DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Citroenzuur poeder

Puur citroenzuurpoeder wordt gebruikt voor het zuurder maken van voedsel. Daarnaast is het heel goed bruikbaar voor het ontkalken van huishoudelijke apparaten. Lees alles over citroenzuur en de toepassingen. Lees meer
 • Jacob Hooy Pure Powder Citroenzuur Poeder 200GR

  Jacob Hooy Pure Powder Citroenzuur Poeder | 200GR

  Voorraad: > 50
  9,99
  50% korting
  5,00
 • Eco Conseils Citroenzuur 1KG

  Eco Conseils Citroenzuur | 1KG

  Voorraad: 42
  18,95
  10% korting
  17,06
 • BTS Citroenzuurpoeder 800GR

  BTS Citroenzuurpoeder | 800GR

  Voorraad: > 50
  14,95
 • Its Amazing Citroenzuur 200GR

  Its Amazing Citroenzuur | 200GR

  Voorraad: 43
  4,95

Wat is citroenzuurpoeder?

Citroenzuur is een wit poeder dat wordt gebruikt om dranken en levensmiddelen een zure smaak te geven. Het wordt ook gebruikt als conserveermiddel om bederf te voorkomen, omdat het de zuurgraad van producten verhoogt. Veel bacteriën die voedselbederf veroorzaken, groeien niet in een zure omgeving. Het zure poeder komt ook voor in voedingssupplementen. Daarnaast is het geschikt voor het ontkalken van uw huishoudelijke apparaten. 

Citroenzuurpoeder komt uit citroenen, toch?

Citroenzuur wordt van nature gevonden in citrusvruchten, maar het produceren van citroenzuur uit citrusvruchten is erg duur. Bovendien is de vraag naar citroenzuur is groter dan het beschikbare aanbod van citrusvruchten. Wanneer u citroenzuur op het etiket van een product ziet staan, is de kans dan ook zeker aanwezig dat het een poeder is, dat is gemaakt door de fermentatie van suikers.

Hoe wordt citroenzuur gemaakt?

Citroenzuur wordt vaak geproduceerd, in plaats van gewonnen uit citrusvruchten. Een cultuur van Aspergillus niger (een schimmel die vaak wordt gebruikt in de farmaceutische industrie) wordt gevoed met suiker en verteert deze tot een vloeibare oplossing. 

De oplossing wordt gemengd met kalk, waardoor een zout uit de oplossing vrijkomt. Dit zout (citraat) wordt vervolgens behandeld met zwavelzuur om bruikbaar citroenzuur te maken.

De suikers die voor het citroenzuur worden gebruikt, kunnen afkomstig zijn van rietsuiker, maïs of tarwe. In de Verenigde Staten wordt citroenzuur meestal uit maïs gewonnen omdat het een goedkoop en veel voorkomend gewas is. In Zuid-Amerika wordt vaak rietsuiker gebruikt, wegens de lage suikerprijzen. Terwijl in Europa vaak tarwe zoetstoffen worden gebruikt.

Schoonmaken en ontkalken met citroenzuur

Azijn wordt veel ingezet als huishoudelijk middel om te ontkalken. Citroenzuurpoeder werkt echter ook uitstekend! Het voordeel van het gebruik van citroenzuur in vergelijking met azijn is dat u de natuurlijke geur van azijn niet hoeft te ruiken. Citroenzuur, hoewel minder zuur dan azijn, is een uitstekende natuurlijke ontkalker. Voor bijvoorbeeld koffiemachines lost u 1 tot 2 theelepels citroenzuur op in 1 liter koud water. Voor waterkokers of grotere apparaten kunt u 1 tot 2 eetlepels per liter water gebruiken. 

Omdat het een lagere pH-waarde heeft, kan het zijn dat u een paar keer moet spoelen met citroenzuur om er zeker van te zijn dat alles volledig wegspoelt. Citroenzuurpoeder geeft geen nare bijsmaak, wat fijn is bij waterkokers en koffiemachines. Dit in tegenstelling tot veel andere ontkalkers.

De voordelen van het gebruik van citroenzuur voor het schoonmaken van huishoudelijke apparaten:

 • Dit is een van de best ruikende alternatieven voor producten op chemische basis;
 • Het is minder zuur, wat betekent dat u niet hoeft te spoelen of watercycli hoeft te herhalen om ongewenste smaken of geuren te verwijderen;
 • Relatief goedkoop en gemakkelijk te vinden. U bestelt hier bijvoorbeeld direct Eco Conselis of Jacob Hooy citroenzuurpoeder.

Toepassingen van citroenzuur

Citroenzuur wordt gebruikt als zure smaakmaker in gerechten, en als natuurlijke ontkalker. Daarnaast heeft het nog een aantal toepassingen:

 • In de voedingsindustrie, vooral bij voorverpakte voedingsmiddelen. Dit houdt de producten langer vers;
 • Alcohol. Citroenzuur kan het zuur in voedsel of drank uitbalanceren. Wijnmakers voegen het soms aan hun producten toe om de smaak te verbeteren;
 • In sommige medicijnen en supplementen wordt citroenzuur verwerkt;
 • Producten voor persoonlijke verzorging. Wanneer fabrikanten citroenzuur mengen met andere ingrediënten, kunnen ze een verbinding vormen die "alfahydroxyzuur" wordt genoemd. Het zit ook in sommige cosmetica en toiletartikelen, zoals lippenstift, haarlak en deodorant, zodat ze langer meegaan;
 • Desinfecteermiddelen. Omdat citroenzuur sommige soorten bacteriën en virussen doodt, vindt u het in insectensprays, producten die schimmels of algen doden, handontsmettingsmiddel en zelfs sommige tissues die u gebruikt om uw neus te snuiten.

Bijwerkingen citroenzuurpoeder

Citroenzuur kan in zeldzame gevallen de volgende bijwerkingen veroorzaken:

 • Huidirritatie. Wanneer het gedurende lange tijd op uw huid komt, kan het prikken, zwelling of netelroos veroorzaken;
 • Pijn of een brandend gevoel in de ogen. Als dit gebeurt, spoel ze dan gedurende enkele minuten goed uit met water. Als u contactlenzen draagt, doe deze dan zo snel mogelijk uit;
 • Tandproblemen. Drankjes en snoepjes die citroenzuur bevatten, kunnen het glazuur (de buitenste laag) van uw tanden doen slijten. Hierdoor kunnen uw tanden gevoeliger worden, geel verkleuren en is de kans op gaatjes groter;
 • Maagklachten. Als u een geneesmiddel met citroenzuur via de mond inneemt, kunt u bijwerkingen krijgen zoals misselijkheid of overgeven;

Citroenzuur komt van nature voor in citrusvruchten, maar synthetische versies, die worden gemaakt van een soort schimmel, worden vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen, medicijnen, supplementen en schoonmaakmiddelen. Hoewel schimmelresten uit het productieproces in zeldzame gevallen allergieën kunnen veroorzaken, wordt citroenzuur over het algemeen veilig geacht.

Citroenzuurpoeder online bestellen

Citroenzuurpoeder bestelt u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies. 

Doet u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kost citroenzuur?

De prijs van de producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.