DeOnlineDrogist.nl
Bestel nu
€ 0,00
0
shopping awards persoonlijke verzorging 2023

Wat is collageen?

Bij collageen denkt u waarschijnlijk meteen aan een strakke huid. Maar naast de huid, is collageen ook te vinden in uw botten, haren, nagels, tussen de gewrichten, spieren en pezen. Niet te onderschatten dus. Tegenwoordig is collageen een populair supplementen binnen de gezondheidswereld. Van rundercollageen tot viscollageen. Is deze populariteit terecht? Of kunt u het toch beter laten staan? In deze blog vertellen wij u graag meer over collageen en hoe u dit kunt gebruiken.

Wat is collageen?

Collageen is een belangrijk lijmachtig eiwit in ons lichaam. De naam komt van het Griekse woord ‘kólla’ (lijm). Dit eiwit geeft structuur en elasticiteit aan botten, haren, nagels, spieren en gewrichten. Ook zorgt het voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Ons lichaam maakt zelf collageen aan. Dit doet het lichaam door eiwitten (via de voeding) in kleine stukjes af te breken tot aminozuren. Aminozuren worden ook wel bouwsteentjes genoemd, omdat met deze bouwsteentjes lichaamseiwit (zoals collageen) kan worden opgebouwd. Collageen bestaat uit maar liefst 18 verschillende aminozuren, waaronder proline, glycine en lysine. Proline wordt in het lichaam gemaakt uit een ander aminozuur: glutaminezuur. Glutaminezuur is onder andere te vinden in eiwitrijke producten, zoals eieren, vlees, kaas en (rauwe) bladgroenten. Daarnaast is glycine vooral terug te vinden in tarwekiemen, zaden en rundvlees. Ten slotte is lysine te vinden in eieren, peulvruchten en gevogelte. Naast aminozuren, is ook vitamine C een belangrijke speler. Vitamine C speelt namelijk een belangrijke rol om normaal collageen te vormen.

Waarom collageen gebruiken?

Ons lichaam maakt zelf collageen aan. Op jonge leeftijd wordt hier ruim voldoende van aangemaakt. Vanaf het 25e levensjaar gaat het lichaam steeds minder collageen aanmaken. Na 50 jaar houdt de collageenaanmaak het bijna helemaal voor gezien. Deze daling van het collageen zorgt voor een slappe en minder elastische huid, fijne lijntjes en uiteindelijk rimpels. Ook zorgt het ervoor dat spieren en gewrichten minder soepel worden. Om de daling van collageen op te vangen, maken mensen gebruik van collageensupplementen. Hierbij kunt u kiezen voor poeder of tabletten. Het is bij collageensupplementen belangrijk dat u voor een gehydroliseerde variant kiest. Bij collageen hydrolysaat wordt met behulp van enzymen het collageen kleiner gemaakt. Deze enzymen (ook wel proteasen genoemd) breken het collageen af tot peptiden. Peptiden zijn kortere aminozuurverbindingen en dit zorgt ervoor het lichaam het collageen sneller kan opnemen.

Collageen

Ontdek onze collageenpoeders

Bekijk het aanbod
  • 10% korting

    Vitakruid

    Collageen Solugel® Poeder 250GR

  • 15% korting

    Mattisson HealthStyle

    Marine Collageen Poeder Peptan Blend 300GR

  • 19,99

    Premium Collageen

    Marine Collageen Naturel 220GR

  • 22,99

    Premium Collageen

    Marine Collageen Sinaasappel 220GR

Collageenafname

In het stuk hierboven heeft u al kunnen lezen dat het een natuurlijk proces is dat de collageenaanmaak langzaamaan steeds minder wordt. Helaas is deze afname niet tegen te houden, maar gelukkig kunnen we dit proces wel zo langzaam mogelijk laten verlopen. De collageenafname kan worden versneld door een ongezonde leefstijl. Zo zijn de grootste boosdoeners: roken, cafeïne, alcohol, overmatig zonnen en ongezonde voeding (met name te veel suiker). Het is daarom belangrijk om dit zoveel mogelijk te vermijden. Deze punten kunnen de afname van collageen sneller laten verlopen, waardoor u bijvoorbeeld eerder te maken krijgt met huidveroudering.

Verschillende types collageen

Collageen is in verschillende soorten en maten in het lichaam te vinden, tot nu toe zijn er 28 soorten bekend. De drie belangrijke soorten zijn:

• Collageen type 1: te vinden in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, bloedvaten, gewrichtsbanden en pezen.

• Collageen type 2: te vinden in de gewrichten, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp en tussenwervelschijven.

• Collageen type 3: te vinden in de huid, bloedvaten en weefsels voor wondherstel.

Het overgrote deel (90%) van het collageen in het lichaam is collageen type 1. Viscollageen bevat vooral collageen type 1. Naast viscollageen kunt ook kiezen voor rundercollageen. Rundercollageen bevat collageen type 1 en 3.

Wat is beter: viscollageen of rundercollageen?

U vraagt zich misschien af of viscollageen beter is dan rundercollageen. Hier zijn de meningen nog erg over verdeeld. Er wordt gezegd dat viscollageen sneller wordt opgenomen in het lichaam en dat het meer op menselijk collageen lijkt, omdat het ook voornamelijk uit collageen type 1 bestaat. Wat vooral belangrijk is, is dat u voor een collageen hydrolysaat kiest. Collageen hydrolysaat zorgt namelijk voor een snellere en betere opname. Wanneer het om collageen hydrolysaat gaat, staat dit altijd op de verpakking vermeld.

Hoeveel collageen per dag?

Natuurlijk kunnen we de dosering niet vergeten. Allereerst is het verstandig om goed de verpakking van uw collageenproduct te lezen. Hierop staat beschreven voor dat specifieke product hoe u het hoort te gebruiken. Tegenwoordig zijn er nogal wat verschillende collageenproducten op de markt en deze zijn niet allemaal hetzelfde. Over het algemeen wordt geadviseerd om bij collageen hydrolysaat te kiezen voor 5 tot 15 gram per dag. Daarnaast is de volgende cyclus raadzaam: 25 dagen achtereenvolgens 1 dosering collageen innemen en vervolgens 5 dagen helemaal geen collageen innemen. Hierna herhaalt u deze cyclus.

Hoe collageen te gebruiken?

Het grote voordeel van collageen is dat het, wanneer u collageenpoeder gebruikt, makkelijk op te lossen is in bijvoorbeeld water, yoghurt en een smoothie. Viscollageen is neutraal van smaak en heeft dus geen nare vissmaak. Voor de liefhebbers is collageenpoeder ook beschikbaar in verschillende smaken, zoals sinaasappel en aardbei. Als u voor collageen hydrolysaat kiest, kunt u het collageenpoeder zelfs verwarmen. Zo kunt u het collageenpoeder verwerken in een soep, in de koffie of in lekkere pannenkoeken.