DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Acné medicijnen

Acné komt zowel bij jongeren als volwassenen voor. Veel mensen krijgen er op een zeker moment in hun leven mee te maken. Acné medicijnen helpen om de huid weer gezond te krijgen. Lees er alles over. Lees meer
  • Benzac Gel bij Jeugdpuistjes 50 mg/ml 40GR

    Benzac Gel bij Jeugdpuistjes 50 mg/ml | 40GR

    Voorraad: > 50
    16,95

Wat is acné?

Acné is een veel voorkomende huidaandoening waarbij de poriën van uw huid verstopt raken door haartjes, talg (een olieachtige substantie), bacteriën en dode huidcellen. Deze verstoppingen veroorzaken mee-eters, knobbeltjes en andere soorten puistjes. Hoewel we acné ook wel jeugdpuistjes noemen, hebben veel mensen - ook volwassenen - last van acné. Naar schatting 80% van de mensen tussen 11 en 30 jaar heeft op zijn minst een lichte vorm, en de meeste mensen krijgen er op een bepaald moment in hun leven mee te maken.

Waar komt acné het meest voor?

De meest voorkomende plekken waar u acné kunt hebben zijn het gezicht, voorhoofd, borst, schouders en bovenrug. Overal op het lichaam zitten talgklieren, maar dit zijn de plekken waar er het meeste zitten. De huidaandoening kan mild zijn (een paar puistjes af en toe) matig (ontstekingsbultjes) of ernstig (knobbeltjes en cysten).

Wat zijn de verschillende vormen van puistjes?

Acné kan verschillende vormen aannemen. Zo zijn er:

  • Mee-eters: Open bultjes op de huid die zich vullen met overtollige talg en dode huid. Ze zien eruit alsof er vuil in de porie is terechtgekomen, maar de donkere puntjes worden eigenlijk veroorzaakt door een onregelmatige licht weerkaatsing van de verstopte follikel;
  • Witte mee-eters: Bultjes die dicht blijven zitten door talg en dode huid.
  • Papels: Kleine rode of roze bultjes die ontstoken raken;
  • Puisten: Puistjes die pus bevatten. Ze zien eruit als mee-eters omgeven door rode ringen. Ze kunnen littekens veroorzaken als u eraan pulkt of krabt;
  • Acné door schimmels of gisten (pityrosporum folliculitis): Dit type ontstaat wanneer een overmaat aan gist zich ontwikkelt in de haarzakjes. Ze kunnen jeuken en ontsteken;
  • Nodules: Stevige puistjes die diep in uw huid zitten. Ze zijn groot en pijnlijk;
  • Cysten: Met pus gevulde puistjes. Deze kunnen littekens veroorzaken.

Hoe ontstaat acné?

Acné ontstaat wanneer kleine gaatjes in de huid, de zogenaamde haarzakjes, verstopt raken. Talgklieren zijn kleine klieren die zich aan de oppervlakte van uw huid bevinden. De klieren zitten vast aan haarzakjes, dat zijn de kleine openingen in de huid waar een haar uit groeit. Talgklieren smeren het haar en de huid om uitdroging te voorkomen. Ze doen dit door een olieachtige substantie te produceren die talg heet.

Bij acné beginnen de klieren te veel talg te produceren. Het teveel aan talg vermengt zich met dode huidcellen, en samen vormen deze stoffen een prop in het haarzakje. Als de verstopte follikel zich dicht bij het huidoppervlak bevindt, bolt deze naar buiten en ontstaat er een witte mee-eter (een puistje). Een andere mogelijkheid is dat de verstopte follikel open tegen de huid zit, waardoor een mee-eter ontstaat. Bacteriën die op de huid leven, en normaal gesproken onschadelijk zijn, kunnen de verstopte follikels besmetten en infecteren, waardoor allerlei verschillende puistjes kunnen ontstaan. 

Wie krijgt er last van?

