DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Zonverzorging

Bescherm uw huid tegen de kracht van de zon met de beste merken zonnebrandcrème. Weet u welke SPF u nodig heeft? Lees hierover en bekijk meer tips over de optimale zonbescherming.  Lees meer
1van

Populaire merken in Zonverzorging:

  • Vichy
  • Eucerin
  • Biodermal
  • Vision
  • Nivea
  • Actinica
  • Sunday Brush
  • La Roche-Posay
  • Earth Line
vrouw op strand die zich insmeert met zonnebrand

5 fabels over zonbescherming

Lees meer
zonnebrand smeren op hand

Zo kiest u de beste zonnebrandcrème

Lees meer

Zonbescherming met SPF

Nu het zonnetje schijnt genieten we massaal van het heerlijke weer. We gaan naar het strand, pakken een terrasje of gaan lekker bbq’en in de achtertuin. Om veilig van de zon te genieten is het belangrijk om de huid te beschermen met een zonnebrandcrème met SPF: dit beschermt tegen straling en helpt verbranding te voorkomen. Toch is de ene huid de andere niet: een lichte huid verbrandt sneller dan een getinte huid. Weet u hoeveel SPF uw huid nodig heeft? DeOnlineDrogist.nl geeft advies.

Hoeveel SPF (beschermingsfactor) heeft mijn huid nodig?

SPF staat voor Sun Protection Factor, oftewel zonbeschermingsfactor. De SPF in een zonnebrandcrème verlengt het aantal minuten dat iemand de zon in kan zonder te verbranden. Als u zonder beschermingsfactor bij een hoge zonkracht na 10 minuten verbrandt, dan kunt u met SPF 20 dus 20 x 10 minuten (oftewel 200 minuten) in de zon zitten. De mate en snelheid van verbranding is afhankelijk van uw huidtype. De één verbrandt zonder bescherming na 10 minuten, de ander na een half uur. Laten we daarom eerst naar uw huidtype kijken. Dit is namelijk bepalend voor de hoogte van de SPF.

Uw huidtype en de zon

  • Huidtype 1: u heeft een zeer lichte huid en verbrandt zeer snel. U wordt niet of nauwelijks bruin. Huidwaarde = 60.
  • Huidtype 2: u heeft een lichte huid. U verbrandt snel en u wordt langzaam bruin. Huidwaarde = 100.
  • Huidtype 3: u heeft een licht getinte huid, u verbrandt niet zo snel en u wordt gemakkelijk bruin. Huidwaarde = 200.
  • Huidtype 4: u heeft een getinte huid, u bruint snel en verbrandt vrijwel nooit. Huidwaarde = 300.

De zonkracht

Naast uw huidtype is de zonkracht van belang. Op hete dagen schijnt de zon sterker dan op een bewolkte dag: dit betekent dat de hoeveelheid UV-stralen die de aarde bereikt dan hoger is. Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller u kan verbranden. Via het weerbericht kunt u dagelijks zien wat de zonkracht in uw omgeving is. De zonkracht loopt van 0 tot 10, van geen zonkracht tot zeer sterke zonkracht.

0         Geen zonkracht
1-2      Vrijwel geen zonkracht
3-4      Zwakke zonkracht
5-6      Matige zonkracht
7-8      Sterke zonkracht
9-10    Zeer sterke zonkracht

Hoelang mag u zonder SPF in de zon? En met SPF?

De volgende formule geeft aan hoeveel minuten u bij een bepaalde zonkracht in de zon mag zijn voordat uw huid gaat verbranden: huidwaarde / zonkracht = aantal minuten in de zon.

Stel u heeft een huidwaarde van 100 en de zonkracht van vandaag is 7. In dat geval zou u zonder SPF (100 / 7 =) 14,2 minuten veilig in de zon kunnen zitten. Bij gebruik van een zonnebrandcrème met SPF 20, zou u dan 20 x 14,2 minuut = 285 minuten veilig in de zon kunnen zitten. Met SPF 50 zou dit 710 minuten zijn. Dit is het maximale aantal minuten dat u in de zon kunt zijn, zonder te verbranden. In principe geldt: hoe hoger de factor, hoe langer en beter u beschermd bent.

Welke factor is nodig?

Een zonnebrandcrème met een hoge factor beschermt niet alleen langer, maar ook beter tegen straling. Ter vergelijking: Een zonnebrandcrème met SPF 15 houdt 94 procent van straling tegen, een product met SPF 50 beschermt tegen 98 procent daarvan.

Daarnaast is het van belang om ruim voldoende zonnebrandcrème te gebruiken. Indien u te weinig zonnebrand gebruikt zal de bescherming namelijk niet optimaal zijn. Voor het gezicht heeft u ruim een halve theelepel nodig en ook uw lichaam moet royaal worden ingesmeerd. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat de factor lager uitvalt. SPF 30 kan dan bijvoorbeeld slechts een bescherming van SPF 20 bieden. Gebruik daarom liever een te hoge, dan te lage beschermingsfactor. Vergeet daarnaast ook niet om uzelf iedere twee uur opnieuw in te smeren. Ook door zweten, zwemmen, kleding of afdrogen kan de werking van zonnebrandcrème minder worden.

Veilig zonnen: hier moet u op letten om optimaal beschermd te blijven

  • Het is van belang om uzelf (en zeker uw kinderen) iedere 2 uur opnieuw in te smeren.
  • Smeer uw lichaam royaal in. Vaak smeren we te dun om de beloofde bescherming echt te krijgen.
  • Blijf uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur, de zonkracht is dan op z’n sterkst.
  • Gebruik een zonnebrandproduct dat zowel beschermt tegen UV-A als UV-B straling. UV-A straling is namelijk verantwoordelijk voor huidveroudering (A=aging) en de vorming van huidkanker. UV-B zorgt voor een bruine kleur en voor verbranding (B=burning). Door een zonnebrandproduct te kiezen dat zowel tegen uv-a en uv-b straling beschermt, geniet u van een optimale protectie.
  • Let op de houdbaarheid: de SPF van een zonnebrandproduct gaat op den duur achteruit. Een geopende fles zonnebrand met SPF 30 van vorige zomer zal dit jaar minder SPF bevatten en kan nu nog maar 15-20 SPF hebben.
  • Bent u toch verbrand? Gebruik dan aftersun om uw huid te verkoelen en te verzorgen.

Bij DeOnlineDrogist.nl vindt u een uitgebreid assortiment aan zonverzorgingsproducten, zoals zonnebrandcrèmes, sprays en lotions. Zorg goed voor uw huid en kies een zonnebrand die bij u past. Geniet van de zon en smeren maar!

Bescherm uw huid!

Zon: dat is natuurlijk waar (bijna) iedereen op vakantie blij van wordt. Zorg echter dat u uw huid goed beschermt! De zonkracht is soms ongekend hoog en verbranding lag op de loer. Op vakantie, thuis in de tuin of waar dan ook in de zon: smeer uzelf goed in.

Kies een goede zonnebrandcrème met voldoende factor en smeer u geregeld in. Oók na het zwemmen als u een waterresistente zonnebrandcrème hebt gebruikt. Deze crèmes beschermen in het water, maar blijven niet zitten tijdens het zwemmen. Blijven smeren dus – en genieten!