Oorzaak brandend maagzuur
Brandend maagzuur heeft te maken met eten en hoe dat verwerkt wordt in het lichaam. Als u eten doorslikt komt het terecht in de slokdarm en vanuit daar wordt het verder gebracht naar de maag. Op de ‘grens’ van de slokdarm en de maag zit een sluitspier die ervoor zorgt dat het eten in de maag niet terugstroomt naar de slokdarm.
Soms werkt die sluitspier niet helemaal goed, dan is hij bijvoorbeeld verslapt. Voedsel stroomt dan terug de slokdarm in, waarbij het maagsap meeneemt dat zoutzuur bevat. De maag kan tegen dit zuur door een slijmvlieslaag, maar de slokdarm is niet zo goed beschermd. Daardoor hebt u bij brandend maagzuur last van dat irritante, brandende gevoel.
Brandend maagzuur voorkomen
Brandend maagzuur voorkomen is soms lastig, maar er zijn wel een aantal tips te geven:
- Eet 3 uur voordat je gaat slapen niets meer.
- Drink geen koolzuurhoudende dranken of teveel alcohol.
- Drink en eet geen zure dranken, snoepjes of fruit.
- Eet niet te vet, te pittig, te snel, onregelmatig of te veel.
- Probeer de druk in je buik niet te laten toenemen: vermijd strakke kleding, ga goed rechtop zitten en buk door door je knieën te zakken.
- Brandend maagzuur behandelen
Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet te gebruiken bij ernstige nierfunctiestoornissen en/of nierstenen, verlaagd fosfaatgehalte in het bloed of een veel te hoog calciumgehalte in het bloed.