DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Soorten incontinentie bij mannen en vrouwen

Incontinentie is ongewenst urineverlies en kan verschillende oorzaken hebben. Het komt zowel voor bij mannen als vrouwen. Incontinentie kan bij mannen ontstaan door bijvoorbeeld een vergrote prostaat. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of na een bevalling last krijgen van ongewenst urineverlies. In deze blog gaan we in op de verschillende soorten incontinentie en de mogelijke oorzaken ervan. Ook vertellen wij hoe u om kunt gaan met incontinentie.

Soorten incontinentie 

Er zijn verschillende soorten incontinentie, die wij zullen toelichten. 

Postmictie nadruppelen (PMD)

Postmictie nadruppelen is het resultaat van achtergebleven urine in de urinebuis. Het zorgt voor kleine hoeveelheden ongewenst urineverlies direct na het plassen. PMD komt veel voor bij mannen boven de 60 jaar, maar het kan zich ook op jongere leeftijd voordoen. Het kan het gevolg zijn van zwakke bekkenbodemspieren.

Stressincontinentie/ inspanningsincontinentie

Stressincontinentie wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Inspanningsincontinentie is eigenlijk een betere benaming, omdat het bij deze vorm niet gaat om psychische stress. Het komt vooral voor bij vrouwen, maar kan zich ook voordoen bij mannen. Deze vorm van incontinentie draait om de druk die wordt uitgeoefend in de buikholte. Deze druk ontstaat bijvoorbeeld als u springt, lacht of niest. Het trainen van uw bekkenbodemspieren kan inspanningsincontinentie verhelpen. 

Aandrangincontinentie/ urge-incontinentie 

Bij aandrangincontinentie of urge-incontinentie knijpt de blaasspier onverwacht samen. Er ontstaat hierdoor een plotselinge, dwingende aandrang om te plassen. Vaak is de tijd te kort om nog naar het toilet te kunnen gaan. Een mogelijke oorzaak hiervoor? Irritatie van de blaas door een infectie of blaasstenen. Bij mannen komt deze vorm van incontinentie vaak voor door een vergrote prostaat, die problemen met het legen van de blaas veroorzaakt. 

Overloopincontinentie 

Zoals de naam al aangeeft, is er bij overloopincontinentie sprake van een overlopende blaas. Het wordt ook wel druppelincontinentie genoemd. U verliest hierdoor urine, zonder dat u aandrang voelt. Overloopincontinentie is het gevolg van een overvolle blaas. Wanneer de druk in de buikholte stijgt, kan de blaas overlopen.

Functionele incontinentie

Bij functionele incontinentie functioneert de blaas normaal, maar door een lichamelijke of fysieke beperking (zoals dementie, moeite met lopen en blindheid) kan diegene het toilet niet op tijd bereiken. Bij functionele incontinentie is het van belang om regelmatig naar het toilet te gaan, zelfs voordat u aandrang voelt. Ook het dragen van incontinentiemateriaal kan bij deze vorm helpen.

Zwangerschapsincontinentie 

Eén op de drie vrouwen heeft tijdens of na de zwangerschap last van ongewenst urineverlies.Tijdens de zwangerschap ondergaat uw lichaam nogal wat veranderingen. Zo verslappen de bekkenbodemspieren door de druk op de blaas, doordat uw groeiende baby steeds meer ruimte inneemt. Ook verslappen de bekkenbodemspieren door hormonale veranderingen die het lichaam voorbereiden op de bevalling.  

De bekkenbodemspieren verslappen natuurlijk ook door de bevalling zelf. U kunt last krijgen van ongewenst urineverlies wanneer u bijvoorbeeld lacht, hoest, niest en bukt.


Wat kunt u doen bij incontinentie?


Train uw bekkenbodemspieren 

Online zijn er veel simpele oefeningen te vinden waarbij u de bekkenbodem traint door de spieren steeds te ontspannen en vervolgens weer aan te spannen.

Blijf genoeg drinken

Misschien is uw eerste reactie bij ongewenst urineverlies om minder te drinken, maar dit heeft geen invloed op incontinentie. Er wordt aanbevolen om per dag 35 ml water per kilogram lichaamsgewicht te drinken. Een persoon van 60 kg heeft dus 2,1 liter water per dag nodig.

De urinebuis 'melken' na het plassen

Wanneer u Postmictie nadruppelen (PMD) ervaart, kan het helpen om de urinebuis te ‘melken’. Dit is een techniek om de opgesloten urine uit de urinebuis te drukken. U kunt dit doen door zachtjes op de urinebuis achter het scrotum te drukken. Door dit te doen kan het nadruppelen verminderen of zelfs geheel wegblijven. 

Denk aan uw toiletgedrag 

Zit rechtop tijdens het plassen, kantel uw bekken iets naar voren en plas vervolgens rustig uit. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw blaas goed leeg is. Ook is het belangrijk om op tijd naar het toilet te gaan. Ga direct wanneer u aandrang voelt.

Drink niet te veel koffie

Slecht nieuws voor de koffieliefhebbers. Cafeïne stimuleert namelijk de nieren, waardoor het vocht sneller uit het lichaam wordt afgevoerd en de blaas dus eerder vol is. Drink daarom koffie met mate.

Draag incontinentiemateriaal 

Incontinentiemateriaal gaat incontinentie niet tegen, maar het biedt wel een goede, tijdelijke oplossing. Het biedt bescherming tegen ongewenst urineverlies en zorgt ervoor dat u zich geen zorgen hoeft te maken over doorlekken. 


Betrouwbaar incontinentiemateriaal

Bij De Online Drogist vindt u betrouwbaar incontinentiemateriaal. Het merk TENA biedt betrouwbaar en duurzaam incontinentiemateriaal voor mannen en vrouwen. Heeft u last van ongewenst urineverlies? Met TENA incontinentieverband blijft u dag en nacht droog, zeker en geurvrij. Het incontinentieverband biedt discrete bescherming voor iedereen die te maken heeft met ongewenst urineverlies. De incontinentieverbanden zijn beschikbaar in allerlei vormen, lengtes en absorptieniveaus. Zo kunt u met een droog, veilig en comfortabel gevoel de dag door. Dit wordt bereikt door de drievoudige bescherming tegen doorlekken, ongewenste geurtjes en een vochtig gevoel. 

TENA

helpt bij incontinentie

Bestel nu!
  • TENA Men Active Fit Protective Shield Verband 14ST

    15% korting

    TENA

    Men Active Fit Protective Shield Verband 14ST

  • TENA Men Active Fit Level 1 Verband 24ST

    15% korting

    TENA

    Men Active Fit Level 1 Verband 24ST

  • TENA Discreet Normal 24ST

    15% korting

    TENA

    Discreet Normal 24ST

  • TENA Lights Inlegkruisjes Long Gevoelige Huid 20ST

    15% korting

    TENA

    Lights Inlegkruisjes Long Gevoelige Huid 20ST

Wanneer naar de huisarts?

Meestal gaan de klachten vanzelf weg. U kunt naar de huisarts gaan als de klachten blijven aanhouden en niet verminderen. 

Neem contact op

Voor vragen kunt u direct contact opnemen met onze gediplomeerde drogisten. Zij staan u graag te woord. 

Bronnen

TENA
Gezondheidsplein

Deel dit artikel