Er zijn verschillende oorzaken voor acné, en factoren die een rol spelen bij het ontstaan van (jeugd)puistjes:

  • Testosteron (puberteit):
    Aangenomen wordt dat jeugdpuistjes worden veroorzaakt door een verhoogde hoeveelheid van het hormoon testosteron, vooral in de puberteit. Het hormoon speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van de groei en ontwikkeling van de penis en de testikels bij jongens, en het behoud van spier- en botsterkte bij meisjes.
    Talgklieren zijn gevoelig voor hormonen. De huidige theorie is dat verhoogde testosteronniveaus de klieren ertoe aanzetten veel meer talg te produceren dan de huid nodig heeft.
  • Het zit in de familie:
    Acné kan erfelijk zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat de kans groter is dat u op jonge leeftijd ernstigere huidproblemen krijgt, als allebei uw ouders het hadden. Ook wanneer één of beide ouders het op latere leeftijd hadden, is de kans groter is dat u het ook op latere leeftijd krijgt.
  • Geslacht: vrouwen hebben vaker last
    Vrouwen hebben een grotere kans op volwassen acné dan mannen. Men denkt dat veel gevallen bij volwassenen worden veroorzaakt door de veranderingen in de hormoonspiegels die veel vrouwen in bepaalde periodes hebben. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren rondom de menstruatie of tijdens de zwangerschap. 

Andere mogelijke triggers van een uitbraak zijn:

  • Sommige cosmetische producten - dit komt echter minder vaak voor omdat de meeste producten nu getest zijn, zodat ze geen puistjes veroorzaken (niet comedogeen);
  • Bepaalde medicijnen - zoals steroïden, lithium (voor de behandeling van depressie en bipolaire stoornis) en sommige geneesmiddelen tegen epilepsie;
  • Het regelmatig dragen van voorwerpen die druk uitoefenen op een aangetast deel van de huid, zoals een hoofdband of rugzak;
  • Roken.

Wat te doen bij acné?

Doordat deze huidaandoening deels kan ontstaan door bacteriën, is het een goed idee om de huid schoon te houden. Wassen met lauwwarm water en een milde zeep kan helpen. Vervolgens kunt u de huid behandelen met een medicijn tegen acne. Op deze pagina vindt u bovenaan alle medicijnen tegen puistjes die u gemakkelijk en snel online bestelt bij DeOnlineDrogist.nl. 

Medicijnen tegen acné

Er zijn een aantal acné medicijnen zonder recept:

  • Gel: Benzoylperoxide. Benzoylperoxide weekt de bovenste huidlaag los en remt de ontstekingsverschijnselen. Ook remt het de groei van bacteriën. Voorbeelden van deze gels zijnBenzylperoxide Hydrogel enBenzac gel.  
  • Trekzalf: Het actieve ingrediënt ichthammol (sulfobituminoseammonium) heeft een bacteriedodende werking en zorgt er bovendien voor dat de hoornlaag van de huid zacht wordt, waardoor de doorbraak van puisten wordt bevorderd. Een voorbeeld van een trekzalf isDr. Swaab.

Mag ik acné medicijnen gebruiken tijdens de zwangerschap?

Acné op basis van benzoylperoxide is volledig veilig tijdens de zwangerschap. Trekzalf kan de eerste drie maanden van de zwangerschap, en gedurende lactatie, beter vermeden worden. Beiden kunnen in sommige gevallen lichte huidirritatie geven. In meer uitzonderlijke gevallen kan benzoylperoxide de huid extra gevoelig maken voor Uv-licht (zonnestralen/zonnebank). Bij het gebruik van trekzalf moet u voorzichtig zijn met open wondjes of eczeem. 

Acné medicijnen online kopen

Acné medicijnen bestelt u eenvoudig online, bij DeOnlineDrogist.nl. Wilt u liever eerst iets meer weten over de producten, het gebruik ervan of heeft u vragen over onze werkwijze? Neem dan contact op met de klantenservice. We beantwoorden uw vragen en voorzien u graag van deskundig advies. 

Bestelt u voor 21.30 uur? Dan bezorgen wij uw bestelling de volgende dag aan huis. Bestellingen boven de 20 euro worden bovendien gratis aan huis geleverd.

Wat kosten acné medicijnen?

De prijs van de producten vindt u bovenaan deze pagina, afgebeeld bij de individuele producten. Ook ziet u hier welke producten in de aanbieding zijn.