Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: detoxen met sapvastenkuur (1)

Detoxen met sapvastenkuur (1)

Detoxen, ontgiften, ontslakken, ontzuren: het zijn allemaal synoniemen van het grondig reinigen van het lichaam. Er zijn vele wijzen van detoxen, maar in deze blogserie staat één manier centraal: detoxen met een sapvastenkuur. Twee weken lang volgde een deel van het team van DeOnlineDrogist.nl deze detoxmethode. Lees ons advies, onze tips en ervaringen!


Vandaag: het hoe, wat en waarom van een sapvastenkuur

detoxen met gezond fruit

Detoxen kan op verschillende manieren en in verschillende gradaties worden gedaan. Zo kan ervoor gekozen worden om bijvoorbeeld tijdelijk geen suikers, gluten, cafeïne en vlees te eten, maar kan vast voedsel ook compleet uit het eetpatroon worden gebannen. Dat is wat het geval is bij een sapvastenkuur: gedurende 7 dagen drink je slechts (groente)sap, kruidenthee, water en wat bouillon. Maar wat doet dit met het lichaam en waarom zou je dit doen?

Waarom sapvasten?

We schreven het hierboven al, detoxen is het grondig reinigen van het lichaam. In het menselijk lichaam kunnen tegenwoordig flink veel afvalstoffen gaan ophopen. Deze giftige stoffen komen in het lichaam door slecht, vet, suikerrijk voedsel, door alcohol, cafeïne, maar ook door roken, chemicaliën in de lucht om ons heen of door cosmetica. Bovendien eten de meeste mensen te weinig groente en fruit. De anti-oxidanten die hierin zitten helpen het lichaam de gifstoffen (vrije radicalen) op te ruimen.


sap_detoxenAls het lichaam een langere periode een ongezonde eet- en levensstijl door moet gaan, kunnen de gifstoffen die hierbij komen kijken, gaan ophopen. Dat kan weer klachten geven, zoals vermoeidheid, een verstoorde spijsvertering of een slechter humeur. Een detox geeft het lichaam een ‘reset’ en maakt het schoon.


Met een groepje DeOnlineDrogist.nl-medewerkers hebben we de Bewust Beter Sapvastenkuur gevolgd. Dit is een manier van detoxen waarbij het lichaam alleen vloeibare stoffen binnen krijgt. Hierdoor komt de spijsvertering stil te liggen en krijgt het lichaam de kans om de gifstoffen het lichaam uit te werken. Daardoor wordt het lichaam weer gezond, stijgt het energielevel en je voelt je sterker.

gezonde sappen van fruit

Waarom ik de sapvastenkuur wilde doen? Dat had diverse redenen. Eén daarvan is de reset van het lichaam. Na de kuur kan ik dan gemakkelijker gezondere keuzes maken. – Marieke (Content medewerker)


Binnen het DeOnlineDrogist.nl-team werden nog meer redenen genoemd om de sapkuur te doen: als kickstart om gewicht te verliezen, bewustwording van wat, hoeveel en waarom je eet op een dag en dit na de kuur aanpassen, maar ook het veranderen van gewoonten zoals minder tot geen koffie en alcohol drinken en het lichaam rust geven.

Hoe pakt u een sapvastenkuur aan?

Een sapvastenkuur doet u niet ‘zomaar’ eventjes. De Bewust Beter sapvastenkuur die we met het team van DeOnlineDrogist.nl hebben gevolgd, bestaat uit een 13-daags programma. De eerste drie dagen wordt de hoeveelheid voeding afgebouwd en worden bepaalde voedingsstoffen al verboden terrein. Gedurende de zeven dagen daarop wordt alleen groentesap (en wat druivensap), kruidenthee en bouillon gedronken. Daarna wordt gedurende drie dagen de vaste voeding weer rustig opgebouwd.

alle producten voor een sapvastenkuur van 7 dagen

Onze ervaringen tijdens de drie afbouwdagen

De startdatum was geprikt en de pakketten besteld: de sapvastenkuur ging van start! Gedurende de eerste drie dagen werd het voedsel afgebouwd: yoghurt met fruit als ontbijt, een rauwkostsalade als lunch en voornamelijk groente en (volkoren)rijst als diner. Tijdens de afbouwdagen is het raadzaam om pruimensap te drinken: hierdoor worden de darmen geleegd.


Ik ben wat licht geweest in mijn hoofd, samen met de hoofdpijn was dat niet prettig. Verder ging het goed en de honger viel me reuze mee! – Monique (drogist & medewerker klantenservice)


De afbouwdagen leken op papier goed te doen, maar toch merkten sommigen binnen het DeOnlineDrogist.nl-team de omschakeling al. Verzadigd vet, suiker, vlees en koffie zijn voorbeelden van voedingsstoffen die gedurende die dagen niet gegeten mochten worden. Dat werd gemerkt: een aantal had last van hoofdpijn en een hongerig, flauw gevoel. Tip: verdeel de maaltijden goed over de dag en eet vier of vijf keer, in plaats van drie keer. Zo wordt het hongergevoel wat verminderd.


Wilt u ook de Bewust Beter Sapvastenkuur volgen? Bestel ‘m hier!


Hoe zou het ons vergaan tijdens het vasten? Lees het vervolg van onze detox-ervaringen nu in deel 2!