Wat is heermoes?
Heermoes (Equisetum arvense) is een varensoort die ook wel paardenstaart of kattenstaart wordt genoemd. De plant groeit in het wild in Noord-Europa en Amerika, en op andere vochtige plaatsen met een gematigd klimaat. Hij heeft een lange, groene en dicht vertakte stengel die van de lente tot de herfst groeit. De stengel wordt gebruikt voor heermoes supplementen.
De plant bevat talrijke heilzame bestanddelen, dat is de reden dat er supplementen van gemaakt worden. Hiervan springen de vele mineralen, waaronder silicum (kiezelzuur) in het oog.
Heermoes wordt meestal geconsumeerd in de vorm van thee, die wordt gemaakt door het gedroogde kruid te laten trekken in heet water, hoewel het ook beschikbaar is in capsule- en tinctuurvorm.
Heermoes als onkruid
Heermoes groeit in Nederland, en wordt als een hardnekkig onkruid beschouwd. Door de lange wortels van de plant is het moeilijk te verwijderen, wanneer de tuin in de zomer door heermoes overwoekerd wordt. Diezelfde lange wortels zijn echter ook de reden dat de plant veel gebruikt wordt als supplement. Doordat de voedingsstoffen voor de plant diep uit de grond worden gehaald, is het zo rijk aan mineralen.
Een kruid boordevol mineralen
Heermoes staat bekend om zijn veelzijdige chemische samenstelling. Ze bevatten een hoog gehalte aan mineralen: silicum (kiezelzuur), magnesium, kalium, meerdere flavonoïden, alkaloïden (waaronder in sommige gevallen sporen van nicotine). Deze diverse chemische samenstelling maakt heermoes tot een interessante plant.
Siliciumdioxide (de verbinding die bestaat uit silicium en zuurstof) wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de potentiële voordelen van heermoes voor huid, nagels, en haar.*
*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Wat doen heermoes supplementen?
Heermoes kan in een thee, capsules of tinctuurvorm worden gebruikt. Het kruid heeft verschillende gezondheidsvoordelen:
- Het is goed voor hart en bloedvaten*
- Het ondersteunt de lever*
- Het is goed voor huid, haar en nagels*
- Ondersteunt de normale functie van de prostaat en de urinewegen*
- Heermoes is een natuurlijke rustgever*
*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Heermoes thee
Thee is de meest populaire vorm om heermoes te consumeren. Hiervoor gebruikt u gedroogde hele of gemalen heermoes. Heermoes heeft een milde grasachtige smaak en combineert heel goed met andere kruiden voor een aangenaam smakende thee.
Om een sterke thee te maken gebruikt u een flinke handvol fijngehakte gedroogde heermoes per 2-3 koppen water. Giet het hete water over de kruiden en laat de thee minstens 15 minuten of maximaal enkele uren trekken.
Deze thee kan ook op de huid worden aangebracht, als tonic.
Haarspoeling maken van heermoes
Voor het maken van een haarspoeling weekt u een flinke kop gedroogde heermoes in ongeveer 6 koppen heet water gedurende maximaal enkele uren. Laat het volledig afkoelen en giet het dan over het haar of hang het haar in het mengsel in een grote kom. Vang vervolgens op wat er in de kom zit en spoel het nog een paar keer uit. Door het hoge siliciumgehalte van heermoes wordt het haar zacht en glanzend.
Wat zijn bijwerkingen van heermoes?
Heermoes kan bij langdurig gebruik onveilig zijn vanwege een enzym in het kruid, thiaminase genaamd. Dit enzym breekt thiamine (vitamine B1) af, waardoor het nutteloos wordt. Een overvloed ervan kan leiden tot een tekort aan vitamine B1.
Heermoes kan beter niet worden gecombineerd met:
- Lithium: De combinatie kan namelijk leiden tot een gevaarlijke opstapeling van lithium in het lichaam;
- Diabetesmedicijnen: Omdat van heermoes is vastgesteld dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen, kan het gebruik van het kruidensupplement in combinatie met insuline of andere diabetische geneesmiddelen leiden tot een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel;
- Plaspillen: Met name wanneer deze kalium in het lichaam verlagen;
- Nicotinepleisters of nicotinekauwgom: Heermoes kan ook nicotine bevatten, daarom kan het beter niet worden ingenomen bij het kauwen van kauwgom of het gebruik van nicotine vervangende pleisters;
- Digoxine: Mensen met hartritmestoornissen en mensen die digoxine gebruiken kunnen beter geen heermoes gebruiken, omdat het kaliumgehalte kan dalen (wat invloed kan hebben op de regelmaat waarmee het hart klopt en hartritmestoornissen kan verergeren).
Is heermoes giftig?
Veel mensen gebruiken het regelmatig als supplement. Mits u niet te veel gebruikt en het ook niet langdurig dagelijks blijft gebruiken, is het niet gevaarlijk. Toch is het niet gek dat er soms gedacht wordt dat dit kruid giftig is. Heermoes kan sommige dieren ziek maken, bijvoorbeeld paarden (de gedroogde vorm) en geiten (verse heermoes). Hiervoor moet het wel in grote hoeveelheden gegeten worden.
Heermoes online kopen
Heermoes en heermoes thee bestelt u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies.
Bestelt u uw supplementen of heermoes thee voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.
Wat kost heermoes?
De prijs van de heermoes producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.