Geen resultaten gevonden

Maag- en darmklachten komen vaak voor: zeker 20% van alle volwassenen heeft er regelmatig last van. Juist tijdens de feestdagen of op vakantie, als we vaak iets minder gezond eten, kunnen maag- en darmklachten opspelen. We eten dan niet alleen meer, maar we krijgen ook meer suiker, vet en misschien wel alcohol binnen. Dit kan klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, darmkrampen of brandend maagzuur opleveren. Maag- en darmproblemen kunnen een behoorlijke impact op uw leven hebben. Wat kunt u aan deze klachten doen? DeOnlineDrogist.nl geeft advies.

Geneesmiddel bij maag- of darmklachten: Iberogast

Het maag- darmstelsel zorgt voor onze spijsvertering. Wist u dat de maag in 70 jaar ongeveer 50.000 liter vloeistof en 30.000 kilogram voedsel verwerkt? Uiteraard kan er dan wel eens iets misgaan waardoor maag- en darmkrampen, maagpijn, misselijkheid of een vol en opgeblazen gevoel kunnen ontstaan. Bepaalde factoren, zoals stress, te veel en te vet eten, het drinken van alcohol of cafeïne-houdende dranken kunnen een verstoring zijn van de maag- en darmpassage. Iberogast helpt op zo’n moment. Iberogast is een geregistreerd geneesmiddel en bevat 9 geneeskrachtige kruiden die samen voor een natuurlijke en effectieve verlichting van meerdere maag- en darmklachten zorgen. Lees voor het gebruik de bijsluiter. KOAG nr. 80-1218-2215

Ortholon Enzym: enzymen voor een goede spijsvertering

Een zware maaltijd, te snel eten, stress of specifieke enzymentekorten kunnen ervoor zorgen dat u na de maaltijd met bepaalde spijsverteringsklachten rondloopt. Deze klachten kunnen zich uiten in een opgeblazen gevoel, misselijkheid, een zware maag, brandend maagzuur, zure oprispingen, diarree, constipatie of winderigheid. U kunt uw spijsvertering een handje helpen door uw maaltijd goed te kauwen. Uw speeksel maakt enzymen aan die het voedsel helpen voorverteren. Daarnaast kunt u koolzuurhoudende dranken vermijden en voldoende vezels eten om spijsverteringsklachten te voorkomen. Helpt dit niet voldoende? Ortholon Enzym is een voedingssupplement met enzymen voor de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze enzymen breken voedsel af in kleine stukjes zodat de maag en de darmen minder belast worden.

Psylliumvezels voor een goede stoelgang

Iedereen heeft dagelijks een goede hoeveelheid vezels nodig. Door vezels te eten zorgt u dat uw darmwerking goed blijft en uw stoelgang vlekkeloos verloopt. Vezels komen met name in volkoren producten, peulvruchten, fruit en groente voor. Helaas krijgt niet iedereen voldoende vezels binnen. Een supplement met vezels, zoals psyllium, kan dan uitkomst bieden. Het vult het tekort aan vezels aan en kan helpen bij darmproblemen. Vocht uit de darmen wordt zeer goed opgenomen door dit soort vezels, waardoor de ontlasting zachter wordt en de stoelgang gemakkelijker. Bovendien bevatten psylliumvezels slijmstoffen die uw darmwand beschermen.

Probiotica voor een evenwichtige darmflora

In onze darmen bevinden zich zowel goede als slechte bacteriën. Dit wordt ook wel onze darmflora genoemd. De darmflora zorgt onder andere voor een goede stoelgang en een goed functionerend immuunsysteem. Zolang er genoeg goede bacteriën in de darmen aanwezig zijn, krijgen de slechte minder kans zich te ontwikkelen. Zo blijft uw weerstand op peil. De goede bacteriën, ook bekend als probiotica, helpen slechte micro-organismen in de darm onschadelijk te maken en af te voeren uit ons lichaam. Daarnaast helpen de goede darmflorabacteriën ons ook bij de vertering en opname van voedsel. Het gebruik van antibiotica, een te hoge alcoholinname, stress, te veel suiker en te weinig groente en fruit kunnen de darmflora nadelig beïnvloeden, waardoor de slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen. Een verstoorde darmflora kan bepaalde gezondheidsklachten geven, zoals verstopping of juist diarree, winderigheid en darmkrampen. De Online Drogist biedt probiotica supplementen aan om dit tegen te gaan.

