Vegan producten

Steeds meer consumenten kiezen bewust voor een veganistische leefstijl: een leven zonder gebruik van dierlijke producten. Een veganistische leefstijl is niet alleen beter voor het welzijn van dieren, maar kan ook voor uw eigen gezondheid positief zijn. Zo blijkt dat veganisten over het algemeen gevarieerder eten en minder verzadigde vetten binnenkrijgen. Veganisme gaat verder dan eten en drinken. Ook het gebruik van wol, leer, of dierlijke ingrediënten in cosmetica en voedingssupplementen wordt vermeden.

img1

Veganistisch eten & drinken

Bij een veganistisch dieet eet u geen vlees, zuivel, ei, honing of gelatine. Gelukkig blijven er nog veel voedingsmiddelen over die u wél kunt eten. Ei-vrije mayonaise bijvoorbeeld of snoepjes zonder gelatine, u kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vegan alternatief verkrijgbaar. Veganistisch eten kan heel gezond zijn, mits u alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Eet daarom veel groente en fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden. Gebruik daarnaast altijd een vitamine B12-supplement. Zo voorkomt u dat uw lichaam een tekort aan voedingstoffen oploopt.

Bekijk alle veganistische voeding
img2

Vegan supplementen

Vitaminen zijn voor iedereen belangrijk. Een groot gedeelte van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) halen we uit onze voeding. Veel supplementen bevatten echter dierlijke stoffen als gelatine en lactose, waardoor deze niet geschikt zijn voor mensen met een veganistische leefstijl. Gelukkig zijn er ook goede alternatieven. VitOrtho en NOW leveren een breed scala aan hoogwaardige voedingssupplementen die door hun samenstelling uitermate geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten, waaronder vitamine B12. Aangezien deze vitamine alleen voorkomt in dierlijke producten, dienen veganisten vitamine B12-supplementen te slikken.

Bekijk alle vegan voedingssupplementen
img3

Vegan verzorgingsproducten

Wanneer u een veganistische leefstijl nastreeft, wilt u wellicht ook vegan verzorgingsproducten gaan gebruiken. Vegan verzorgingsproducten zijn niet alleen vrij van dierlijke bestanddelen als collageen, bijenwas en wolvet, maar zijn daarnaast ook dierproefvrij. Urtekram en Lavera hebben een groot aanbod veganistische verzorgingsproducten dat ook natuurlijk én biologisch is. De producten van deze merken zijn vrij van synthetische ingrediënten als parabenen, siliconen en microplastics. Bovendien dragen ze het vegan keurmerk. Ook het 100% natuurlijke assortiment van Weleda bevat diverse veganistische producten.

Bekijk alle vegan verzorgingsproducten
img4

Veganistische make-up

Steeds meer vrouwen vinden het belangrijk om make-up te gebruiken die niet getest is op dieren. Toch wil dit niet zeggen dat deze dierproefvrije producten geen dierlijke ingrediënten bevatten. Make-up bevat vaak dierlijke bestanddelen als bijenwas of karmijn (kleurstof van luizen). Wilt u deze ingrediënten liever vermijden? Borlind en Lavera hebben een uitgebreide lijn make-up producten die is samengesteld op basis van natuurlijke ingrediënten uit een gecontroleerde biologische teelt en die vrij is van dierextracten.

Bekijk alle vegan make-up
img5

Vegan merk uitgelicht: Superfoodies

De Superfoodies ontbijtproducten en superfoods zijn vegan, gecertificeerd biologisch, onbewerkt en gemakkelijk te gebruiken. ’s Morgens uitgebreid in de keuken staan om een voedzaam en lekker ontbijt klaar te maken is misschien niet altijd mogelijk. Gelukkig zet u met Superfoodies eenvoudig en snel een gezond ontbijt op tafel. De producten bevatten een hoog gehalte aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C en jodium, waardoor ze erg voedzaam zijn. Probeer bijvoorbeeld eens Superfoodies Golden Milk poeder: een kant-en klare poedermix op basis van kurkuma en tal van andere (Oosterse) specerijen waaronder kaneel, kardemom en anijszaad, waarmee u een lekker drankje maakt.

Bekijk alle producten van Superfoodies
img6

Vegan merk uitgelicht: Weleda

Een gezond lichaam is in balans. Met de kracht van de natuur is het mogelijk een stralende, zachte en zuivere huid te krijgen. De producten van Weleda zijn 100% natuurlijk en op basis van biologische plantextracten en plantaardige oliën. Een groot deel van het Weleda assortiment is veganistisch. Zo maakt Weleda gebruik van amandelolie vanwege de verzachtende werking op de huid. Granaatappelpitolie wordt toegepast vanwege de huidherstellende eigenschappen en wilde rozenolie helpt de eerste tekenen van huidveroudering verzachten. Weleda is niet alleen goed voor uw huid, maar zet zich ook in voor de natuur. Voor elk verkocht product doneert Weleda nu tijdelijk aan Natuurmonumenten.

Bekijk alle vegan producten van Weleda
layer-46
layer-47
aov
borlind
NOW
haus-rabenhorst
vitortho_1logo_wowm
vegan
Cocoa-Logo
food
Bekijk hier alle vegan producten en merken

Veelgestelde vragen over vegan producten

Wat is veganisme?

