DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Medische handschoenen

Wat zijn medische handschoenen en hoe gebruikt u ze? Waar moeten medische handschoenen aan voldoen en welke soorten zijn er? Lees meer
Geen resultaten gevonden

Wat zijn medische handschoenen?

Medische handschoenen zijn, net als mondkapjes, een beschermingsmiddel om het risico op infecties te verkleinen. De handschoenen worden gebruikt in de gezondheidszorg om zowel de arts of verpleegkundige als de patiënt te beschermen.

Medische handschoenen zijn wegwerphandschoenen en dus bedoeld voor eenmalig gebruik. De handschoenen moeten aan hoge eisen voldoen en het is belangrijk dat u ze op de juiste manier gebruikt. Medische handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals latex, nitril of vinyl. Ook bestaan er gepoederde en niet-gepoederde medische handschoenen. Poeder zorgt ervoor dat de handschoenen makkelijker aan te trekken zijn, het absorbeert zweet en zorgt voor meer comfort bij langdurig gebruik van de handschoenen.

Waar moeten medische handschoenen aan voldoen?

Aan medische handschoenen worden hoge eisen gesteld. Ze moeten aan een Europese norm voldoen die de kwaliteit en eigenschappen van de beschermende wegwerp handschoenen bepalen.

Er wordt gecontroleerd of er geen gaten in de handschoenen zitten, of de maatvoering goed is en of de sterkte ervan goed is. Ze mogen natuurlijk niet zomaar scheuren. Ook wordt er gekeken of er geen schadelijke stoffen op de handschoenen zitten en of het materiaal niet te snel veroudert.

Hoe gebruikt u medische handschoenen?

Voor het juiste gebruik van medische handschoenen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, waaronder:

 • Was of desinfecteer uw handen voor en na gebruik van de handschoenen;
 • Draag geen ringen, horloge of nagellak als u de handschoenen aan hebt;
 • Gooi de handschoenen altijd weg na gebruik, gebruik steeds nieuwe handschoenen bij een andere patiënt;
 • Vervang de handschoenen als u ziet dat ze kapot, vies of nat zijn;
 • Vermijd contact met uw gezicht als u de handschoenen aan hebt. Raak ook geen oppervlakken aan die de kans op vervuiling kunnen vergroten, zoals uw mobiele telefoon.

Hoe doet u medische handschoenen aan?

Het is belangrijk dat u medische handschoenen op je juiste manier aantrekt:

 • Trek een handschoen aan totdat deze goed past in de handpalm;
 • Trek de onderkant van de handschoen tot over de pols;
 • Trek de andere handschoen op dezelfde manier aan;
 • Controleer of de handschoenen naadloos aansluiten.

Hoe doet u medische handschoenen uit?

Ook het uittrekken van medische handschoenen moet op de juiste manier gebeuren, om de veiligheid te bewaren:

 • Pak de onderkant van een handschoen aan de buitenkant vast en raak de huid hierbij niet aan;
 • Trek de handschoen binnenstebuiten uit;
 • Maak een prop van de handschoen en houd deze vast met de andere hand waar nog een handschoen omheen zit;
 • Doe een vinger tussen de pols en de handschoen die u nog aan heeft, trek deze zo uit en wikkel de handschoen rond de andere handschoen;
 • Gooi beide handschoenen in de prullenbak.

Voor veilig gebruik van medische handschoenen is het belangrijk dat de handschoenen goed passen en dat u de handschoenen maar eenmalig gebruikt.

Welke soorten medische handschoenen zijn er?

Medische handschoenen worden gemaakt van verschillende stoffen: latex, nitril en vinyl. De handschoenen kunnen gepoederd of poedervrij zijn.

Latex handschoenen

Latex is een van de meest gebruikte materialen voor medische handschoenen. Latex is gemaakt van natuurlijk rubber en is redelijk dik. Hierdoor biedt het een goede bescherming tegen infecties. Ook is latex elastisch en goed bestand tegen scheuren. Verder is het comfortabel om te dragen en is het bestand tegen hoge temperaturen.

Een nadeel van latex is dat sommige mensen er allergisch voor zijn. In dat geval kunt u beter voor latexvrije handschoenen kiezen.

U kunt latex handschoenen zonder poeder kopen van bijvoorbeeld Romed. Een voorbeeld van latex handschoenen met poeder is CMT Handschoenen Latex Gepoederd Naturel Medium.

Nitril handschoenen

Nitril is synthetisch rubber en is latexvrij. Nitril handschoenen zijn minder elastisch dan latex handschoenen, maar dus wel geschikt voor mensen met een latexallergie. Nitril heeft verder wel goede eigenschappen zoals stevigheid en hoge beweeglijkheid. Daarnaast zijn nitril handschoenen bestand tegen veel verschillende soorten schadelijke stoffen en virussen. Nitril handschoenen zijn het meest gebruikte alternatief voor latex handschoenen. Een versie zonder poeder is deze CMT nitril handschoen.

Vinyl handschoenen

Vinyl wordt gemaakt van polyvinylchloride (PVC) en is latexvrij. Vinyl is net zo elastisch als latex. Een nadeel is wel dat het minder sterk is dan latex of nitril, waardoor de handschoenen sneller scheuren. Toch zijn vinyl handschoenen geschikt voor veel handelingen. U kunt gepoederde vinyl handschoenen bestellen van CMT, en poedervrije handschoenen van BSN Medical Glovex.

Plastic handschoenen

Plastic handschoenen hebben minder goede eigenschappen dan latex, vinyl en nitril en zijn daarom niet geschikt voor medische handelingen. U kunt plastic handschoenen natuurlijk wel voor andere taken gebruiken. Bestel plastic handschoenen van bijvoorbeeld Romed.

Welke maat handschoenen hebt u nodig?

Het is belangrijk dat u de juiste maat handschoenen draagt. Dit zorgt voor een optimaal draagcomfort en een optimale hygiëne en bescherming. Zo is de kans op infecties minimaal. U kunt de juiste maat bepalen door de breedte van uw handpalm (boven de duim) van links naar rechts te meten. De volgende handschoenmaten komen overeen met de gemeten breedte:

 • XS: 7 centimeter;
 • S: 8 centimeter;
 • M: 9 centimeter;
 • L: 10 centimeter;
 • XL: 11 centimeter;
 • XXL: 12 centimeter.

Als u tussen 2 maten in zit, dan kunt u het beste de kleinste maat kiezen.

Waar kan ik medische handschoenen kopen?

Medische handschoenen online bestellen? Dat doet u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies.

Bestelt u voor 21.30 uur? Dan heeft u uw bestelling de volgende dag in huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kosten medische handschoenen?

Bovenaan deze pagina ziet u ons uitgebreide assortiment medische handschoenen, met de huidige prijs. Ook ziet u hier wanneer medische handschoenen in de aanbieding zijn.