DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Blaas en prostaat

Bekijk alle middelen (gezondheidsproducten én medische hulpmiddelen) voor een sterke blaas en voor het behoud van een goede prostaatfunctie. Heeft u een vraag over een product, stel die dan gerust aan onze gediplomeerde drogisten. Wij helpen u graag!Lees meer
  • Product is onderdeel van ons groene assortiment.
    A.Vogel Prostaforce Capsules 90CP
    Gratis verzending

    A.Vogel Prostaforce Capsules | 90CP

    (71)
    Voorraad: > 50
    49,99
    25% korting
    37,49
  • Product is onderdeel van ons groene assortiment.
    A.Vogel Prostaforce Capsules 30CP

    A.Vogel Prostaforce Capsules | 30CP

    (71)
    Voorraad: > 50
    18,99
    15% korting
    16,14
  • Vitakruid Prostaatformule Capsules 60VCP
    Gratis verzending

    Vitakruid Prostaatformule Capsules | 60VCP

    (2)
    Voorraad: > 50
    39,89
    10% korting
    35,90
  • Arkocaps Pompoenpitolie Capsules 45CP

    Arkocaps Pompoenpitolie Capsules | 45CP

    Voorraad: > 50
    18,75
    20% korting
    14,99
  • Proviform Prostaflex Plus Vegicaps 60VCP
    Gratis verzending

    Proviform Prostaflex Plus Vegicaps | 60VCP

    Voorraad: 17
    36,49
  • Vitakruid Prostaat, Vruchtbaarheid en Seksualiteit Bundel 3 stuks
    Gratis verzending

    Vitakruid Prostaat, Vruchtbaarheid en Seksual... | 3 stuks

    Voorraad: > 50
    92,67
    20% korting
    74,14

De anatomie van de blaas

De urineblaas is min of meer bolvormig en bevindt zich, aan het eind van de twee urineleiders, onderaan de buik, achter het schaambeen. Vol kan de blaas gemiddeld zo’n 400 ml. urine bevatten, leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. De beide urineleiders komen van de zijkant de blaas binnen en lopen schuin door de blaaswand heen. Als de blaas voller wordt, wordt de blaas een beetje plat gedrukt, zodat er een soort ventiel ontstaat dat voorkomt dat de urine terugstroomt naar de nier.

De blaas wordt door diverse bloedvaten van bloed te voorzien, zodat het orgaan in elke situatie voldoende bloed bevat om te functioneren. De blaas bevat tevens een uitgebreid netwerk van kleine zenuwen.

De functie van onze blaas

De urineblaas is een relatief simpel orgaan. De urine, die door de nieren wordt geproduceerd, wordt via de urineleiders naar de blaas getransporteerd om daar tijdelijk te worden opgeslagen. Het fungeert dus als een tijdelijke opslagruimte, zodat we niet de gehele dag naar de wc hoeven.
Een tweede belangrijke functie van de blaas is het lozen van de opgeslagen urine. De blaaswand is voorzien van een spierlaag, die in staat is samen te knijpen om de blaas te legen. In principe hoeven we tijdens het plassen dus zelf niets aan te spannen om de blaas te legen. Sterker nog, het is zelfs nadelig om onze buikspieren aan te spannen tijdens het plassen. Door het persen wordt de druk op de blaas verhoogd en daardoor de plasbuis samengeknepen, waardoor de urine moeilijker de blaas uit komt. Tegelijkertijd kan de sluitspier van de blaas, die zich om de plasbuis bevindt, zo ook minder ontspannen, waardoor het lastiger is om de urine te legen.

Op het moment dat de blaas vol raakt, wordt het gebied tussen de plasbuis en de beide urineleiders, het trigonum, uitgerekt, zodat de zenuwen een seintje geven dat de blaas vol begint te worden. Het signaal waarschuwt u om naar de wc te gaan.

Blaasontsteking

Een van de bekendste en meest voorkomende klachten, is de blaasontsteking.
Bacteriën komen gemakkelijk via de plasbuis in de blaas. Vooral bij de vrouw, omdat die een korte plasbuis heeft. Bij een goede gezondheid worden bacteriën die onverhoopt in de blaas terecht zijn gekomen gemakkelijk met de urine uit de blaas gespoeld. Maar als de conditie van uw blaas minder is door bijvoorbeeld te weinig drinken/plassen, de hoeveelheid bacteriën, agressieve bacteriën en verminderde weerstand, dan kan toch een infectie ontstaan. Het zijn meestal ‘eigen’ bacteriën, die uit het darmkanaal afkomstig zijn of bacteriën van buitenaf, zoals geslachtsziekten, die de blaasontsteking veroorzaken.

Blaasontsteking bij de man

Bij de man komt een blaasontsteking minder vaak voor, want door de langere plasbuis is het voor bacteriën moeilijker de blaas te bereiken. Als een man een blaasontsteking krijgt, dan is er vaak meer aan de hand dan bij de vrouw. Een blaasontsteking van de man kan duiden op bijvoorbeeld: (blaas-)stenen, prostaatvergroting. Een blaasontsteking bij de man kan leiden tot een prostaatontsteking of een bijbalontsteking. Raadpleeg uw huisarts bij klachten.

Tips voor een gezonde blaas

• Drink ongeveer 1,5 liter vocht per dag. Bij warm weer of inspanning 2 liter per dag.
• Pers niet om je blaas te legen. Druk uitoefenen is niet nodig!
• Probeer telkens je hele blaas te legen.
• Gebruik toiletpapier altijd van voor naar achteren.
• Drink niet te veel cafeïne en alcohol en vermijd overmatig roken.
• Blijf op gewicht, zodat je je bekkenbodem en blaas niet te veel belast.
• Als je aandrang voelt, ga dan naar het toilet.
• Als je langere tijd klachten hebt, ga dan naar de huisarts.
• Doe regelmatig bekkenbodemoefeningen.

Producten voor een gezonde blaas

U kunt uw blaas tevens extra ondersteunen met verschillende producten:
Cranberola Forte
AOV Blaascomplex