DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Homeopathische middelen

Celzouttherapie en homeopathie lijken op elkaar maar werken beide vanuit een eigen specifieke uitgangspunt. Ze kunnen elkaar echter wel op een bijzondere manier ondersteunen en versterken.Lees meer

Wat is de betekenis van homeopathie?

Homeopathie is een geneeswijze die behoort tot de alternatieve geneeswijzen. In de homeopathie gaat men uit van de zelfhelende krachten van het menselijk lichaam. De cellen van alle levende wezens zouden volgens de homeopathische geneeskunde in staat zijn om zichzelf te herstellen.

De naam homeopathie, waar komt die vandaan?

De naam homeopathie stamt uit de tijd van Samuel Friedrich Christian Hahnemann (1755-1843). Hij is de Duitse scheikundige en arts die als de grondlegger van de homeopathie wordt gezien. Hij bedacht de naam ‘homeopathie’, die is afgeleid van het Griekse ‘homoios’ (gelijksoortig) en ‘pathos’ (lijden).

Homeopathie is een holistische geneeswijze. Wat betekent dat?

Een holistische geneeswijze, zoals de homeopathie, ziet de mens als één geheel. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer lichaam en geest niet in balans zijn met elkaar, kan een ziekte ontstaan of zou u last kunnen krijgen van kwaaltjes. In de homeopathie wil men daarom niet alleen symptomen bestrijden, maar ook de oorzaak aanpakken: Namelijk het ‘uit balans zijn’. De homeopathie is erop gericht het evenwicht weer te herstellen.

De mens als uniek individu

Ieder mens wordt daarnaast ook als individu gezien. Iemand met dezelfde klachten kan toch baat hebben bij een andere aanpak wanneer andere factoren, bijvoorbeeld op psychisch vlak, van elkaar verschillen.

Wat is het idee achter homeopathische middelen?

Homeopathische geneesmiddelen maken gebruik van het natuurlijke herstelvermogen van de mens. De middelen moeten een prikkel toedienen die het zelfherstellende vermogen van het lichaam als het ware activeert. Als de prikkel optreedt en het zelfhelende vermogen van het lichaam wordt aangezet, zou dat moeten leiden tot herstel.

Waaruit bestaan homeopathische middelen?

Er zijn verschillende categorieën van ingrediënten voor homeopathische medicijnen, waaronder:

  • Er zijn homeopathische middelen die gemaakt worden van gedroogde planten, verse planten, of een tinctuur gemaakt van planten. De meeste homeopathische middelen zijn gemaakt van planten (ongeveer tachtig procent);
  • Chemische stoffen, verbindingen of mineralen. Bijvoorbeeld te denken aan calcium, magnesium en fosfor;
  • Dierlijke stoffen. Onder andere dierlijke gifsoorten en bijvoorbeeld de inkt van een inktvis (sepia).

Hoe worden homeopathische geneesmiddelen gemaakt?

Homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt in een proces van herhaaldelijk verdunnen van het product en door het product flink te schudden. Door het verdunnen worden eventuele schadelijke effecten van het middel op het lichaam voorkomen. En door het schudden zou de geneeskrachtige werking van het middel worden geactiveerd waardoor dit het lichaam kan aanzetten tot zelfherstel. Het proces om een homeopathisch geneesmiddel te bereiden wordt ook wel het potentiëringsproces genoemd.

Er zijn ook nog technieken voor het maken van homeopathische middelen waarbij stoffen worden geconserveerd, om de houdbaarheid te verbeteren. En een zogenaamde verwrijvingstechniek (tritureren) waardoor onoplosbare stoffen beter oplosbaar worden gemaakt.

Geneesmiddelproef

Een belangrijke pijler in de homeopathie is de geneesmiddelproef: het testen van geneesmiddelen op mensen. Homeopathische middelen werden in de tijd van Samuel Friedrich Christian Hahnemann al getest op gezonde mensen. Volgens hem was de werkzaamheid van een geneesmiddel alleen op die manier aan te tonen. Homeopathische geneesmiddelen worden niet getest op dieren.

Gelijksoortigheidsprincipe

In de homeopathie wordt een geneesmiddel gekozen op basis van het similia-principe ofwel gelijksoortigheidsprincipe: De klachten die iemand heeft zouden verholpen worden door het middel dat bij een gezond persoon juist diezelfde klachten zou veroorzaken. Het gelijksoortigheidsprincipe is net als de geneesmiddelproef een belangrijke pijler in de homeopathie.

Homeopathie en celzouttherapie

Hoewel celzouttherapie een andere therapie is dan homeopathie, lijken ze wel op elkaar. Maar precies dezelfde stof zou in de celzouttherapie een andere werking kunnen hebben dan in de homeopathie. Dat kan vanwege een andere visie of een ander maakproces. In de homeopathie dient een middel als prikkel voor het activeren van het zelfhelend vermogen. Een seintje voor het lichaam om zelf op gang te komen. Terwijl een middel als celzout bedoeld is als hulpstof om processen in de cellen weer op gang te brengen. Dus als een aanvulling op de stoffen die het lichaam nodig heeft om deze processen op gang te brengen, in plaats van een signaal, zoals in de homeopathie.

Welke verschillende soorten homeopathische middelen zijn er?

Er zijn verschillende typen homeopathie:

  • De klassieke homeopathie: Deze bekijkt de mens als geheel en bekijkt niet alleen de klacht als een opzichzelfstaand iets. Het homeopathische geneesmiddel moet de balans herstellen;
  • Klinische homeopathie: Hierbij wordt gekeken naar het symptoom, waarvoor een oplossing wordt gezocht. De klinische homeopathie maakt gebruik van enkelvoudige homeopathische middelen.
  • De complexe homeopathie: Ook hier kijkt men naar de klacht, maar bij de complexe homeopathie wordt niet één, maar meerdere stoffen tegelijk ingezet als behandeling.

Wetgeving bij homeopathische middelen

Sinds 2012 is de wetgeving rondom homeopathische middelen en de etikettering ervan aangepast. Sindsdien mogen op verpakkingen van homeopathische geneesmiddelen geen indicaties meer staan. Homeopathische geneesmiddelen worden vanaf dat moment hetzelfde behandeld als ‘gewone’ geneesmiddelen. Wat betekent dat er wetenschappelijk onderzoek moet zijn dat de werkzaamheid bij een bepaalde klacht of ziekte aantoont voordat dit op de verpakking vermeld mag worden. Op de verpakking van homeopathische geneesmiddelen vindt u dus niet meer waarbij u het kunt gebruiken. U leest er enkel nog de naam van het product en de dosering die u mag gebruiken.

Op zoek naar persoonlijk advies over homeopathie?

Wilt u meer weten over homeopathische middelen? En bent u misschien op zoek naar een persoonlijk advies? U kunt altijd contact opnemen met onze gediplomeerde drogisten. Dat kan via telefoon, chat, email of whatsapp.

Homeopathische geneesmiddelen bestellen

U kunt bij DeOnlineDrogist.nl homeopathische middelen kopen. Van verschillende merken, zijn er vele verschillende middelen verkrijgbaar.