Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: zwanger? tweewekelijks extra ijzer is voldoende

Zwanger? Tweewekelijks extra ijzer is voldoende

Of je als zwangere vrouw nu dagelijks of tweewekelijks een ijzer-foliumzuursupplement slikt, het heeft geen invloed op het geboortegewicht en de groei van het kind, ontdekte een groep wetenschappers onder leiding van de University of Melbourne.

Onderzoek naar het slikken van ijzersupplementen en de gevolgen

De onderzoekers verdeelden 1258 zwangere Vietnamese vrouwen in drie groepen: een groep die dagelijks een ijzer-foliumzuursupplement slikte, een groep die dat eens in de twee weken deed, en een groep die dat eens in de twee weken deed en daarbij extra nutriënten (voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen) in moest nemen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het voor de groei en het gewicht van de pasgeboren baby niet uitmaakt hoe vaak er een ijzer-foliumzuursupplement werd geslikt. Daarnaast heeft het ook geen effect op het hebben van een vroeggeboorte, een miskraam of sterfte net na de geboorte.


Ook na zes maanden bleek er geen verschil te zijn in groei van de baby’s, het hemoglobinegehalte (dat vooral wordt gevormd uit ijzer en waaraan je kunt zien of er sprake is van bloedarmoede) en de prevalentie van bloedarmoede.

De inname van extra ijzer lijkt wel invloed te hebben op de cognitieve ontwikkeling. De baby’s van de vrouwen die eens in de twee weken een ijzer-foliumzuursupplement slikten, waren cognitief beter ontwikkeld dan de andere groep.

Waarom supplementen slikken tijdens je zwangerschap?

Zwanger zijn is doorgaans een feest, maar brengt ook de nodige lichamelijke veranderingen met zich mee. Let er tijdens je zwangerschap op dat je genoeg voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt, zodat je zwangerschap en de tijd daarna zo optimaal mogelijk verlopen. Hierboven werd gesproken over supplementen van ijzer en foliumzuur. Deze stoffen zijn belangrijk en moet je voldoende in je lichaam hebben. Een tekort kan je voorkomen door supplementen te slikken.


IJzer zorgt voor de vorming van hemoglobine, dat weer zorgt voor het zuurstof in je bloed. Als je dat te weinig hebt, kun je bloedarmoede krijgen. De kans dat je ijzertekort krijgt is klein, maar als zwangere loop je iets meer risico. Het slikken van ijzersupplementen kan dan een uitkomst zijn.


Foliumzuur is vitamine B11 en is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur zorgt ervoor dat de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte kleiner wordt, maar als zwangere vrouw heb je sneller kans op een tekort aan foliumzuur. Daarom wordt het aangeraden dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken.


Foliumzuurtabletten en ijzersupplementen bestel je gemakkelijk en snel bij deonlinedrogist.nl!


Overleg voor het gebruik en de hoeveelheid met je huisarts of verloskundige.