DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Alles over acne en de juiste verzorging

Tijdens de puberteit zijn puistjes niet ongewoon. Maar ook daarna verdwijnen puistjes niet altijd als sneeuw voor de zon, helaas. In deze blog ontdekt u welke soorten acne en puistjes er bestaan. Daarnaast gaan we het hebben over de verzorging van puistjes: welke producten zijn geschikt voor uw huid? Ten slotte vindt u nog een aantal tips die goed van pas komen bij puistjes en acne.

Welke verschillende soorten puistjes en acne zijn er?


Mee-eters

Mee-eters bevinden zich vaak op de neus en zijn te herkennen aan een zwart puntje. Ze ontstaan door een verstopping in een haarzakje. Deze verstopping wordt veroorzaakt door een opeenhoping van talg, dode huidcellen en bacteriën. Doordat deze verstopping op het huidoppervlak ligt, komt het in contact met licht en zuurstof waardoor het bovenste gedeelte zwart kleurt door oxidatie. Mee-eters zorgen meestal niet voor erge overlast, maar kunnen wel in een puistje veranderen. U kunt een exfoliant of reiniger met salicylzuur gebruiken om mee-eters mee te reinigen.


Steenpuisten

Heeft u weleens last van een rode, pijnlijke zwelling op de huid waar een gele puskop op ontstaat? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met een steenpuist. Deze ontstaan door een ontsteking in een haarzakje dieper in de huid. Steenpuisten komen voor op plekken zoals het gezicht, de oksel, de lies of in de nek. Het beste kunt u van een steenpuist afblijven zodat deze zelf kan openbarsten en kan genezen. In de tussentijd kunt u gebruik maken van huidverzorging die salicylzuur bevat.


Onderhuidse puist

De onderhuidse puist komt vaak voor op de kin of de neus. Omdat de kans groot is dat u uw huid beschadigt en de ontsteking dieper de huid in duwt, kunt u deze puist het beste helemaal met rust laten. Meestal verdwijnen onderhuidse puisten weer vanzelf. Wilt u sneller van een onderhuidse puist af? Dan kunt uw huid met een chemische exfoliant behandelen. Heeft u last van een pijnlijke sensatie door een onderhuidse puist? U verlicht het door uw huid te koelen met een ijsblokje. Wikkel hiervoor het ijsblokje wel eerst in een papiertje of doek, zodat het niet direct in contact komt met uw huid.


Gistpuistjes

Acne en gistpuistjes worden vaak met elkaar verward doordat ze veel op elkaar lijken. Toch zijn ze erg verschillend. Acne wordt veroorzaakt door een bacterie terwijl gistpuistjes ontstaan als er een teveel is aan gist in een haarzakje. Factoren zoals een te dikke vette, afsluitende crème, een vochtig en warm klimaat of afsluitende kleding kunnen gistpuistjes veroorzaken. Om gistpuistjes te verminderen of te voorkomen is het goed om de bovenstaande factoren te vermijden.


Papels

Heeft u weleens last van een rode bobbel op uw huid die u maar niet kunt uit knijpen? Dan is dit waarschijnlijk een papel en daar blijft u het beste vanaf. Dit zijn namelijk ontstekingen van het haarzakje die ontstaan als een haarzakje gevuld raakt met dode huidcellen en talg. Het haarzakje scheurt dan, waardoor witte bloedcellen naar binnen stromen. Papels zijn meestal niet gevuld met pus. Doordat papels geen pus bevatten kunt u ze niet uitknijpen, probeert u dit wel dan beschadigt u uw huid. Papels verdwijnen vanzelf weer en tot die tijd kunt u uw huid exfolieren met een product dat salicylzuur bevat. Zoals de producten uit Pure Balance Skin lijn van Biodermal.


Pustels

Hormonen en genen zijn factoren die invloed hebben op de productie van talg, bij overproductie kunt u last krijgen van pustels. Dit zijn kleine ontstekingen aan de oppervlakte van de huid die pus bevatten. Ze kunnen voorkomen op het gezicht, maar ook op plekken waar zweet zich vaak verzamelt zoals op uw rug of de oksels. Meestal gaan pustels weg doordat ze openbarsten. Om littekens te voorkomen kunt u er het beste niet aan zitten. Om het herstelproces van de huid te bevorderen is het he beste om de huid rondom het puistjes zo schoon mogelijk te houden.


Jeugdpuistjes

Wordt ook wel acne vulgaris genoemd. Dit is een soort acne waar bijna iedereen in hun pubertijd in een zekere mate mee te maken krijgt. Door hormonale veranderingen verhoogt de talgproductie waardoor poriën verstoppen en puistjes kunnen ontstaan.


