Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: medicijnen over? laat het milieu niet in de steek, lever ze in bij de milieustraat

Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek, lever ze in bij de milieustraat

Heeft u weleens medicijnen of zelfzorggeneesmiddelen over die u niet meer gebruikt? Weet u ook wat u hier dan het beste doet? Zelfzorggeneesmiddelen zoals paracetamol en andere medicijnen levert u het beste in bij de milieustraat. Wat hiervoor de reden is leest u in deze blog.

Medicijnresten vervuilen het milieu

Ruim 80% van de Nederlanders heeft weleens medicijnen en zelfzorggeneesmiddelen over die weggegooid moeten worden. Bijvoorbeeld als paracetamol over de houdbaarheidsdatum is of als u mag stoppen met het nemen van bepaalde medicijnen. Tweederde van de mensen gooit medicijnen op de verkeerde manier weg, door het bijvoorbeeld door de gootsteen of wc te spoelen of het weg te gooien bij het huisafval.


Dit heeft negatieve gevolgen voor het milieu en is schadelijk voor het waterleven. Medicijnresten komen in het riool terecht waar ze het water vervuilen. Deze resten zijn erg lastig om uit het water te filteren. Het zuiveren van het water wordt daardoor steeds duurder en moeilijker. Medicijnresten die niet uit het water gefilterd kunnen worden beschadigen en beïnvloeden daardoor het waterleven. Zo kunnen pijnstillers het weefsel van vissen beschadigen, resten van anticonceptiemiddelen het geslacht van een vis veranderen en bepaalde medicijnresten kunnen het gedrag van waterkreeftjes en vissen veranderen.

Hoe kan ik mijn medicijnen het beste weggooien?

Om te voorkomen dat medicijnresten het water en de natuur vervuilen is het verstandig om de medicijnen die u over hebt, weg te brengen naar de milieustraat. Wilt u meer weten? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

Deel dit artikel