Detoxner bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Volgens een schatting van de Maag Lever Darm stichting heeft 5 tot 15% van de Nederlandse bevolking last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Klachten kunnen uiteenlopen van constipatie, diarree, buikpijn/kramp, winderigheid en een opgeblazen gevoel. De precieze oorzaak van PDS is niet bekend, maar mogelijk speelt een verstoring van de darmflora of beschadiging van de darmwand een rol. Vermoed u dat u last heeft van PDS? Laat dit eerst door uw huisarts onderzoeken. Nadat een huisarts PDS heeft vastgesteld, kunt u bijvoorbeeld Detoxner PDS gebruiken. Detoxner PDS is een vijfdaags programma dat de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom verlicht. Detoxner PDS bevat het 2QR-complex: dit is een nieuw, gepatenteerd bestanddeel dat bestaat uit natuurlijke polysacchariden dat schadelijke bacteriën in de darm helpt te neutraliseren en psylliumvezels om de darmactiviteit te stimuleren. Na het vijfdaagse programma kunt u Detoxner PDS Onderhoud gebruiken om uw darmfunctie geoptimaliseerd te houden. .

Buikpijn, diarree, winderigheid? Similase Lacto bij lactose-intolerantie

Ervaart u regelmatig buikpijn, krampen, winderigheid, een opgeblazen gevoel en/of diarree, bijvoorbeeld na het eten of drinken van melkproducten? Dan kan het zijn dat u lactose-intolerant bent. Lactose (ook wel melksuiker genoemd) komt van nature in melkproducten voor. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in het lichaam in de dunne darm aangemaakt, maar als onze dunne darm te weinig lactase enzymen bevat, kan lactose in ons lichaam niet goed verteerd worden. De lactose blijft dan in de darm aanwezig en gaat vergisten. Hierdoor kunnen klachten als buikpijn, diarree en winderigheid ontstaan. Deze klachten gaan vaak snel over wanneer melkproducten vermeden worden. Daarnaast kan Similase Lacto verlichting brengen als u toch een keer een melkproduct eet of drinkt. Dit zijn capsules die het lactase-enzym bevatten. Similase Lacto helpt lactose uit voeding in het lichaam af te breken.

Veelgestelde vragen

Wat zijn symptomen van maag- en darmklachten?

Symptomen van maagklachten:
- Pijn in de bovenbuik
- maagpijn
- misselijkheid/overgeven
- een opgeblazen gevoel
- veel moeten opboeren/last van oprispingen hebben
- brandend maagzuur 


Symptomen van darmklachten:
- Buikpijn
- Constipatie (verstopping)
- Diarree, een waterdunne ontlasting
- Winderigheid
 - Opgezette buik
- Darmkrampen, te herkennen aan een krampende, stekende pijn in de buik

Hoe werkt de spijsvertering?

