor behandeling van de moeilijke stoelgang of obstipatie. Een klysma wordt gebruikt om een vloeistof via de anus in het laatste deel van de darm te brengen. De vloeistof in Microlax is een laxeermiddel. Het is bedoeld om de blokkerende ontlasting zachter te maken, waardoor u weer naar het toilet kunt zonder obstipatie.

Wanneer gebruikt u Microlax?

Behalve bij obstipatie (verstopping) kan Microlax ook worden ingezet om de darmen leeg te maken voor een darmonderzoek, een operatie of voor een bevalling.

En ook wanneer u last heeft van incontinentie en u uw ontlasting dus niet kunt ophouden, kunt u Microlax gebruiken. In dit geval gebruikt u het om het laatste deel van de darm, waar de ontlasting zich in bevindt, schoon te maken.

Wat is obstipatie?

Obstipatie wordt ook wel verstopping van de darmen genoemd, of constipatie. Obstipatie komt vaak voor. Bijna iedereen maakt weleens mee dat naar het toilet gaan moeilijk is en dat het lang duurt voordat de ontlasting komt. Vooral bij jonge kinderen komt obstipatie nogal eens voor of bij zwangere vrouwen en ouderen.

Obstipatie kan heel vervelend zijn en klachten geven. Blijf dus niet onnodig lang met obstipatie rondlopen.

Wat is de oorzaak van obstipatie?

Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van obstipatie zijn:

 • Voeding;
 • Stress, of andere psychologische oorzaken;
 • Een onregelmatig leven;
 • Een onderliggende ziekte of medicijngebruik.

Heeft u last van obstipatie? Dan kan Microlax de ontlasting versoepelen en weer op gang brengen.

Wat is de werkzame stof in Microlax?

Microlax bevat onder andere sorbitol. Dit is een stof die een vochtaantrekkend effect heeft. Hierdoor maakt het de ontlasting soepeler. Verder bevat Microlax ook natriumlaurylsulfo-acetaat. Deze stof helpt de Microlax-oplossing door te laten dringen in de ontlasting.

Hoe gebruikt u Microlax?

Het gebruik van Microlax gaat als volgt: Breng voorzichtig de tuit van het klysma aan in de anus. Vervolgens knijpt u de tube zoveel mogelijk leeg. Daarna trekt u de tube weer terug uit de anus, maar let erop dat u de tube hierbij ingedrukt houdt. Als u dat niet doet loopt de vloeistof terug de tube in. Nadat u Microlax heeft gebruikt blijft u nog even 5 tot 10 minuten liggen.

Hoe kunt u Microlax gemakkelijk inbrengen?

Vindt u het inbrengen van Microlax lastig? Knijp dan voor het inbrengen een druppeltje uit de tube, waardoor de tuit een beetje vettig wordt en u deze gemakkelijk in kunt brengen in de anus.

Hoe snel werkt Microlax?

Na het aanbrengen van het microklysma duurt het nog zo’n 5 tot 20 minuten voor de ontlasting op gang komt. Zorg dat u in de buurt blijft van een toilet.

Hoe vaak of hoe lang achter elkaar mag ik Microlax gebruiken?

U kunt dit middel af en toe gebruiken, wanneer u last heeft van verstopping van de darmen. Heeft u dagelijks last van verstopping? Dan zijn daar andere medicijnen voor. Gebruik dit middel niet langer dan 14 dagen achter elkaar zonder overleg met uw arts.

Microlax welke leeftijd?

Microlax kan ook op kinderleeftijd worden gebruikt. Wanneer u Microlax wilt gebruiken bij kinderen jonger dan 6 jaar, overleg dit dan altijd eerst met een arts.

Bij kinderen wordt dezelfde hoeveelheid gebruikt als bij volwassenen. Maar bij kinderen brengt u de top van de tube minder ver in, namelijk tot de helft. Dit staat ook aangegeven op het topje van het tubetje.

