DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Teken: alles wat u moet weten

Teken zijn kleine achtpotige insecten die leven van het bloed van mensen en dieren. Hoewel ze bijna onzichtbaar zijn wanneer ze niet volgezogen zijn, kunnen ze na een bloedmaaltijd tot wel 1 centimeter groot worden. Teken hechten zich vast aan de huid tijdens het voeden en laten na enkele dagen vanzelf los. In deze blog bespreken we alles wat u moet weten over teken.
Teek

1. Identificatie van teken

Teken zijn kleine, bruine insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Ze zijn met name actief in bosrijke gebieden, graslanden en parken, vooral tijdens de lente en de zomer. Het is belangrijk om teken te kunnen identificeren om tekenbeten te voorkomen.

2. Risico's van tekenbeten

In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze besmetting wordt overgedragen door het speeksel van de teek en duurt minimaal 24 uur. Het snel en correct verwijderen van teken na een beet vermindert het risico op overdracht van teek-gerelateerde aandoeningen.

3. Preventie van tekenbeten

Het is mogelijk om tekenbeten te voorkomen door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van gesloten schoenen en kleding, het vermijden van dichtbegroeide gebieden en het gebruik van insectenwerende middelen die DEET bevatten.

4. Wat te doen bij een tekenbeet

Als u gebeten bent door een teek, is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk en op de juiste manier te verwijderen. Gebruik hiervoor een tekenverwijderaar en trek de teek voorzichtig en recht omhoog uit de huid. Desinfecteer vervolgens het wondje van de beet en de tekenverwijderaar.

HeltiQ

HeltiQ biedt veilige en snelle oplossingen om de teek effectief te verwijderen, zonder deze aan te hoeven raken. HeltiQ biedt drie soorten tekenverwijderaars:

Het HeltiQ Tekenpincet is speciaal ontworpen voor het veilig en effectief verwijderen van teken. Met de fijne punt van het pincet kunt u de teek gemakkelijk bij de kop vastpakken en voorzichtig verwijderen, zonder het risico te lopen dat de teek wordt samengedrukt of beschadigd.

De kaart heeft verschillende uitsparingen waarmee u de teek gemakkelijk kunt vastgrijpen en verwijderen. Het compacte formaat van de kaart maakt het ideaal om mee te nemen tijdens wandelingen, kamperen of andere buitenactiviteiten.

HeltiQ Teekweg is een spuitbus die de teek doodt door hem te bevriezen. De teek kan dan vanzelf van de huid vallen en als dit niet gebeurt kunt u de tekenkaart gebruiken. Door de bevroren staat van de teek kan deze in zijn geheel worden weggenomen zonder de kans dat er nog delen van de teek op de huid blijven zitten. Zo wordt ook het risico op het oplopen van een infectie kleiner.

5. Na de beet

Als u na een tekenbeet symptomen zoals koorts, hoofdpijn of huiduitslag ontwikkelt, neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Deze symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een door teken overgedragen ziekte, zoals de ziekte van Lyme.

Door alert te zijn op teken en te weten hoe u tekenbeten kunt voorkomen en behandelen, kunt u genieten van de buitenlucht zonder u zorgen te hoeven maken over de risico's die teken met zich meebrengen. 


Tekenpreventie bij De Online Drogist 

Door het gebruik van deze tips te volgen, kunt u snel en effectief omgaan met tekenbeten en de kans op complicaties verminderen. Zorg ervoor dat u altijd een tekenverwijderaar bij de hand heeft, zodat u goed voorbereid bent op eventuele tekenbeten tijdens uw buitenavonturen. Ontdek het volledige assortiment van HeltiQ op De Online Drogist en bescherm uzelf en uw gezin tegen tekenbeten en de mogelijke gevolgen.

Meer weten?

Voor vragen of opmerkingen kunt u direct contact opnemen met onze gediplomeerde drogisten.

Deel dit artikel