Wat is zout?
De meeste mensen kennen zout als keukenzout. Het zout dat u gebruikt om uw eten op smaak te brengen. Keukenzout is natriumchloride (NaCl). In de scheikunde is zout een molecuul dat ontstaat wanneer positief en negatief geladen atomen zich met elkaar verbinden. Dat kunnen dus ook andere moleculen zijn dan natrium en chloride. Behalve in uw zoutpot in de keukenla zit zout ook vaak in bewerkt voedsel. Daar wordt het aan toegevoegd.
Zout is nodig voor ons lichaam
Het woord zout komt van het Latijnse woord "sal", wat zout betekent. Het was ooit een kostbaar goed, en werd gebruikt als ruilmiddel. Het Engelse woord "salary" (salaris) komt van het woord salt (zout). Ons lichaam heeft zout nodig, bijvoorbeeld om de vochtbalans en de bloeddruk te regelen. Maar te veel zout is niet goed. Zout wordt over het algemeen toegevoegd als smaakversterker. In bewerkt voedsel zit vaak een hoog zoutgehalte. Behalve het op smaak maken van uw eten verlengt zout ook de houdbaarheid van veel voedselproducten.
Wat gebeurt er met zout in ons lichaam?
Natrium uit zout wordt geabsorbeerd uit het maag-darmkanaal, waarbij altijd water wordt meegevoerd. Het is het belangrijkste mineraal in plasma. Dat is het vloeibare bestanddeel van bloed en de vloeistof die onze lichaamscellen omringt. Met onvoldoende natrium zouden al deze vloeistoffen hun water verliezen, wat uitdroging, lage bloeddruk en uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg zou kunnen hebben.
Om er zeker van te zijn dat de toevoer van zout en water precies goed is, heeft het lichaam een slim systeem om dit zelf te regelen. De bloedvaten en de hersenen geven de nieren het signaal om natrium vast te houden of uit te scheiden. Deze signalen stemmen ook meteen het dorstgevoel af. Dat zorgt ervoor dat u de juiste hoeveelheden water binnen krijgt passend bij de hoeveelheid natrium die in het lichaam aanwezig is. Hierdoor blijft de water en zoutvoorraad in het lichaam in balans. We noemen dat ook wel de water en zouthuishouding van het lichaam.
Waar komt zout vandaan?
Van nature zit er niet zoveel zout in de meeste voedingsstoffen. Het meeste halen we uit zout dat we toevoegen, als smaakversterker. Zout wordt gewonnen uit verschillende bronnen:
- Zeezout uit zeewater;
- Zout uit mijnen.
Verschillende soorten zout
Er zijn veel verschillende soorten zout
Keuken of tafelzout
Hieraan wordt meestal jodium toegevoegd. Jodium is een essentiële voedingsstof die de schildklier nodig heeft om thyroxine te produceren. Dit is een hormoon dat vele lichaamsfuncties regelt, waaronder de scherpte van de hersenen. Jodium (in de vorm van jodide) wordt aan tafelzout toegevoegd om u van voldoende jodium te voorzien. Sinds de jaren tachtig wordt er gestreefd naar universele jodisering van zout. Dit is een betaalbare en doeltreffende manier om jodiumtekort in de wereld te bestrijden. Uiteraard is zout zonder jodium inmiddels ook verkrijgbaar. Een voorbeeld van ‘gewoon’ keukenzout is dit Waddenzout.
Zeezout
Zeewater is een van de beste bronnen van zout. Het bevat veel zout. Een emmer met een inhoud van 10 liter zeewater bevat ongeveer twee volle koffiekoppen zeezout. Dat is een bijna onuitputtelijke voorraad. Zeezout voor thuis bestelt u gemakkelijk online.
Kruidenzout
Kruidenzout is zout waaraan kruiden zijn toegevoegd. Dit wordt vooral gedaan om extra smaak toe te voegen aan voedingsmiddelen waarmee u het zout combineert. A.Vogel Herbamare combineert bijvoorbeeld 12 verschillende groente, kruiden en specerijen in het kruidenzout. Door het extra toevoegen van smaak door middel van kruiden, heeft u vaak ook wat minder zout nodig in uw eten.
Himalaya zout
Het roze zout is afkomstig van overblijfselen van oude zeebodems die 600 miljoen jaar geleden kristalliseerden. Al het water verdampte, de vissen stierven, maar het zout bleef - bedekt door gesteente. Technisch gezien is Himalayazout dus een zeezout, ook al wordt het gewonnen als steenzout, omdat het het resultaat is van oceaanafzettingen. Esspo heeft een assortiment van himalaya zout, onder andere in een handige zoutmolen.
Bamboezout
Jugyeom, ook bekend als bamboezout, is een vorm van zout. Het wordt bereid door zeezout in een dikke bamboestengel te verpakken en het negen keer op hoge temperatuur te bakken met grenen brandhout. Het doel is het zout te doordrenken met mineralen uit de bamboe en eventuele onzuiverheden te verwijderen. Omdat deze stappen grotendeels met de hand worden uitgevoerd, ligt de prijs van bamboezout hoger dan dat van andere zouten. Het smaakt zout, met volgens kenners een klein zwavelachtig aroma. Aman Prana heeft bamboezout in verschillende brandingen (van één keer tot negen keer) en formaten.
Toepassingen van zout
Zout wordt gebruikt als smaakmaker voor onze voeding. Daarnaast wordt het ook gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen. Zout word bovendien gebruikt voor:
- Schoonmaken. Zout verwijdert lastige vlekken, bijvoorbeeld van rode wijn of bloed;
- Schoonheid. Zout kan gebruikt worden om dode huidcellen mee weg te scrubben, of om wallen onder de ogen te verminderen;
- Gezondheid. Een voetenbad met zout kan verfrissend werken. Gorgelen met warm water en zout kan keelpijn verzachten;
- Huishoudelijk. Zout in bloemenwater kan de bloemen langer mooi houden, onkruid kan met zout worden tegengegaan en zelfs vuur kan met zout gedoofd worden.
Zout of natrium?
Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Wanneer gezegd wordt dat zout slecht is (of beter: te veel zout is slecht), dan gaat het meestal over natrium. Overigens is het juist natrium dat we nodig hebben om bepaalde processen in ons lichaam te regelen. Natrium maakt 40 procent van het zout uit. Als op het etiket van een levensmiddel natrium staat in plaats van zout, vermenigvuldig dan het antwoord met 2,5 om een nauwkeurig beeld te krijgen van het zoutgehalte. Op zoek naar zout met de minste natriumchloride? Ga dan voor Keltisch zeezout.
Zout als smaak
Onze voorkeur voor de smaak ‘zout’ komt volgens onderzoekers neer op biologie. We houden van de smaak omdat ons lichaam natriumchloride nodig heeft. Zout is niet alleen een algemene smaakversterker, het heeft ook een speciaal vermogen om de zoetheid in voedsel te versterken. Dat komt omdat natriumionen zich binden aan bittere smaakstoffen en deze onderdrukken, waardoor de zoete smaken sterker lijken. Nu begrijpt u waarom er een snuf zout in uw brownie-beslag moet. Om dezelfde reden maakt zout ook bitter voedsel smakelijker.
Zout online bestellen
Zout bestelt u gemakkelijk en snel online bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies.
Doet u uw bestelling voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.
Wat kost zout?
De prijs van de producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.