Calcium
Onderwerpen in dit artikel
- Wat is de functie van calcium?
- Hoeveel calcium heeft u nodig?
- Wat zijn de symptomen van een calciumtekort?
- Wie loopt het meeste risico op een calciumtekort?
- Wat is een goede calcium waarde?
- Te veel calcium in het lichaam?
- Wat zijn de bijwerkingen van calcium?
- In welke voeding zit calcium?
- Welk fruit bevat veel calcium?
- Waar haalt calcium uit als u geen zuivel eet?
- Wat vermindert de opname van calcium?
Wat is de functie van calcium?
Behalve de rol die calcium heeft bij het behoud van stevige botten, speelt het ook een rol bij:
- De bloedstolling;
- De werking van zenuwen en spieren;
- Het transport van andere mineralen door ons lijf.
Voldoende calcium binnenkrijgen uit de voeding zorgt ervoor dat u op latere leeftijd minder kans heeft op botontkalking.
Calciumhuishouding
Calcium wordt in de darmen uit de voeding opgenomen in het bloed. Hormonen in de schildklier en bijschildklieren regelen de hoeveelheid calcium die in het bloed zit en houden hiermee de calciumhuishouding in balans. Ook Vitamine D heeft invloed op de hoeveelheid calcium in het bloed, doordat het de opname in de darmen bevordert.
Hoeveel calcium heeft u nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor een volwassene is 1 gram. Voor kinderen ligt dat wat lager. Het wordt afgeraden meer dan 2,5 gram calcium per dag in te nemen, omdat u dan juist te veel calcium kunt krijgen. Mocht u een supplement gebruiken met calcium, let dan altijd op de bijsluiter om te zien hoeveel u ervan mag gebruiken. Gebruik niet meer dan wat er wordt voorgeschreven.
Wat zijn de symptomen van een calciumtekort?
Een tekort aan calcium kan leiden tot botontkalking. Daarnaast kan de bloedstolling vertraagd zijn. En bij ernstige tekorten aan calcium kunnen ook spierkrampen ontstaan.
Wie loopt het meeste risico op een calciumtekort?
Er is mogelijk een kans op een calciumtekort:
- Wanneer u ook een tekort heeft aan vitamine D, dat is nodig voor de opname van calcium uit de voeding;
- Als u zeer weinig tot geen zuivelproducten gebruikt.
Wat is een goede calcium waarde?
Een goede calciumwaarde in het bloed ligt doorgaans tussen de 1.1 en 1.3 mmol/L voor geïoniseerd calcium (iCa). Deze waarden kunnen echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd en gezondheidsstatus. Het is belangrijk om uw calciumwaarden te laten controleren door een zorgprofessional voor een juiste diagnose en behandeling.
Calciumtekort testen?
Als u het idee heeft dat u wellicht niet genoeg calcium binnenkrijgt, kunt u natuurlijk altijd even contact opnemen met de huisarts. De calciumbloedwaarde kan bepaald worden door bloed te prikken. Indien nodig kan de huisarts onderzoek doen naar de oorzaak van het tekort aan calcium en/of calciumsupplementen voorschrijven.
Te veel calcium in het lichaam?
Is het calcium verhoogd? Dan is er een overschot aan calcium in het lichaam. Dit overschot aan calcium kan de opname van ijzer, zink, fosfor en magnesium verstoren. Bovendien kan het er ook voor zorgen dat de botten zwakker worden. Bij een vermoeden van te veel calcium in het lichaam kunt u het beste contact opnemen met de huisarts.
Wat zijn de bijwerkingen van calcium?
Bijwerkingen van calcium kunnen onder andere maagklachten, constipatie en misselijkheid zijn. In zeldzame gevallen kunnen ook hartproblemen of hypercalciëmie optreden, wat leidt tot te hoge calciumspiegels in het bloed. Het is belangrijk om bijwerkingen met uw arts te bespreken, vooral bij langdurig gebruik van calciumsupplementen.
In welke voeding zit calcium?
Melk staat bekend om zijn grote hoeveelheden calcium die het bevat. Maar, calcium zit in meer producten dan alleen in melk. Wat is verder nog calciumrijk voedsel?
