DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Een sportblessure, wat nu?

Sporten en bewegen is erg belangrijk voor uw gezondheid. Het zorgt niet alleen voor lichamelijke fitheid, maar ook voor mentale fitheid. Aangeraden wordt om minstens 30 minuten per dag matig-intensief te sporten. Hierbij kunt u denken aan wandelen, zwemmen of fietsen. Helaas zit een ongeluk of blessure in een klein hoekje. In die gevallen is het handig om de juiste hulpmiddelen snel bij de hand te hebben.

Wat is een blessure?

Tijdens het bewegen, gebruikt u uw botten, pezen, spieren en gewrichten. Wanneer u regelmatig sport, worden uw botten, pezen, spieren en gewrichten sterker. Soms kunt u te maken krijgen met een blessure: u breekt een bot, scheurt een pees, een spier rekt teveel uit en een gewricht kantelt.

Wanneer u een blessure heeft, kan het gaan om een acute blessure of een chronische blessure. Een acute blessure ontslaat plots. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld het verzwikken van uw enkel of een kneuzing. Een acute blessure geeft vaak roodheid, zwelling en u heeft pijn bij het bewegen. Een chronische blessure ontstaat heel geleidelijk. Als u herhaaldelijk een verkeerde beweging maakt, kan bijvoorbeeld uw spier overbelast raken, waardoor u een chronische blessure kunt ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een muisarm of tennisarm. Vaak is de pijn niet op één plek en het is vanaf de buitenkant niet duidelijk te zien.

Bij deze sporten is de kans op een blessure groter

Bij sommige sporten heeft u een grotere kans op blessures dan bij andere sporten. Zo is de kans op blessures groter bij hardlopen, hockey, voetbal en tennis. Bij het hardlopen is bijvoorbeeld de harde ondergrond vaak de boosdoener, waardoor u een groter risico loopt op een blessure. Bent u op zoek naar een minder blessuregevoelige sport? Ga dan voor zwemmen of fietsen.

Een sportblessure voorkomen

Een blessure is nooit leuk, daarom delen wij een aantal tips om sportblessures zoveel mogelijk te voorkomen.

• Een warming-up en cooling-down voor het voorkomen van blessures. Als u zonder warming-up gaat sporten, zijn uw spieren nog koud en stijf, hierdoor heeft een grotere kans op een blessure. Na afloop kunt u een cooling-down doen. Sluit bijvoorbeeld de training af met een aantal minuten rustig wandelen of lichte rekoefeningen.

• Draag geschikte sportkleding en schoenen. Laat bijvoorbeeld eens analyseren hoe u loopt. Wellicht heeft u te maken met overpronatie, waardoor andere sportschoenen veel meer stabiliteit brengen. Ook is het belangrijk om op tijd uw schoenen te vervangen en niet ‘op’ te lopen.

• Zorg voor de juiste bescherming. Bij het hockeyen is bijvoorbeeld een bitje en scheenbeschermers tijdens de wedstrijd verplicht. Deze beschermingsmiddelen zorgen ervoor dat acute blessures zoveel mogelijk voorkomen worden. Hierbij is het belangrijk om voor de juiste producten te kiezen. Een hockeyscheenbeschermer is bijvoorbeeld anders dan een voetbalscheenbeschermer. Kies ook altijd voor uw eigen maat en let op de pasvorm. Koop bijvoorbeeld geen producten op de groei.

Hulpmiddelen

bij sportblessures*

Bekijk het aanbod
  • Epitact Physiostrap Medical Kniebeschermer Maat M 1ST

    15% korting

    Epitact

    Physiostrap Medical Kniebeschermer Maat M 1ST

  • Hansaplast Stevige Sporttape Breed 1ST

    7,79

    Hansaplast

    Stevige Sporttape Breed 1ST

  • ThermaCare Nek-Schouder-Pols Warmtekompressen 3ST

    11,59

    ThermaCare

    Nek-Schouder-Pols Warmtekompressen 3ST

  • Ice Power Cold/Hot Pack 1ST

    10% korting

    Ice Power

    Cold/Hot Pack 1ST

*Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking.

Een sportblessure, wat nu?

Heeft u toch een sportblessure opgelopen? Dat is vervelend. Heeft u een acute blessure? Stop dan meteen en koel onmiddellijk met een coldpack. Heeft u geen coldpack? Koel dan door de desbetreffende plek onder de koude kraan te houden. Heeft u meer zekerheid en stabiliteit nodig voor uw knie, elleboog of nek? Dan is een sportbrace of sportbandage een optie. Daarnaast heeft een blessure vaak tijd nodig. Zorg ervoor dat u voldoende rust neemt. Naast voldoende rust is het in veel gevallen ook aan te raden om toch rustig te blijven bewegen. Hierbij is het erg belangrijk dat u niets forceert. Laat u adviseren door een dokter of fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan u bijvoorbeeld ook oefeningen meegeven om het herstelproces te versnellen. Een sportbrace kan in deze fase ook een goede toevoeging zijn. Heeft u geen last meer van uw blessure? Goed nieuws! Dan is het zaak om het sporten weer rustig op te bouwen. Ga niet meteen weer verder op uw oorspronkelijke niveau.