Zodra u eten ruikt of aan eten denkt, begint het lichaam zich al voor te bereiden. Extra speeksel wordt aangemaakt, de maag maakt vast extra maagzuur aan en de samentrekkingen van de darmen worden intensiever. Via de slokdarm gaat het voedsel langs de sluitspier (die voorkomt dat het eten terugstroomt naar de slokdarm) en komt terecht in de maag. De maag is een complex van spieren die samentrekkende bewegingen maken. Door die bewegingen vermengt maagsap zich met het voedsel, waardoor een fijne voedselbrij ontstaat. Ook wordt een begin gemaakt met de werkelijke vertering en worden eiwitten en vetten afgebroken. De maag kneedt, maakt de brij fijn en bereidt het op deze manier voor om naar de dunne darm te gaan. In de dunne darm worden spijsverteringssappen en enzymen uit de alvleesklier en galblaas aan het voedsel toegevoegd. De enzymen breken het voedsel af naar kleinere deeltjes. Dit worden uiteindelijk de voedingsstoffen die via de darmwand in het lichaam opgenomen wordt. Het voedsel dat niet verteerd kan worden gaat naar de dikke darm. In de dikke darm worden vocht en zouten uit de brij onttrokken, waardoor de brij ingedikt wordt en zo de ontlasting ontstaat. Tot slot komt de ontlasting via de endeldarm naar buiten. Het spijsverteringsproces duurt 24 tot 48 uur, afhankelijk van hoe makkelijk dat te verteren is.

Hoe ontstaan maag- en darmproblemen?

Een oorzaak kan zijn doordat de westerse eetgewoontes sterk zijn veranderd de afgelopen decennia. We eten steeds vaker een snelle hap en veel minder gezonde en verse producten als groente en fruit. Daarnaast zijn er vaak andere oorzaken, die problemen kunnen veroorzaken zoals roken, het eten van sterk gekruid voedsel, het drinken van koffie, alcohol- of koolzuurhoudende dranken, het ophouden van ontlasting bij aandrang, medicijn gebruik, stress of ziekte.

Wat kunt u zelf doen bij maag- en/of darmklachten?

Met behulp van bepaalde leefstijladviezen kunt u maag- en darmklachten helpen verminderen, danwel voorkomen: - Kauw uw maaltijd goed. De spijsvertering begint al in uw mond. Goed kauwen zorgt ervoor dat het speeksel beter vermengd wordt met het voedsel. Ons speeksel bevat enzymen die helpen het voedsel voor te verteren. - Neem de tijd voor het eten: zo krijgt uw lichaam meer kans het voedsel goed te verteren. - Eet en drink regelmatig: drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes zorgen ervoor dat alle voedingsstoffen goed worden opgenomen en dat uw lichaam de tijd krijgt het voedsel te verteren. - Eet niet al te vet, of uitgebreid. Vet en zwaar eten blijft langer in de maag en darmen aanwezig en kan klachten als brandend maagzuur en constipatie geven. - Was uw handen voor het eten en ga hygiënisch te werk tijdens het koken. Een goede hygiëne voorkomt dat voedsel besmet kan raken met bacteriën of parasieten. - Blijf in beweging: lichaamsbeweging stimuleert de amentrekkingen van de darm, dit voorkomt verstopping. - Rook niet: roken heeft een slechte invloed op het maag- en darmslijmvlies en vergroot de kans op slokdarmkanker. - Eet vezelrijk: vezels bevorderen de samentrekkingen van de darm en zorgen voor een gezonde darmfunctie. - Vermijd grote hoeveelheden alcohol, cafeïne-houdende dranken en pittig eten. Dit kan namelijk invloed op de maagzuurproductie hebben. - Probeer stress onder controle te krijgen. Stress heeft invloed om het functioneren van de spijsvertering en kan klachten als brandend maagzuur en buikpijn geven. Pak de oorzaak van stress aan en doe ontspanningsoefeningen om tot rust te komen. Bij het voorkomen van maag- en darmklachten speelt voeding een belangrijke rol. Een diëtist kan begeleiden in het aanpassen van het eetpatroon. Ook zijn bij DeOnlineDrogist.nl zijn diverse producten verkrijgbaar die effectief zijn bij maag- of darmklachten. Neemt u gerust contact op met onze gediplomeerde drogisten voor advies bij uw maag- of darmproblemen.

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

Het Prikkelbare Darm Syndroom valt onder de zogenaamde functionele maag-darmklachten. Hierbij is sprake van klachten van maag of darm zonder dat er sprake is van een aantoonbare ziekte. De diagnose PDS wordt door een arts vastgesteld. Klachten die bij PDS horen zijn buikkrampen, een opgezette buik, winderigheid en problemen met de ontlasting.