Volwassen acne

Acne komt lang niet alleen voor bij tieners ook bij volwassenen vanaf ongeveer 25 jaar komt het veel voor. Dit heeft vaak te maken met hormonale disbalans wat vaak voorkomt bij vrouwen.


Babyacne

Ook baby’s kunnen last hebben van acne, zelfs al direct na de geboorte. Meestal is er dan sprake van Erythema Neonatrum Toxcium een acnesoort die ontstaat door de verandering van de omgeving en gaat meestal na ongeveer een week weg. Daarnaast kunnen baby’s last krijgen van acne neonatrum, dit kan ontstaan door gevoeligheid voor bepaalde hormonen in het lichaam waardoor er ontstekingen ontstaan in de talgklieren.


Acne conglobata

Dit is de meest heftige vorm van acne en komt het meest voor bij mannen, het kan ontstaan in de pubertijd en kan lang na het twintigste levensjaar blijven. Deze vorm van acne laat zich zien als grote onderhuidse bobbels en abcessen die zijn gevuld met pus op de schouders, rug, de borst en het gezicht.

Reinig de huid

met een face wash voor acne

Bekijk het aanbod
  • La Roche-Posay Effaclar Zuiverende Reinigingsgel 200ML

    10% korting

    La Roche-Posay

    Effaclar Zuiverende Reinigingsgel 200ML

  • Vichy Normaderm Phytosolution Purifying Reinigingsgel 400ML

    18,95

    Vichy

    Normaderm Phytosolution Purifying Reinigingsgel 400ML

  • Biodermal Pure Balance Skin Exfoliërende Reinigingsmousse 150ML

    50% korting

    Biodermal

    Pure Balance Skin Exfoliërende Reinigingsmousse 150ML

  • Eucerin DermoPure Reinigingsgel 400ML

    20% korting

    Eucerin

    DermoPure Reinigingsgel 400ML

Puistjes en acne behandelen

Wanneer u te maken heeft met acne is het belangrijk om de juiste huidverzorgingsproducten in huis te halen en daarbij een passende routine te hebben. Kies altijd voor milde producten. Agressieve producten kunnen puistjes en mee-eters juist verergeren en zelfs de huid beschadigen. Bij een zware vorm van acne is het aan te raden om naar een huidarts of dermatoloog te gaan.


Welke huidverzorging is geschikt bij acne?

Op het gebied van huidverzorging is de keuze reuze. In deze blog lichten we een aantal fijne merken en producten uit.

La Roche-Posay Effaclar: verzorging voor een acne-gevoelige huid

Heeft u een acne-gevoelige, vette huid? Dan is La Roche-Posay Effaclar een goede optie. In deze lijn vindt u allerlei milde producten voor het verzorgen van uw huid.Reinig de huid dagelijks met de Effaclar Zuiverende ReinigingsgelEffaclar H Iso-biome Hydraterende Reinigingscrème of Effaclar Micellair Reinigingswater. Verzorg vervolgens uw huid met een dagcrème. Effaclar Duo+ Dagcrème is een dagcrème voor een vette, onzuivere huid. Bij dagelijks gebruik vermindert de crème onzuiverheden, restlittekentjes en hyperpigmentatie. Ook heeft het een matterende en hydraterende werking. 

CeraVe Acne Control

Gebruik CeraVe Acne Control om in de avond onzuiverheden aan te stippen. Dit is namelijk een geconcentreerde anti-onzuiverheden gel, speciaal voor een onzuivere huid met neiging tot acne. De huid ziet er merkbaar helderder uit. Ook heeft CeraVe een gezichtsreiniger speciaal voor een onzuivere huid. CeraVe Anti-Onzuiverheden Reinigingsgel helpt de zichtbaarheid van puistjes en mee-eters verminderen en verwijdert overtollige olie, terwijl de huid zacht en glad aanvoelt. Wilt u post-acnevlekken verminderen? Dan is het CeraVe Retinol Serum geschikt. Dit serum is ontworpen om het verschijnen van post-acnevlekken te verminderen door de huid te exfoliëren en te verhelderen, terwijl de natuurlijke barrière van de huid wordt beschermd.

