DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Abena Huidverzorging bij diabetes

Wist u dat mensen met diabetes sneller last kunnen krijgen van huidinfecties, voetproblemen of een jeukende huid? Abena en De Online Drogist geven tips over hoe de huidconditie het best op peil kan worden gehouden en hoe huidproblemen beperkt kunnen worden.

Diabetes is niet te genezen – en (huid)problemen die veroorzaakt zijn door diabetes ook niet, maar er zijn wél manieren om de schade te beperken of huidklachten die verband houden met diabetes te voorkomen. Het is niet helemaal duidelijk waarom mensen met diabetes vaker huidinfecties hebben dan mensen zonder diabetes. Het zou kunnen zijn dat een verhoogde suikerconcentratie in de huid een betere voedingsbodem is voor bacteriën en gisten. Daarnaast kan één van de redenen voor huidproblemen bij diabetes verhoogde bloedsuikerwaarden zijn. Overtollig suiker moet ergens heen en plakt aan bloedcellen en zenuwvezels vast waardoor bloedvaten dikker en stugger worden. Vetten in het bloed blijven zo gemakkelijker kleven aan de wand van bloedvaten waardoor deze vernauwen. Het gevolg hiervan is dat bloed minder makkelijk door het lichaam stroomt en onder anderen organen minder bloed en zuurstof krijgen.

Veelvoorkomende huidproblemen bij diabetes

Bepaalde huidproblemen komen vaker voor bij mensen met diabetes. Mensen met diabetes kunnen de volgende huidproblemen herkennen:

Huidinfecties: de huidinfectie die het meest voorkomt bij diabetes is een infectie veroorzaakt door de gist Candida albicans. Deze infectie maakt zich onder andere zichtbaar in de mond en huidplooien en komt het vaakst voor tussen de middel- en ringvinger. 

Jeuk: mensen die een ernstige vorm van diabetes hebben, kunnen regelmatig last krijgen van jeuk. Door het droger worden van de huid kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. De huid kan droger worden als gevolg van het dagelijks verliezen van urine. 

Voetproblemen: hoe langer de zenuwvezels zijn, hoe vatbaarder deze voor schade zijn. De zenuwvezels naar de voeten zijn de langste vezels van het lichaam. Problemen aan de voeten zijn dan ook een veel voorkomend verschijnsel bij mensen met diabetes. Doordat zenuwen en bloedvaten beschadigd raken, is het gevoel in de voeten minder en kan een wondje minder snel opgemerkt worden. 

Suikerplekken: suikerplekken zijn kleine ovale rode plekken, meestal niet groter dan één centimeter. Deze plekken ontstaan vooral op de scheenbenen. Na enkele dagen ontstaat er een lichte schilfering op de huid en uiteindelijk blijft er soms een bruine vlek over. Suikervlekken of diabetische dermopathie zijn het gevolg van door diabetes beschadigde bloedvaatjes. 

Tips bij huidproblemen

· Zorg voor stabiele bloedglucosewaarden: met stabiele glucosewaarden ontstaan er geen bloedsuikerpieken. Dit heeft als gevolg minder schade aan bloedvaten en zenuwen. Met stabiele bloedwaarden kunnen ook suikerplekken voorkomen worden. 

· Drink minimaal 1,5 liter water per dag: door genoeg te drinken wordt uitdroging van de huid voorkomen. Als de huid minder droog is, kan de jeuk ook minder worden. 

· Kies de juiste kledingstukken: huidirritaties zoals jeuk kunnen voorkomen worden door het dragen van de juiste kledingstukken. Denk bijvoorbeeld aan sokken met naden. Ook knellende schoenen zijn niet aan te raden omdat het de doorbloeding niet bevordert. 

· Aandacht aan voeten en tenen: om voetproblemen te voorkomen is het belangrijk om regelmatig de voeten, tussen de tenen en de onderkant van de voeten te controleren. Daarnaast is het aan te raden om dagelijks schone, naadloze sokken te dragen. 

Abena: beste hulp bij persoonlijke verzorging

Abena biedt professionele huidverzorgingsproducten voor thuis. Huidvriendelijk, zonder onnodige toevoegingen en geproduceerd met oog voor het milieu. De huidverzorgingsproducten van Abena zijn speciaal ontwikkeld voor een kwetsbare, gevoelige of ouder wordende huid.

Abena

Professionele huidverzorgingsproducten

Bestel direct
  • Abena Zinc Oxide 10% Spray 100ML

    20% korting

    Abena

    Zinc Oxide 10% Spray 100ML

  • Abena Intimate Care Wasemulsie 200ML

    20% korting

    Abena

    Intimate Care Wasemulsie 200ML

  • Abena Skincare Crème 150ML

    20% korting

    Abena

    Skincare Crème 150ML

  • Abena Body Crème 200ML

    20% korting

    Abena

    Body Crème 200ML