Bijwerkingen van Microlax

Een bijwerking die Microlax kan veroorzaken is een geïrriteerde anus. Dit gaat na een paar uur vanzelf weer over.

Als u ernstig buikpijn krijgt of krampen die niet overgaan, neem dan contact op met uw arts.

Is Microlax veilig?

Microlax wordt al jarenlang gebruik en is een veilig geneesmiddel. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen Microlax veilig gebruiken.

Waarschuwingen

U mag dit middel niet gebruiken bij chronische darmontstekingen, bloedende aambeien of kloofjes in de anus. Overleg in dit geval met uw arts over het gebruik van medicijnen bij obstipatie.

Heb ik een recept of voorschrift nodig voor Microlax?

U kunt zonder recept Microlax kopen en gebruiken.

Waar is Microlax te koop?

Microlax online bestellen? Dat doet u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u meer weten over Microlax, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen graag en voorzien u graag van deskundig advies.

Bestelt u voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis thuisbezorgd.

Wat kost Microlax?

Bovenaan deze pagina ziet u de huidige prijs van Microlax.

Tips bij obstipatie

Wat kunt u verder zelf nog doen in geval van obstipatie?

Om verstopping van de darmen te voorkomen is het belangrijk om:

 • Voldoende te drinken;
 • Gezond, gevarieerd en vezelrijk te eten. En sla het ontbijt hierbij niet over, dit brengt de darmen op gang;
 • Voldoende te bewegen, wandelen kan al ontzettend helpen om de darmbewegingen op gang te houden;
 • Naar het te toilet gaan als u aandrang voelt, niet ophouden of aandrang negeren. Probeer te ontspannen op het toilet en niet hard te gaan persen;
 • Niet te roken. Rookt u wel? Stop hier dan mee.

Bijsluiter Microlax

We geven hieronder de tekst en info uit de Microlax bijsluiter weer. Heeft u vragen over de bijsluiter/ het product? Raadpleeg het team van gediplomeerde drogisten van De Online Drogist.

Waaruit bestaat Microlax en hoe werkt het?

Microlax klysma’s voor éénmalig gebruik, bevatten 5 ml oplossing. 1 ml van deze oplossing bevat 9 mg natriumlaurylsulfoacetaat en 625 mg sorbitol als werkzame bestanddelen. Daarnaast bevat Microlax de volgende hulpstoffen: natriumcitraat, sorbinezuur, glycerol en gedestilleerd water.

De inhoud van een Microlax klysma wordt via de canule (de verlengde tuit) op de tube in het rectum (het onderste gedeelte van de dikke darm) gebracht. Als regel treedt het effect na 5 tot 20 minuten op.

Sorbitol behoort tot de groep van de osmotisch werkende laxantia. Dit zijn stoffen die de stoelgang bevorderen door een vochtonttrekkend effect. Dit heeft als gevolg dat de ontlasting minder hard wordt en de darmfunktie wordt bevorderd. Het natriumlaurylsulfo- acetaat (een oppervlakte actieve stof) vergemakkelijkt het doordringen van de Microlax oplossing in de ontlasting.

Microlax is verkrijgbaar in doosjes met 1 en 4 klysma’s van 5 ml en in dozen met 50 klysma’s van 5 ml.

Verantwoordelijk voor het in de handel brengen van Microlax in Nederland is:

Pfizer Consumer Healthcare BV

Rivium Westlaan 142

2909 LD Capelle aan den IJssel

Microlax is in het register ingeschreven onder RVG 05069.

Wanneer kan Microlax worden gebruikt?

Microlax kan worden gebruikt indien u last heeft van moeilijke stoelgang, ten gevolge van harde ontlasting die zich in het laatste gedeelte van uw dikke darm bevindt, of als u uw ontlasting niet kunt ophouden. Microlax kan ook worden gebruikt ter voorbereiding van darmonderzoek of van een chirurgische ingreep in het rectum (het onderste gedeelte van de dikke darm).

Wanneer mag u Microlax niet gebruiken? 