Veganisme is een leefstijl waarbij men geen dierlijke producten gebruikt. Het gaat een stap verder dan vegetarisme, want veganisten eten naast vlees en vis ook geen zuivel, eieren en honing. Daarnaast dragen veganisten ook geen wol, zijde en leer en vermijden ze dierlijke ingrediënten in cosmetica en voedingssupplementen.

Welke ingredienten worden door veganisten vermeden?

Vegans vermijden alles wat een dierlijke oorsprong heeft. Dus niet alleen vlees en vis, maar ook honing, zuivel, eieren, wol, zijde, leer, gelatine, karmijn, collageen, lanoline enzovoort.

Waarom kiezen mensen voor een veganistische leefstijl?

Dit kan om diverse redenen zijn. Veel veganisten kiezen voor deze leefstijl omdat ze geen bijdrage willen leveren aan dierenleed. Ook kan het gezondheidsaspect een reden zijn: dierlijke voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan verzadigde vetten. Over het algemeen eten vegans gevarieerder, waardoor ze zich fit en gezond voelen. Tot slot kan ook duurzaamheid een reden zijn waarom men vlees en zuivel laat staan.

Is veganistisch hetzelfde als dierproefvrij?

Nee. Een dierproefvrij product is niet op dieren getest, maar kan evengoed dierlijke ingrediënten bevatten. Zo kan een lipstick bijenwas of karmijn (kleurstof van luizen) bevatten, maar hoeft het product zelf niet op dieren getest te zijn. Andersom komt ook voor: een product kan vrij zijn van dierlijke ingrediënten, maar kan wél op dieren getest zijn. Veganisten kiezen voor producten die zowel dierproefvrij als vrij van dierlijke ingrediënten zijn

Waarom bevatten natuurlijke (verzorgings)producten soms dierlijke ingredienten?

Er bestaan natuurlijke en synthetische ingrediënten. Synthetische ingrediënten zijn altijd vegan, omdat ze geen dierlijke oorsprong hebben. Natuurlijke ingrediënten kunnen echter van dierlijke herkomst zijn. Denk bijvoorbeeld aan honing, melk of bijenwas. Deze ingrediënten hebben helende eigenschappen op de huid en worden daarom regelmatig in natuurlijke verzorgingsproducten toegepast. Gelukkig zijn bij DeOnlineDrogist.nl ook veel natuurlijke verzorgingsproducten verkrijgbaar die geheel vegan zijn.

Wat zijn voorbeelden van dierlijke ingredienten die in verzorgingsproducten en make-up kunnen voorkomen?

Voorbeelden van dierlijke ingrediënten die in verzorgingsproducten kunnen voorkomen zijn bijenwas, honing, melk, lanoline, collageen, keratine en elastine. In make-up gaat het daarnaast ook vaak om karmijn.

Wat is het verschil tussen vegan en niet-vegan voedingssupplementen?

Het verschil tussen vegan en niet-vegan voedingssupplementen is tweeledig. Enerzijds ligt dit aan de capsule: niet-vegan capsules hebben vaak een omhulsel van gelatine, afkomstig uit de botten van runderen of varkens. Vegan capsules zijn plantaardig. Daarnaast kunnen de supplementen zelf van dierlijke oorsprong zijn. Denk bijvoorbeeld aan groenlipmossel, glucosamine en visolie. Vegan kiezen voor plantaardige supplementen, zoals algencapsules in plaats van visoliecapsules en vitamines zonder dierlijke ingredienten.

Welke voedingssupplementen hebben veganisten nodig?

Het wordt aan vegans aangeraden om vitamine B12 in supplementvorm bij te slikken. B12 komt namelijk alleen in dierlijke producten voor – en dat krijgt u nu juist niet binnen als u een veganistische leefstijl volgt. Vitamine B12 is betrokken bij vele processen in het lichaam. B12 is onder andere van belang voor een goede energiehuishouding en voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Of daarnaast nog andere supplementen nodig zijn kan het beste individueel bekeken worden. Veel vegans laten daarom regelmatig hun bloed onderzoeken. Uw huisarts kan eenvoudig vaststellen of er bepaalde tekorten aan vitamines en mineralen in uw lichaam zijn.

Hoe weet ik dat een product vegan is?

Soms is het best lastig te achterhalen of een product al dan niet vegan is. Bepaalde ingrediënten kunnen zowel een dierlijke als plantaardige herkomst hebben. Glycerine kan bijvoorbeeld plantaardig of dierlijk zijn. Maar ook hyaluronzuur (een ingrediënt dat regelmatig in anti-aging crèmes wordt toegepast) kan een plantaardige of dierlijke herkomst hebben. Daarnaast hebben ook bepaalde E-nummers een dierlijke herkomst, zoals E120 (karmijn), E441 (gelatine) of E901 (bijenwas). Wilt u zeker zijn dat een product vegan is? Kies dan voor producten met een vegan keurmerk. Zo weet u zeker dat het product geen dierlijke ingrediënten bevat.