Calciumrijke voeding:
- Melkproducten;
- Kaas;
- Groene groenten;
- Noten;
Waarbij de laatste drie calciumbronnen beduidend minder calcium bevatten, maar wel een kleine bijdrage leveren. Kaas en zuivelproducten zijn onze belangrijkste calciumvoorziening. Mocht u deze calciumrijke producten niet eten, dan is uw kans op een calciumtekort wat groter.
Welk fruit bevat veel calcium?
Calcium is een mineraal dat vaak geassocieerd wordt met zuivelproducten, maar het is ook te vinden in sommige fruitsoorten, zij het in kleinere hoeveelheden. Onder de vruchten die relatief meer calcium bevatten, zijn vijgen en sinaasappels goede voorbeelden.
Gedroogde vijgen bevatten bijvoorbeeld ongeveer 162 mg calcium per 100 gram. Sinaasappels hebben minder calcium, maar zijn toch een goede bron voor fruit, met ongeveer 40 mg per 100 gram.
Hoewel fruit niet de rijkste bron van calcium is, kan het nog steeds bijdragen aan je dagelijkse inname, vooral als onderdeel van een gevarieerd dieet. Voor hogere calciumbehoeften is het vaak nuttig om ook andere voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen die meer calcium bevatten, zoals zuivelproducten, donkere bladgroenten of verrijkte plantaardige melk.
Waar haalt calcium uit als u geen zuivel eet?
Als u geen zuivel eet, kunt u calcium halen uit bepaalde groenten zoals broccoli en boerenkool, noten zoals amandelen, zaden en peulvruchten. Ook volkoren granen en verrijkte plantaardige melk zijn uitstekende bronnen. Let echter op dat sommige voedingsmiddelen, zoals spinazie en rabarber, oxalaten bevatten die de calciumabsorptie kunnen verminderen.
Opname van calcium
Calcium wordt door onze darmen het beste opgenomen in de vorm van calciumfosfaat. Deze vorm van calcium vinden we in zuivelproducten. In calciumsupplementen zit soms ook calciumcitraat. Dat wordt door onze darmen nog beter opgenomen.
Wat vermindert de opname van calcium?
Oxaalzuur kan de opname van calcium in het lichaam beperken. Oxaalzuur zit bijvoorbeeld in spinazie of rabarber. Een andere stof die de opname van calcium in het bloed kan verhinderen is fytinezuur, dat met name in granen zit. Dit betekent niet dat we geen spinazie, rabarber of granen meer kunnen eten. Zolang u gezond en gevarieerd eet, is er niets aan de hand.
Stoffen die de uitscheiding van calcium bevorderen
Er zijn een aantal stoffen die ervoor zorgen dat meer calcium het lichaam verlaat via de urine. Het gaat om:
- Zout;
- Alcohol;
- Cafeïne (dat zit bijvoorbeeld in koffie, thee en cola).
Calcium en vitamine D combineren
Vitamine D en calcium worden in supplementen vaak samen gebruikt. Vitamine D helpt bij de opname van calcium in de darmen. En daarnaast is vitamine D ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de calcium in de botten kan worden gebruikt.
Calcium, magnesium en zink combineren
De combinatie calcium, magnesium en zink komt veel voor in supplementen. Magnesium en zink zijn ook mineralen die het lichaam nodig heeft. Alle drie zijn het stoffen die een overlap hebben in hun functie, namelijk: ze dragen bij aan het sterk houden van de botten. Daarom gebruiken mensen ze soms graag samen. Magnesium is behalve voor de botten en tanden tevens van belang voor gezonde spieren. Net als calcium. Met zijn drieën samen zorgen deze mineralen voor het behoud van gezonde spieren en botten. De combinatie is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules of een poeder. Soms zit er vitamine D bij, voor een betere opname van het calcium.
Welke soorten supplementen met calcium zijn er?
U kunt verschillende typen supplementen met calcium kopen bij DeOnlineDrogist.nl. Er is calcium suppletie beschikbaar in de vorm van:
Overweegt u calcium supplementen?
Bekijk de beste merken, verschillende vormen en populaire combinaties calcium
Bestel nu!
