Wat is cake?
Een overheerlijke fruitcake, een variant met noten of een geurige kruidcake: we zijn allemaal dol op cake. Cake is een soort gebak, verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen en smaken. Bijvoorbeeld met fruit, specerijen of chocolade. Ook bestaan er hartige varianten. Wanneer een cake extra lekker is? Als deze luchtig is, niet te droog en ook zeker niet te machtig. Vaak zijn cakes een beetje plakkerig en klef. Dit is normaal gesproken een goed teken, behalve als het deeg niet gaar genoeg is.
Cake is een Engels woord en in deze Engelssprekende landen wordt hier vooral taart in het algemeen mee bedoeld. In Nederland en België bedoelen we met ‘cake’ slecht één type gebak. Deze zijn te koop in de meest uiteenlopende vormen, maar de rechthoekige variant waar plakjes vanaf worden gesneden komt het meest voor. Dat is waarschijnlijk ook de variant waar u meteen aan denkt bij het woord cake. Toch is er veel meer dan deze vorm. U kunt namelijk ook gebruik maken van een tulbandvorm of kleine papieren vormpjes.
Welke ingrediënten gaan in een cake?
Er bestaan duizenden recepten voor cake, elk weer met andere ingrediënten. Toch zijn er een aantal basisingrediënten die in de meeste cakerecepten gebruikt worden. Zo bevat bijna elke cake eieren, boter, suiker en zelfrijzend bakmeel of een combinatie van bloem en bakpoeder. Het zelfrijzend bakmeel en de eieren zorgen voor luchtigheid. Een tekort aan eieren kan zorgen voor een droge en compacte cake. Deze ingrediënten kunnen uitgebreid worden met heel veel uiteenlopende toevoegingen, zoals appel, jam, rozijnen, gehakte nootjes, koekkruiden, citroenrasp of kaneel. Dit geeft een cake net wat meer smaak.
Welk meel gaat in een cake?
Er zijn allerlei soorten bloem en meel, maar welke soort is nou het meest geschikt voor het bakken van een simpele cake? Om dit uit te vinden, dient u eerst het verschil te kennen tussen bloem en meel.
Bloem of meel, wat is het verschil?
Bloem en meel zijn gemaakt van gemalen graan, maar meel wordt meer gezien als de basis voor bloem. Bloem kent een fijnere structuur dan meel en om bloem te kunnen maken, worden de meeste kiemen en zemelen uit de meel gezeefd. Dit betekent ook dat bloem veel minder voedingsstoffen bevat dan meel.
Wanneer gebruikt u bloem en meel?
Aangezien bloem minder vezels bevat en dus een fijnere structuur heeft, is bloem het meest geschikt om te gebruiken voor het bakken van koekjes en cake. Meel doet het daarentegen weer goed in pannenkoeken of brood.
Wat is het verschil tussen cakemeel en zelfrijzend bakmeel?
Er worden, in recepten, allerlei soorten meel door elkaar gebruikt, zoals cakemeel en zelfrijzend bakmeel. Dit wekt de suggestie dat deze soorten meel hetzelfde zijn, maar dit klopt niet helemaal. Zo is zelfrijzend bakmeel eigenlijk gewoon bloem, met hieraan wat bakpoeder toegevoegd. Overigens kunt u dit mengsel ook zelf maken, mits u de juiste verhoudingen weet. Dit is ideaal wanneer u een rozijnencake met citroensmaak wilt bakken of een taart!
Cakemeel lijkt op zelfrijzend bakmeel en is dus ook geen meel, maar bloem. Hier is ook weer bakpoeder aan toegevoegd, net als bij zelfrijzend bakmeel. Het verschil tussen de twee soorten bloem is dat aan cakemeel extra smaakmakers worden toegevoegd. Dit is het geval met vanille als u een vanillecake gaat bakken.
Hoe maak ik cake?
Cake bakken is niet voor iedereen even makkelijk. Voor sommige mensen is het erg lastig om nauwkeurig te werk te gaan en de precieze verhoudingen toe te voegen die nodig zijn voor het beste eindresultaat. Het komt ook weleens voor dat men niet de juiste keukenproducten heeft. Dat maakt het bakken soms wel wat moeilijker. Hieronder volgt een lijstje van keukenbenodigdheden voor het bakken van een cake:
· Een oven voor het bakken van de cake
· Een mengkom en een mixer met 1 of 2 gardes om het deeg goed te kunnen mixen en luchtig te kloppen
· Een bakvorm (dit kunnen ook muffin vormpjes zijn als u kleinere cakejes wilt maken)
· Een spatel voor het evenredig verdelen van het deeg in de cakevorm en bovendien is een spatel handig om alle restanten deeg uit de mengkom te kunnen schrapen
Welke soorten cake zijn er?
Cake wordt al eeuwen gegeten over de hele wereld. Elke cultuur kent zijn eigen cakesoorten die bij verschillende gelegenheden worden gegeten. Zo is het in Nederland gebruikelijk om een plak cake te eten op een begrafenis. Verder is het een delicatesse om visite mee te verwennen of een ideale traktatie voor uzelf met een kopje thee op een gure winterdag! Welke cake het lekkerst is, laten we aan u over. Maar hier ziet u de meest voorkomende cakesoorten:
· Roombotercake: een luchtige en rijke klassieker die ‘naturel’ is qua ingrediënten
· Marmercake: deze cake heeft vaak twee (of meer) soorten (chocolade)beslag, waardoor de cake plakken een mooie marmering hebben
· Chocoladecake: een cake gemaakt van chocoladesoorten. Dit kan zowel met pure als melkchocolade
Glutenvrije cake
Eet u liever geen gluten of bent u intolerant voor gluten? Er bestaan diverse recepten voor glutenvrije cake in allerlei uiteenlopende smaken, zoals een amandelcake. Glutenvrije cakes zijn net zo luchtig als gewone cakes door de eieren die er in verwerkt zijn, maar kunnen wel sneller droog worden door het glutenvrije meel.
Veganistische cake maken
Overheerlijke cake hoeft niet langer te bestaan uit dierlijke ingrediënten. Dat bewijzen de vegan cakes. Veel mensen leven steeds duurzamer en gaan bewuster om met het milieu. Een veganistische levensstijl heeft dan ook zijn opmars gemaakt. Een cake zonder eieren of boter kan even luchtig en lekker worden als een cake waarbij er wel dierlijke producten gebruikt worden. Een veganistische cake is dus absoluut de moeite waard om te proberen!
Basisrecept cake
Wilt u thuis een heerlijke cake bakken zodat u misschien mee kunt doen met de Heel Holland Bakt wedstrijd? Dan is het handig om eerst de basis goed te leren. Een eenvoudige naturel cake is een goede start. In de video hieronder wordt uitgelegd hoe u een basiscake bakt. Heeft u het kunstje onder de knie? Dan wordt het tijd voor meer creativiteit in de oven en kunt u spelen met de meest uiteenlopende ingrediënten.