Vichy Normaderm: bij huidimperfecties

Bij huidimperfecties zoals puistjes, ontstekingen, littekentjes, zichtbar poriën en overmatige sebumproductie kiest u voor Vichy Normaderm. In deze lijn vindt u vier reinigingsproducten: Normaderm 3-in-1 Reiniger (voor een vette, onzuivere en gevoelige huid), Normaderm Micellaire Reinigingslotion (voor alle huidtypen, ook een gevoelige huid), Normaderm Phytosolution Intensief Zuiverende Gel (voor een vette huid met neiging tot acne) en Normaderm Zuiverende Lotion (voor een gevoelige huid met verwijde poriën). Breng na het reinigen van de huid Normaderm PROBIO-BHA Anti-onzuiverheden Serum aan. Dit zachte serum vermindert onzuiverheden, mee-eters, zichtbare poriën en overtollig talg, onder andere veroorzaakt door hormonale pieken. Verzorg ten slotte de huid met een dagcrème: Normaderm Phytosolution Dag- en Nachtcrème of Normaderm Hydraterende Dagcrème.

Hydraterende

dag- en nachtcrèmes

Bekijk het aanbod
  • Biodermal Pure Balance Hydraterende Dag Gel-Crème - Skin Purifying Dag Gel-crème 50ML

    50% korting

    Biodermal

    Pure Balance Hydraterende Dag Gel-Crème - Skin Purifying Dag Gel-crème 50ML

  • La Roche-Posay Effaclar Duo+ Dagcrème 40ML

    15% korting

    La Roche-Posay

    Effaclar Duo+ Dagcrème 40ML

  • Eucerin DermoPure Kalmerende Creme 50GR

    20% korting

    Eucerin

    DermoPure Kalmerende Creme 50GR

  • Vichy Normaderm Acne-Prone Skin Dagcrème 50ML

    5% korting

    Vichy

    Normaderm Acne-Prone Skin Dagcrème 50ML

Eucerin DermoPure: verzorging voor een vette en onzuivere huid

DermoPure van Eucerin is geschikte huidverzorging bij een vette en onzuivere huid. Daarnaast is het geschikt als aanvullende verzorging als u Benzoylperoxide, Clindamycine, Mnocycline, Tetracycline of Retinoïden gebruikt.Gebruik Eucerin DermoPure Reinigingsgel om de huid op zachte, maar effectieve wijze te reinigen. DermoPure Kalmerende Crème is te gebruiken op een gereinigd gezicht en verzacht en hydrateert een acne-gevoelige huid intensief. Het kalmeert dirrect irritaties. Ondergaat u een medische acnebehandeling en heeft u daardoor last van een ernstig uitgedroogde huid? Dan is deze crème een goede keuze.

Biodermal Pure Balance: puistjes bij de volwassen huid

Puistjes verdwijnen, helaas, niet altijd na de puberteit. Heeft u last van puistjes? Biodermal Pure Balance is speciaal ontwikkeld voor de volwassen gecombineerde huid. Deze lijn bestaat uit vier producten die zorgen voor zichtbare verbetering van de huidtextuur. Combineer ze in uw huidverzorgingsroutine. De Skin Renewing Cleansing Mousse reinigt de huid diep. Na het reinigen brengt u het Skin Boosting Serum aan. Het serum wordt makkelijk door de huid opgenomen en geeft uw huid een dagelijkse boost. Verzorg uw huid vervolgens met de Skin Purifying Dag-Gel Crème. Het hydrateert de huid intensief en gaat een glimmende huid tegen. Breng in de avond, na het reinigen en het serum, de Skin Refining Nachtbalsem aan. Deze balsem gaat onzuiverheden en oneffenheden tegen.

Benzac*: zelf (jeugd)puistjes behandelen

Met de Benzac gel* behandelt u gericht (jeugd)puistjes. Het actieve ingrediënt in de gel is benzoylperoxide. De gel doodt de bacteriën die acne veroorzaken, vermindert roodheid en zwelling van puistjes, remt de aanmaak van overtollig talg en maakt ten slotte verstopte poriën vrij. Breng de gel dun aan op puistjes, bij voorkeur in de avond. Reinig eerst uw gezicht met milde producten en breng een verzorgende crème aan. Daarna kunt u de Benzac gel* aanbrengen. Tip: bouw het langzaam op. Begin bijvoorbeeld eerst met 1 keer per 48 uur. Zo kan uw huid eraan wennen.

