Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: detoxen met sapvastenkuur (2)

Detoxen met sapvastenkuur (2)

Vandaag: De eerste drie dagen zonder eten

De vorige blog over de 7daagse sapvastenkuur die we met het team van DeOnlineDrogist.nl volgden, eindigde bij de drie afbouwdagen. Langzaam maar zeker wende ons lichaam aan het minder consumeren van voedsel en het gebrek aan bijvoorbeeld suiker, vet en caffeïne.

detoxen met gezond fruit

Ons menu tijdens de afbouwdagen

We dronken pruimensap om de darmen leeg te maken en lunchten licht met een rauwkostsalade. Zo nam Annemiek (drogist & medewerker klantenservice) een witlofsalade met geraspte wortel, komkommer en appel, at Marieke (content medewerker) een spinaziesalade met tomaat en komkommer en Adrianne (online marketeer) een met paprika, wortel, komkommer en avocado. ’s Avonds werd er gedineerd met bijvoorbeeld een groentestoof van paprika, champignons, aubergine, courgette en tomaat met wat zilvervliesrijst of een roerbak van snijbonen en ui met gebakken zoete aardappel. De laatste avond stond het eerste groentesapje op het menu als avondeten. Die dag daarop: helemaal geen vast voedsel meer!


De eerste dagen van de detox zijn pittig. Mijn lichaam moet wennen, ik heb meer honger en meer last van hoofdpijn. Mijn energielevel neemt af, waardoor sporten en hard werken helaas lastig worden. – Arno (financieel directeur)

Niet meer eten

De kop was eraf, nu gingen we hardcore detoxen. 7 dagen lang zonder vast voedsel. Ons dagmenu bestond uit het volgende:


• als ontbijt een sapje (200 ml)

• tussendoor zuurkoolsap (100 ml)

• als lunch weer een sapje (200 ml)

• tussendoor een druivensapje (100 ml) en een kopje bouillon. Sommigen van ons stelden dat uit naar de avond

• als avondeten een sapje (200 ml).


Tussendoor dronken we liters water en kruiden/detoxthee. Tip van Monique (drogist & medewerker klantenservice): wissel af wat betreft smaken kruidenthee. Zin in zoet? Neem zoethoutthee. Verse muntthee kan verfrissend zijn en er zijn diverse smaken detoxthee. Zo wordt het niet saai.

Klik hier en bestel ook de 7daagse Sapvastenkuur!

sapvastenkuur producten

Een slechte nachtrust, hoofdpijn en minder energie

De eerste dagen werden wisselend beleefd. Iedereen had wel wat last van een hongerig gevoel, maar dat werd over het algemeen niet als vervelend ervaren: het verdween na een tijdje gelukkig naar de achtergrond.


De lichamelijke klachten tijdens de sapvastenkuur waren divers. Adrianne kreeg last van een slechte nachtrust. Ze werd diverse malen per nacht wakker en kon deze dagen vanaf kwart over 6 niet meer slapen. Ook Marieke merkte dat haar tijdstip van ontwaken veel vroeger was. Anderen kregen veel hoofdpijn of hadden last van misselijkheid.


Het lichaam moet gedurende deze eerste dagen door het gebrek aan vast voedsel en de voedingsstoffen die het normaal gewend is, enorm omschakelen en dat heeft bij de meeste mensen helaas lichamelijke klachten tot gevolg. Tip als u ook last krijgt van deze narigheden: blijf genoeg water drinken en neem een extra kopje bouillon of druivensap. Het kleine beetje suiker en zout dat u daarmee binnen krijgt, geven een enorme kick en werken goed.


Deze tweede sapdag help ik iemand verhuizen en daarna voelde ik dat wel: ik ben erg slap, lusteloos en energieloos. Na wat groentesap, water en thee ben ik weer wat meer mezelf en ga ik klusjes in huis doen die ik al weken uitstel. Mooi moment om dit aan te pakken! – Adrianne (online marketeer)

Tips voor tijdens de sapvastenkuur

Het voordeel van tegelijkertijd met zo’n grote groep detoxen, is dat er veel ervaringen en tips konden worden gedeeld met elkaar. Die willen we u natuurlijk niet onthouden! Hieronder een kleine selectie:


groentesap detoxWarm het sap op. Het groentesap en de tomatensap zijn erg lekker om warm te eten, zo lijkt het net soep. De ervaring van ‘echt’ eten wordt nog sterker als u het uit een kom oplepelt.

gezonde soep

Doe de detox samen. Als u de sapvastenkuur volgt met anderen, kan u steun en motivatie bij elkaar zoeken. Even ‘zeuren’ of ervaringen delen kan erg opluchten en helpt bij het doorzetten.


Houd jezelf voor dat het niet is dat je niet mág eten, maar het simpelweg niet kán. Zomaar weer beginnen met eten kan het lichaam niet aan, dit moet weer rustig worden opgebouwd. Bovendien is opgeven natuurlijk geen optie. Tenzij u merkt dat uw lichaam de kuur niet aan kan. Houdt u echt dagenlang last van hoofdpijn en andere lichamelijke klachten? Dan moet u stoppen met de kuur.


Neem extra groentesap, druivensap of bouillion. Bedenk dat u maar zeer weinig calorieën op een dag binnenkrijgt. Een extra glas groentesap is geen doodzonde en kan u wat extra energie geven als u merkt dat u te weinig energie heeft. Vooral mannen, die standaard al meer energie nodig hebben via voedsel dan vrouwen, moeten goed opletten op signalen van hun lichaam en extra bijdrinken wanneer nodig.


Benieuwd naar hoe het ons het tweede deel van de sapvastenkuur verging? Op zoek naar meer tips en adviezen? Houd dan onze blog in de gaten voor deel 3 van ‘Detoxen met sapvastenkuur!’.