DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Wat is een low-FODMAP dieet?

Een low-FODMAP dieet kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kunt u er succesvol mee omgaan.

Wat is FODMAP?

FODMAP's zijn koolhydraten die slecht of niet worden opgenomen in de dunne darm en daardoor in de dikke darm terechtkomen. Daar worden ze snel en in grote hoeveelheden afgebroken door bacteriën, wat fermentatie wordt genoemd. Dit proces kan gas veroorzaken, wat leidt tot symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunnen symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm. Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen even gevoelig is voor FODMAP's.


FODMAP staat voor:

  • F Fermenteerbare

  • O Oligosachariden

  • D Disachariden (lactose)

  • M Monosachariden (fructose)

  • A And

  • P Polyolen (suikeralcoholen)


Wat is een low-FODMAP dieet?

Bij een low-FODMAP dieet vermijdt u (tijdelijk) zo veel mogelijk de FODMAP-koolhydraten. Na het dieet van minimaal 6 weken bouwt u de verschillende koolhydraten weer langzaam op. Zo kan uw diëtist de oorzaak van de klachten achterhalen. Om te zorgen dat het dieet werkt, is het van belang dat het dieet strikt gevolgd wordt.


Low-FODMAP bakken en koken

Hier zijn enkele uitgebreidere tips om u te helpen met bakken en koken tijdens een low-FODMAP dieet:

1. Grondige voorbereiding
Neem de tijd om uzelf goed voor te bereiden voordat u aan het low-FODMAP dieet begint. Leer welke voedingsmiddelen hoog zijn in FODMAP's en welke u moet vermijden. Dit kan u helpen om bewuste keuzes te maken bij het boodschappen doen en koken

Enkele voedingsmiddelen die u dient te vermijden zijn:

  • Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en ijs
  • Tarweproducten zoals brood en crackers
  • Bonen en linzen
  • Bepaalde groenten, zoals asperges, artisjok, knoflook en ui
  • Bepaalde fruitsoorten, waaronder appels,peren, perziken en bessen


2. Bronnen van recepten
Zoek naar betrouwbare bronnen van low-FODMAP recepten. Er zijn tal van kookboeken, websites en apps die recepten bieden die passen binnen het dieet. Experimenteer met verschillende recepten om uw smaakpapillen tevreden te houden.

3. Slim boodschappen doen
Maak een boodschappenlijstje op basis van uw recepten en koop alleen wat u nodig heeft. Controleer de etiketten zorgvuldig om ervoor te zorgen dat u geen verborgen FODMAP's binnenkrijgt. Het kan handig zijn om online te zoeken naar winkels die gespecialiseerd zijn in glutenvrije en FODMAP-arme producten.

4. Zelfgemaakte alternatieven
Als u geen kant-en-klare lactosevrije melk kunt vinden, kunt u overwegen om uw eigen lactosevrije melk te maken met lactasedruppels. Lactase druppels bevatten een vloeibaar lactase enzym, wat ervoor zorgt dat lactose wordt afgebroken. Op dezelfde manier kunt u zelf bouillon maken met verse ingrediënten in plaats van bouillonblokjes, zodat u de controle heeft over wat erin zit.

5. Diversiteit in graansoorten
Hoewel tarwe en rogge hoog zijn in FODMAP's, zijn er nog veel andere graansoorten die u kunt uitproberen. Denk aan haver, boekweit, maïs en rijst. Door te experimenteren met verschillende granen kunt u variatie toevoegen aan uw dieet en nieuwe smaken ontdekken.

6. Voedingsmiddelen met spijsverteringsenzymen
Als u merkt dat bepaalde voedingsmiddelen moeilijk te verteren zijn, kunt u overwegen om spijsverteringsenzymen in te nemen. Deze enzymen kunnen helpen bij het afbreken van complexe koolhydraten zoals lactose, fructanen en galactanen, waardoor u minder last krijgt van spijsverteringsproblemen.

Door deze tips te volgen en uw dieet zorgvuldig te plannen, kunt u genieten van heerlijke maaltijden zonder last te hebben van vervelende symptomen (zoals buikpijn, diarree, winderigheid en misselijkheid). En vergeet niet om regelmatig uw dieet te evalueren en aan te passen op basis van uw individuele behoeften en reacties.


Meer weten?

Voor vragen of opmerkingen kunt u direct contact opnemen met onze gediplomeerde drogisten