Uriage Hyséac: bij een gemengde tot vette huid

Heeft u een gemengde tot vette huid? Probeer dan eens de Hyséac lijn van het Franse merk Uriage. De producten in deze lijn helpen een zuivere, matte en vlekkeloze huid te realiseren. Ontdek bijvoorbeeld het Vernieuwend Serum Tegen Onzuiverheden. Dit is een geconcentreerd serum tegen onzuiverheden voor een gemengde huid. Het serum trekt meteen in en zorgt, dankzij het Thermaal Water, dat de huid prettiger aanvoelt. Met de Lokale Verzorging behandelt u puistjes. Deze pasta werkt al na één nacht, doordat het de puistjes sneller doet rijpen, waardoor ze weer sneller verdwijnen. Breng 's avonds de pasta (plaatselijk) aan op de puistjes en laat de hele nacht inwerken. Na het ontwaken kunt u uw gezicht afspoelen, waarna u het resultaat kunt bekijken.

Acne SOS

acne snel behandelen

Bekijk het aanbod
  • Uriage Hyseac Lokale Verzorging 15GR

    9,89

    Uriage

    Hyseac Lokale Verzorging 15GR

  • CeraVe Acne Control Gel voor de onzuivere huid 40ML

    20% korting

    CeraVe

    Acne Control Gel voor de onzuivere huid 40ML

  • Weleda Wilg SOS Anti-Puistjes Gel 10ML

    15% korting

    Weleda

    Wilg SOS Anti-Puistjes Gel 10ML

  • Sea Line Acno Repair Spot Treatment 35ML

    15% korting

    Sea Line

    Acno Repair Spot Treatment 35ML

Huidverzorging bij acne medicatie

In sommige gevallen is de juiste huidverzorging niet genoeg om acne te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u te maken heeft met acne conglobata. In deze gevallen kan een arts acne medicatie voorschrijven. Denk bijvoorbeeld aan benzoylperoxide en isotretinoïne. Dit soort medicatie kan voor vervelende bijwerkingen zorgen. Zo kan het zorgen voor een erg kwetsbare, uitgedroogde, rode of pijnlijke huid. Deze bijwerkingen kunnen er soms zelfs voor zorgen dat mensen eerder stoppen met de behandeling. La Roche-Posay Effaclar H Isio-biome is geschikt om te gebruiken in combinatie met uitdrogende behandelingen bij acne. De hydraterende reinigingscrème is een voedende gezichtsreiniger speciaal voor een vette, acne gevoelige huid. De reiniger helpt bij het verminderen van bijwerkingen van uitdrogende acne behandelingen, vermindert een trekkerig gevoel van de huid en helpt onzuiverheden tegen te gaan. Het kan gebruikt worden bij isotretinoïne behandelingen. Verzorg de huid vervolgens met Effaclar H Is-biome dagcrème. Deze crème vermindert evenals de bijwerkingen van uitdrogende behandelingen bij acne en voedt en hydrateert een vette huid die broos en kwetsbaar is geworden door uitdrogende behandelingen en/of verzorgingsproducten.

Vergeet SPF niet

De zon is lekker én gezond, maar teveel blootstelling aan zonlicht is niet verstandig. Zeker niet bij een acne gevoelige huid. Zo kan (te) veel zon de huid uitdrogen, waardoor de talgklieren harder gaan werken. Dit kan zorgen voor (meer) puistjes. Daarnaast zijn mensen met acne veelal gevoeliger voor hyperpigmentatie. Bescherm uw huid daarom goed met een SPF om pigmentvlekjes en vererging van puistjes te voorkomen. Kies voor een product dat niet-comedogeen, oftewel: die de poriën niet verstopt. Ga bijvoorbeeld voor La Roche-Posay Anthelios Oil Correct. Deze zonnebrandcrème met SPF 50 is speciaal ontwikkeld voor een vette, onzuivere huid met neiging tot acne. Daarnaast is Vichy Capital Soleil UV Clear een goede optie. Deze ultralichte fluïde voor het gezicht geeft hoge bescherming, dankzij SPF 50+. Tegelijkertijd voorkomt en vermindert het vlekjes, onzuiverheden en een vette huid.

Tips bij puistjes en acne

  • Bij elke vorm van acne is het belangrijk om zo min mogelijk aan uw huid te zitten en puistjes niet uit te knijpen. Dit kan namelijk zorgen voor littekentjes. Wilt u toch het puistje uitknijpen? Gebruik dan een comedonendrukker.
  • Reinig uw huid twee keer per dag.
  • Verwijder altijd uw make-up voor het slapengaan.
  • Douche direct na het sporten om vorming van pustels door zweet te voorkomen.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd stress zoveel mogelijk.
  • Let op uw voeding. Laat ongezonde voeding zoveel mogelijk staan en kies voor gezondere alternatieven.
  • Maak van uw nachtrust een prioriteit.
*Geneesmiddel. Benzac® 50mg/ml Gel bevat benzoylperoxide. Lees daarom voor gebruik de bijsluiter.