U mag Microlax niet gebruiken als u last heeft van bloedende aambeien, als u last heeft van zwerende ontstekingen van de dikke darm (colitis ulcerosa), of wanneer u lijdt aan een ontsteking van de endeldarm (proctitis).

Kunt u Microlax gebruiken wanneer u zwanger bent of gedurende de periode dat u borstvoeding geeft? 

Microlax kan, voor zover bekend zonder gevaar voor de vrucht of de zuigeling, overeenkomstig het voorschift worden gebruikt in de zwangerschap of gedurende de periode dat u borstvoeding geeft.

Mag Microlax gebruikt worden door kinderen?

Wanneer u Microlax wilt gebruiken bij kinderen van 6 jaar of jonger, verdient het aanbeveling om hierover contact op te nemen met uw arts. 

Kan Microlax de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen beïnvloeden?

Op grond van de ervaringen met Microlax en de bekende bijwerkingen, is het onwaarschijnlijk dat. Microlax enig effect heeft op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen.

Heeft Microlax wisselwerkingen met andere geneesmiddelen of andere wisselwerkingen?

Voor zover bekend zijn er geen wisselwerkingen van Microlax met andere geneesmiddelen of andere vormen van wisselwerking.

Waar u verder op moet letten bij het gebruik van Microlax:

Gebruik Microlax niet langer dan 14 dagen zonder hierover met uw arts te overleggen.

Hoe wordt Microlax gedoseerd?

Per keer wordt de inhoud van 1 klysma rectaal toegediend. Als regel treedt 5 tot 20 minuten na het toedienen van een klysma ontlasting op. Bij kinderen wordt dezelfde hoeveelheid als bij volwassenen toegediend. Om echter eventuele beschadiging aan het darmvlies te voorkomen, dient u de canule maar voor de helft (tot de markering op de canule) in te brengen.

Hoe dient u Microlax toe te dienen?

 1. Houdt het klysma aan het onderste gedeelte van de canule vast en draai en trek met een lichte beweging de dop eraf (zie figuur 1).
 2. Knijp voorzichtig een druppel vloeistof uit het klysma; hierdoor wordt de canule vettig, hetgeen het inbrengen in het rectum vergemakkelijkt.
 3. Breng de canule in het rectum (bij kinderen slechts tot de helft, zie de markering op de canule).
 4. Knijp de gehele inhoud van het klysma eruit (zie figuur 2).
 5. Trek de canule zachtjes uit het rectum terug, terwijl u het klysma ingeknepen houdt.

Hoe vaak mag u Microlax gebruiken?

 U mag één klysma per keer gebruiken.

Hoe lang kunt u Microlax gebruiken?

Wanneer u gedurende een langere periode last heeft van obstipatie of uw ontlasting niet kunt ophouden, dient u contact met uw arts op te nemen.

Wat moet u doen bij een overdosering?

De dosering van Microlax bestaat telkens uit één klysma. Overdosering is hierdoor nagenoeg onmogelijk. Indien u desondanks een overdosering vermoedt, dient u contact op te nemen met uw arts.

Welke bijwerkingen kunnen optreden als u Microlax gebruikt?

In sommige gevallen kan een overmatige doorbloeding van het slijmvlies van de endeldarm ontstaan en in zeldzame gevallen kan een plaatselijke overgevoeligheid optreden.

Indien er bij u ernstige bijwerkingen optreden, of bijwerkingen welke niet in deze bijsluiter worden genoemd, dient u uw arts of apotheker te informeren.

Hoe dient u Microlax te bewaren?

Bewaar Microlax droog en buiten bereik van kinderen in de verpakking, waarin de apotheker het heeft afgeleverd. Microlax klysma’s kunnen bij kamertemperatuur (15-25°C) bewaard worden tot de op de verpakking vermelde datum.

Algemene wenken

Laat uw geneesmiddelen nooit door anderen gebruiken en gebruik zelf nooit een geneesmiddel van een ander.