DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2024

Medicijnen aarsmaden

Het is heel vervelend wanneer u last heeft van wormen in de ontlasting. Wormen zijn parasieten die voorkomen in de darmen of de weefsels. Bekijk de geneesmiddelen tegen wormpjes (aarsmaden). Lees meer
  • Leidapharm Anti-Worm Tabletten 6TB

    Leidapharm Anti-Worm Tabletten | 6TB

    Voorraad: > 50
    2,99

Wormpjes en aarsmaden

De levenscyclus van de worm bestaat uit drie fasen: het ei, de larve en de worm. Besmetting kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op mens en van mens op dier of omgekeerd. Er zijn verschillende soorten wormen waar mensen last van kunnen hebben. De meest voorkomende hiervan zijn de aarsmaden. De aarsmade is een kleine witte worm (0,5 tot 1 cm) die vaak bij kinderen voorkomt. De aarsmade veroorzaakt jeuk rond de anus of rond de schaamlippen. De jeuk wordt veroorzaakt doordat de vrouwtjesmaden eitjes leggen bij de anus.

De eitjes van de aarsmade kunnen buiten het lichaam (bijvoorbeeld in kleren, in stof of onder de vingernagels) lang in leven blijven. Een andere soort worm is de spoelworm. Besmetting met spoelwormen komt minder vaak voor dan aarsmaden. De spoelworm (crème tot roze, roodachtig van kleur) is 15 tot 40 cm lang en bevindt zich in de dunne darm. De eitjes van de spoelworm zitten in de grond. Besmetting met spoelwormen kan vage buikklachten, diarree of verstopping veroorzaken. Besmetting met honden- of kattenspoelwormen, opgedaan in zandbak, tuin of plantsoen kan in zeldzame gevallen koorts, buikpijn en prikkelhoest veroorzaken.

Besmetting met de lintworm, een ander soort worm, komt zeer zelden voor. De lintworm kan wel 5 tot 10 meter worden en komt voor in het voorste deel van de dunne darm. De worm bestaat uit platte segmenten. De embryo's en larven van de lintworm ontwikkelen zich in het spierweefsel van een rund of varken. De lintworm is herkenbaar aan zijn hoekige rijstkorrelvorm. Als u goed kijkt, kunt u aarsmaden in de ontlasting zien bewegen. Spoelwormen en witte stukjes lintworm kunt u ook in de ontlasting zien.

Oorzaak wormpjes en aarsmaden

U kunt op verscheidene manieren besmet raken met wormen. Bij aarsmaden gaat dat via het inslikken van de eitjes. Besmetting vindt dus plaats via de vingers, doordat de eitjes zich vastkleven aan voorwerpen in de leefomgeving (bed, bank, speelgoed) en door voedsel. De eitjes zijn heel klein en kunt u niet met het blote oog zien. De eitjes worden vooral door kinderhandjes verspreid. De wormpjes zelf leven in de darm. Ze leggen hun eitjes rond de anus. Een kind krabt zich daar als het jeuk heeft en krijgt zo eitjes aan de handen. Van de handen komen de eitjes terecht op deurknoppen, speelgoed of op iemand anders. Als zo'n eitje aan de handen van iemand anders komt en die steekt een vinger in de mond, kan besmetting plaatsvinden. De eitjes komen via de mond in de darmen en kunnen daar uitkomen. Een kind kan zichzelf telkens opnieuw besmetten door rond de anus te krabben en daarna de vingers in de mond te steken. Ook de besmetting met spoelwormen gaat via het ongemerkt inslikken van eitjes. De eitjes kunnen zich bevinden op onvoldoende gewassen rauwe groente of fruit. Ook kan u besmet raken met honden- of kattenspoelwormen, opgedaan in zandbak, tuin of plantsoen. De eitjes van lintwormen kunnen het lichaam inkomen door het eten van besmet rauw (bijv. american filet), of niet goed doorbakken vlees. Leefregels, voeding en algemene adviezen bij wormpjes • Hygiëne is de belangrijkste voorzorgsmaatregel bij het voorkomen van worminfecties. Als iemand in het gezin aarsmaden heeft, kan een goede hygiëne de kans op besmetting verminderen. • Handen en bips regelmatig wassen (handen in elk geval wassen voor en na het slapen, voor het eten, na het spelen en na wc-bezoek). U kunt hierbij het beste een nagelborsteltje gebruiken. Hang elke dag een schone handdoek op het toilet.
• Gebruik voor onder- en bovenlichaam aparte washandjes.
• Neem elke dag schoon ondergoed. Beddengoed, ondergoed en nachtkleding op minimaal 60 graden wassen.
• Deurknoppen, wc bril, kastdeuren en speelgoed dagelijks schoonmaken.
• De vingernagels zo kort mogelijk houden en schoonmaken
• Aarsmaden verdwijnen vanzelf als er geen eitjes meer via de mond binnenkomen. Leg uw kind uit dat het niet rond de anus moet krabben, of dat het altijd de handen goed moet wassen als het toch gekrabd heeft.
• Was groente goed en eet geen rauw vlees.
• Honden met spoelwormen moeten behandeld worden. In de dierenwinkel kunt u een kuur voor uw hond kopen.

Naar de dokter?

• Nee, aarsmaden kunt u zelf behandelen
• Ja, als u of uw kind lintwormen of een ander soort wormen heeft.
• Ja, als een worminfectie niet overgaat na goede hygiënische maatregelen
• Ja, wanneer tweemaal een kuur is gevolgd en de besmetting is nog niet weg.
• Ja, als uw kind jonger is dan twee jaar
• Ja, als u zwanger bent en last heeft van wormen

Wat u zelf kunt doen bij wormpjes en aarsmaden?

Voor de behandeling van aarsmaden kunt u terecht bij de drogist. Het zelfzorgmidddel wat u kunt gebruiken is op basis van mebendazol (bijv. Leidapharm wormtabletten of Vermox): direct één tablet en na 14 dagen weer één. Deze behandelwijze is nodig omdat de ontwikkeling van ei tot larve veertien dagen duurt. Indien in een gezin meer dan één persoon besmet is, is het verstandig alle gezinsleden te behandelen. Bij jeuk die zeer hardnekkig is, kan het insmeren van de bilnaad met vaseline verlichting bieden. De behandeling van een worminfectie met behulp van geneesmiddelen dient altijd in combinatie met een goede hygiëne te gebeuren.

Ook bij de behandeling van spoelwormen kunt u gebruik maken van een middel op basis van mebendazol zij het in andere dosering 1 tablet 's morgens en 's avonds, gedurende 3 opeenvolgende dagen. Indien er na 3 weken geen volledige genezing is verkregen, dient de behandeling herhaald te worden. Wanneer de klachten blijven aanhouden, is het raadzaam een arts te raadplegen.

Zwangere vrouwen en kinderen onder de twee jaar kunnen beter geen mebendazol gebruiken. Bij hen kunnen hygiënische maatregelen soms afdoende zijn, maar als het effect uitblijft, moet overlegd worden met een arts.