Wat is salie thee?
Salie is een kruid dat behoort tot de muntfamilie, net als andere kruiden waaronder oregano, rozemarijn, basilicum en tijm. Het wordt gebruikt in diverse keukens over de hele wereld.
Het heeft een aardse smaak en een sterke geur. Daarom wordt salie vaak in kleine hoeveelheden toegepast. Er kan ook thee worden gezet van salie. En bovendien heeft het kruid verschillende gezondheidsvoordelen. Het ondersteunt u onder andere bij overgangsklachten*.
De plant salie
Het populaire kruid salie groeit van nature in het Middellandse Zeegebied. Andere namen voor salie zijn ‘gewone salie’, tuin salie en Salvia officinalis. Het is een mooie, lage struik met bleke, fluweelzachte grijsgroene bladeren. Salie is gemakkelijk te kweken en doet het goed in bakken, in de grond en binnenshuis.
De plant geeft in het voorjaar bloemen in verschillende kleuren waaronder paars, blauw, wit en roze.
Het is een heerlijk culinair kruid dat bijvoorbeeld vlees- en bonengerechten op smaak brengt. Voor het koken en het zetten van thee zijn de bladeren het belangrijkste deel van deze plant.
Niet alle salie varianten zijn lekker om te eten; de meest populaire soort die in de keuken gebruikt wordt, is de Salvia officinalis.
Salie thee, lekker en gezond
Salie heeft een aantal fijne voordelen voor de gezondheid:
- Salie ondersteunt bij overgangsklachten*;
- Het ondersteunt bij nachtelijk zweten*;
- Salie heeft antiseptische eigenschappen*;
- Helpt concentratie en mentale prestatie*;
- Verzacht de mond en keel*;
- Ondersteunt de normale spijsvertering*;
- Ondersteunt het immuunsysteem*.
*Deze gezondheidsclaim is in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Salie thee met gedroogde salie
Salie thee wordt meestal gemaakt van gedroogde salie. Verse salie gebruiken kan ook. Gedroogde salie wordt soms gemengd met andere kruiden of echte (zwarte of groene) thee. Theemengsels met salie bevatten cafeïne als ze worden gemengd met thee van de Camellia sinensis plant. Zuivere kruidenthee bevat zelden cafeïne.
Is salie thee lekker?
Salie heeft een zeer intense en specifieke smaak, en daarom is thee van gedroogde salie (eventueel gemengd met andere smaken) het meest populair. Salie thee kan erg bitter worden, dus laat de thee niet te lang trekken en let op de hoeveelheid blaadjes die u gebruikt. Voeg eventueel een theelepel honing toe aan pure saliethee om hem wat zoeter te maken.
Zelf salie thee maken
Om een kopje saliethee te zetten heeft u verse of gedroogde salie theebladeren (zoals bijvoorbeeld Piramide, Jacob Hooy theezakjes of gedroogde salie of Sonnentor thee), water en een theepot of een thee-ei nodig. Gebruik ongeveer een theelepel gedroogde en geplette salieblaadjes afhankelijk van hun grootte en gewenste sterkte. Breng water aan de kook en laat de salieblaadjes ongeveer 5 minuten trekken in het hete water. Zeef eventueel de thee, en voeg desgewenst honing en/of verse citroensap toe.
Koken met gedroogde salie
Gedroogde salie, zoals Jacob Hooy Salie, kunt u naast thee ook in gerechten gebruiken. Gedroogde salie wordt door de meeste koks verkozen boven het verse kruid, omdat het gemakkelijk te verwerken en minder sterk is. Salie werkt vooral goed met vet vlees, zoals worst en lamsvlees, mede door de ondersteuning van de spijsvertering*.
Het is ook erg lekker in dressings, vullingen en bonenschotels en als smaakmaker voor aardappelen en tomatensauzen. En salie is de perfecte smaakversterker voor gevogelte.
Complementaire smaken zijn ui, knoflook, tijm, oregano, peterselie, laurier en rozemarijn. Zoals met alle gedroogde kruiden, bewaart u elke vorm van gedroogde salie in een gesloten container op een koele, droge plaats uit het zonlicht. Gebruik gedroogde salie binnen zes maanden voor de beste smaak.
*Deze gezondheidsclaim is in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Bijwerkingen salie thee
Salie is veilig in gebruik in de hoeveelheden die gewoonlijk in levensmiddelen worden gebruikt. Het is waarschijnlijk ook veilig bij inname gedurende maximaal 4 maanden achter elkaar. Maar salie is mogelijk onveilig bij inname via de mond in hoge doses of gedurende een lange tijd.
Sommige soorten salie, zoals gewone salie (Salvia officinalis), bevatten een chemische stof genaamd thujon. Thujon kan giftig zijn als u er te veel van neemt. Deze chemische stof kan epileptische aanvallen veroorzaken en schade toebrengen aan de lever en het zenuwstelsel. De hoeveelheid thujon varieert met de soort salie, de tijd van de oogst, de groeiomstandigheden en andere factoren.
Om die reden wordt het afgeraden om salie thee te drinken tijdens de zwangerschap. Ook wordt het niet aangeraden tijdens het geven van borstvoeding.
Salie thee online bestellen
Salie thee bestelt u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van passend en kundig advies.
Plaatst u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.
Wat kost salie thee?
De prijs van de producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.