DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Heb ik extra ijzer nodig tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap verbruikt uw lichaam meer ijzer dan normaal. Dit gebeurt om extra bloed aan te maken voor het ondersteunen van de baby. Ook is ijzer nodig voor de productie van energie en de werking van het immuunsysteem. Het is daarom belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen, zeker tijdens de zwangerschap. Wanneer dit niet gebeurt, is er kans op een ijzertekort. 

Oorzaak ijzertekort

Een ijzertekort kan dus ontstaan tijdens de zwangerschap, doordat het lichaam meer ijzer verbruikt dan gewoonlijk. Ook kan een ijzertekort ontstaan door het dieet dat u volgt. Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om een vegetarisch, vegan of flexitarisch dieet te volgen. Dit kan als gevolg hebben dat we minder ijzerrijke voeding binnenkrijgen. U kunt daarom vleesvervangende producten eten of supplementen nemen (in overleg met uw arts), om de ijzerwaarden op peil te houden. 

Gevolgen ijzertekort

IJzer zorgt voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit in het bloed dat zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam vervoert. Als u dat te weinig hebt, is er kans op bloedarmoede. Bloedarmoede kan ook een gevaar zijn voor de moeder, omdat vrouwen met bloedarmoede meer bloed verliezen tijdens de bevalling. Het is dus belangrijk om de ijzerwaarden te controleren en op peil te houden. Dit wordt gecontroleerd bij de verloskundige (meestal bij 30 weken zwangerschap) door middel van een vingerprik. 

IJzerwaarden op peil houden

U kunt uw ijzerwaarden op peil houden door ervoor te zorgen dat u genoeg ijzerrijke voeding binnenkrijgt. IJzerrijke voeding bestaat uit:


  • Graanproducten, zoals volkorenbrood, roggebrood, zilvervliesrijst en muesli
  • Vleeswaren, zoals rund en lamsvlees
  • Noten en zaden
  • Peulvruchten
  • Groenten en fruit, zoals spinazie en bramen 
  • Tofu en tempeh 


IJzersupplementen

U kunt ervoor kiezen om ijzersupplementen te slikken als u uw arts een ijzertekort heeft geconstateerd. Salus Floradix Vloeibaar IJzer Elixer bevat een goed verteerbare vorm van ijzer, met belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, B6, B12 en vitamine C. Vitamine C verhoogt de ijzeropname van het lichaam en draagt bij aan de werking van een normaal immuunsysteem. Het kan ook zorgen voor de vermindering van vermoeidheid.



Floradix

IJzer Elixer

Bekijk het aanbod
  • Salus Floradix IJzer Tabletten 147TB

    15% korting

    Salus

    Floradix IJzer Tabletten 147TB

  • Salus Floradix Floravital 500ML

    24,99

    Salus

    Floradix Floravital 500ML

  • Salus Floradix Floravital 250ML

    14,99

    Salus

    Floradix Floravital 250ML

  • Salus Floradix Vloeibaar IJzer Elixer 250ML

    15% korting

    Salus

    Floradix Vloeibaar IJzer Elixer 250ML

Wanneer naar de huisarts?

Bij twijfel of symptomen van een ijzertekort is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Voeg alleen supplementen toe aan uw dieet in overleg met uw huisarts. Een te hoog ijzergehalte kan namelijk gevaarlijk zijn. 


Neem contact op

Voor vragen kunt u direct contact opnemen met onze gediplomeerde drogisten


Bronnen

Thuisarts
Leverpatiënten vereniging 
Amsterdam UMC

Salus