DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Eucalyptus olie

Wat is eucalyptusolie en waar kunt u het voor gebruiken? Hoe wordt eucalyptusolie gemaakt en is het gebruik ervan veilig? Lees hier alles over eucalyptusolie.Lees meer
1

Wat is eucalyptusolie?

Eucalyptusolie is een etherische olie. Een etherische of essentiële olie is een vluchtige olie, gewonnen uit plantaardige bestanddelen, zoals bloemen, vruchten, zaden, schors en wortelen. In het geval van eucalyptusolie is dit de eucalyptusplant. 

De eucalyptus is een boom of struik en komt voornamelijk voor in Australië. Vroeger gebruikte de inheemse bevolking de bladeren van eucalyptus als geneesmiddel. Ook voeden koala’s zich met eucalyptus. Eucalyptus groeit ook in het Middellandse Zeegebied. In Europa werd eucalyptusolie vroeger gebruikt als smaakstof en in parfums. 

Verschillende soorten eucalyptus

Er bestaan maar liefst 600 tot 800 soorten eucalyptus, maar niet uit alle soorten kan olie gewonnen worden. Een voorbeeld van een soort waar olie uit te halen is, is Eucalyptus globulus (blauwe gomboom). Via stoomdestillatie wordt de olie uit de bladeren van deze plant gewonnen. 

Wat kun je met eucalyptusolie doen?

Eucalyptusolie heeft verschillende toepassingen en wordt in allerlei producten gebruikt. Zo kunt u het gebruiken in een aroma diffuser of in een luchtbevochtiger.  De geur van eucalyptus verspreidt zich dan in de ruimte. Eucalyptus heeft een frisse en pittige geur. Van de geur wordt gezegd dat deze muggen verjaagt. Het zit ook weleens in badolie of massageolie

U kunt eucalyptusolie het ook toevoegen aan een kom heet water om te stomen. Ga met uw hoofd boven de kom hangen en adem langzaam en diep in. Ook kunt u enkele druppeltjes eucalyptusolie op uw huid sprenkelen om het als parfum te gebruiken.

Eucalyptusolie is ook in het huishouden te gebruiken. Het zou huisstofmijt kunnen bestrijden als u enkele druppels in de wasmachine doet, of wanneer u uw matras ermee reinigt. Verder kunt u eucalyptusolie gebruiken om vetvlekken te verwijderen. Gebruik eerst heet water en dep de vlek vervolgens met een beetje eucalyptusolie.

Hoe wordt eucalyptusolie gemaakt?

Eucalyptusolie wordt gemaakt door middel van destillatie. Een voorbeeld hiervan is stoomdestillatie. Hierbij worden de bladen van een eucalyptusplant met stoom in een vat samengebracht. De bladeren worden dan warm. Zo worden oliën onttrokken uit de bladeren. De stoom koelt vervolgens af en het condensatieproces begint. Er blijft dan een deel water over en een deel dat niet oplosbaar is in water, de oliën. De oliën kunnen makkelijk worden afgegoten omdat deze niet mengen met water. 

Eucalyptusoliën zijn in drie groepen te verdelen:

  • Eucalyptusolie met cineol. Deze olie ruikt fris en kamferachtig. Dit zijn bijvoorbeeld de Eucalyptus globulus, radiata, smithii en polybractea;
  • Eucalyptusolie met citriodiol. Deze olie ruikt naar citroen en komt onder andere uit de Eucalyptus citriodora en staigeriana;

Eucalyptusolie met pepermunt, zoals de Eucalyptus dives en piperita.

Is eucalyptusolie veilig?

Eucalyptusolie is veilig in gebruik. Lees wel altijd goed het etiket voordat u het gebruikt. 

Let op: Gebruik eucalyptusolie nooit inwendig. Mocht u het toch per ongeluk inslikken, raadpleeg dan onmiddellijk een antigifcentrum of arts.

Het kan zijn dat u allergisch reageert op eucalyptusolie. U kunt dan last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Raadpleeg direct een arts.

Hoe gebruikt u eucalyptusolie veilig?

  • Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing door;
  • Gebruik niet onverdund op de huid, zeker niet in het geval dat u een gevoelige of beschadigde huid heeft;
  • Gebruik de olie nooit inwendig, want dit kan giftig zijn. Zo kan een dosis van 5 ml al fataal zijn voor kleine kinderen; 
  • Bewaar de olie buiten het bereik van kinderen en huisdieren; 
  • Niet alle soorten eucalyptusolie kunt u gebruiken rond de neus van baby’s en kleine kinderen, omdat dit kan leiden tot ademnood; 
  • Wees ook voorzichtig als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Vraag bijvoorbeeld uw behandelaar om advies.

ucalyptusolie zijn er te koop?

  • Purasana Etherische Olie Eucalyptus Globulus: deze olie is te gebruiken als badolie of massageolie. Verder is het met zijn frisse geur een uitstekend middel om onaangename geurtjes in uw huis te verdrijven. Deze olie wordt gewonnen in Portugal.
  • Volatile Eucalyptus Wild Olie: deze olie kunt u gebruiken om te verdampen, te stomen, om mee te baden, als massageolie of op een kompres (koud of warm).

Waar koop ik eucalyptusolie?

Eucalyptusolie online bestellen? Dat doet u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies.

Bestelt u voor 21.30 uur? Dan heeft u uw bestelling de volgende dag in huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kost eucalyptusolie?

Bovenaan deze pagina ziet u ons uitgebreide assortiment eucalyptusolie, met de huidige prijs. Ook ziet u het hier wanneer er eucalyptusolie in de aanbieding is.