Wat is het FODMAP-dieet en hoe kan dit helpen bij maag- en darmklachten?

FODMAP is een afkorting van Fermentation of Oligosaccaharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols. Oligosacchariden, dissacchariden, monosacchariden en polyolen zijn vormen van koolhydraten (suikers) die voorkomen in ons voeding. Bij sommige mensen met darmklachten komen deze koolhydraten onverteerd in de dikke darm terecht, waardoor vergisting ontstaat. Dit geeft klachten als een opgeblazen buik en darmkrampen. Bij het FODMAP-dieet vermijd u deze koolhydraten, dit wordt ook wel de eliminatiefase genoemd. Veel mensen die dit dieet volgen ervaren op den duur een vermindering van klachten. Daarna worden stap voor stap de koolhydraten weer toegevoegd, om zo te achterhalen welke voedingsmiddelen klachten geven. Wanneer men weet welke voedingsmiddelen klachten geven, kunnen deze voedingsmiddelen blijvend vermeden worden om zo klachten te voorkomen.

Wat is Coeliakie?

Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, spelt en rogge. Deze gluten veroorzaken bij Coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Dit geeft klachten die kunnen variëren van diarree of juist verstopping, een opgezette buik, buikpijn en gewichtsverlies. Mensen die last hebben van Coeliakie dienen daarom glutenvrij te eten. Wist u dat DeOnlineDrogist.nl een ruim assortiment aan glutenvrije voeding heeft? Van glutenvrij brood tot aan glutenvrije bakmelen, sauzen, koekjes en ontbijtproducten. Bij ons vindt u het allemaal!

Hoe hebben darmen invloed op de gezondheid?

Een goede gezondheid begint in de darmen wordt vaak gezegd. Dit klopt, want uw darmstelsel is verantwoordelijk voor opname van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Wist u dat 70% van ons immuunsysteem zich in onze darmen bevindt? Als onze darmen de voedingsstoffen niet goed op kunnen nemen, heeft dit ook invloed op onze weerstand. In onze darmen bevinden zich zowel goede als slechte bacteriën, dit wordt ook wel onze darmflora genoemd. De darmflora zorgt onder andere voor een goede stoelgang en een goed functionerend immuunsysteem. Zolang er genoeg goede bacteriën in de darmen aanwezig zijn, krijgen de slechte minder kans zich te ontwikkelen. Zo blijft uw weerstand op peil. De goede bacteriën helpen slechte micro-organismen in de darm onschadelijk te maken en af te voeren uit ons lichaam. Daarnaast helpen de goede darmflorabacteriën ons ook bij de vertering en opname van voedsel. Het gebruik van antibiotica, een te hoge alcoholinname, stress, te veel suiker en te weinig groente en fruit kunnen de darmflora nadelig beïnvloeden, waardoor de slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen. Een verstoorde darmflora kan bepaalde gezondheidsklachten geven, zoals verstopping of juist diarree, winderigheid en darmkrampen. Door voldoende groente, fruit, yoghurt, vezels en volkoren granen te eten, suikerinname en alcoholgebruik te beperken en stress te vermijden kunt u voorkomen dat uw darmflora verstoord raakt. Daarnaast kunt u als aanvulling op deze adviezen Superfoodies Green Juice gebruiken. Superfoodies Green Juice bevat maar liefst 26 verschillende biologische groenten, algen en kruiden en verzorgt een groot deel van uw dagelijkse basisbehoefte aan groenten, vitaminen algen, antioxidanten en probiotica.

Wanneer naar de dokter?

- Bij rectale bloedingen 

- Bij onbedoelde gewichtsafname (meer dan 5 kilo) 
- Bij verergerde diarree
 - Als u vaak moet overgeven 
- Als u last heeft van zwarte, dunne ontlasting 
- Of wanneer de klachten langer aanhouden is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Ook jonge kinderen dienen direct naar de huisarts te gaan.