Last van brandend maagzuur?

18 okt

Als u last heeft van maagzuur of daarbij horende symptomen, zoals een brandend gevoel in uw maag, een opgeblazen gevoel of een branderige smaak achter in de keel, zijn er verschillende zelfzorgmedicijnen die u kunt gebruiken.

Deze medicijnen zijn er in drie categorieën: maagzuurbinders, H2-blokkers en ten slotte protonpompremmers, ook wel bekend als PPI’s. Rennie* behoort tot de maagzuurbinders, terwijl Losecosan** onder de protonpompremmers valt.

Maagzuurbinders

Alle varianten van Rennie* vallen onder de maagzuurbinders en werken zowel snel als effectief bij brandend maagzuur en zuur gerelateerde klachten. Maagzuurbinders hebben de volgende voordelen:

  • Ze worden niet opgenomen in het bloed, maar werken lokaal en alleen in de maag
  • Ze zetten overtollig maagzuur direct en effectief om in water en andere stoffen die reeds aanwezig zijn in het lichaam
  • Ze kunnen ook door zwangere gebruikt worden
  • Ze hebben een geringe wisselwerking met andere medicijnen, lees hiervoor de bijsluiter

H2-blokkers

Een maagzuurremmer door middel van een H2 blokker, op basis van bijvoorbeeld Cimetidine of Ranitidine verminderen de aanmaak van zuur in de maag. De werkzame stof wordt opgenomen in het bloed. Dit betekent onder andere dat een teveel aan maagzuur niet per direct omgezet zal worden in lichaamseigen stoffen, zoals bij maagzuurbinders. De voordelen van H2-blokkers zijn:

  • Ze werken langer dan maagzuurbinders, omdat de aanmaak van maagzuur voor langere tijd wordt verminderd.
  • Door de verminderde aanmaak van maagzuur is de kans op symptomen langere tijd lager.
  • Ze hebben ook een beschermende functie voor de maagwand

Protonpompremmers

Maagzuurremmers in de categorie protonpompremmers, op basis van bijvoorbeeld omeprazol, verminderen net zoals H2-blokkers de aanmaak van maagzuur. Ook protonpompremmers worden opgenomen in het bloed en zullen dus niet per direct klachten verlichten. De voordelen zijn:

  • Dat ze nog langer werken dan H2-blokkers, tot wel 24 uur.
  • Door de verminderde aanmaak van maagzuur is de kans op symptomen langere gedurende 24 uur lager.
  • Ook een beschermende functie hebben voor de maagwand

Kies de juiste oplossing

Heeft u acuut last van maagzuur, dan kan een maagzuurbinder zoals Rennie* snel en effectief verlichting bieden, die bestelt u gemakkelijk bij DeOnlineDrogist.nl. Daarbovenop kunnen maagzuurbinders ook door zwangere gebruikt worden en is de kans op wisselwerking met andere medicijnen klein. Echter, voor klachten zoals terugkomend brandend maagzuur met een brandende pijn in de maag en slokdarm bieden maagzuurremmers zoals Losecosan** een oplossing. Merkt u dat u langdurig maagzuurklachten hebt, bespreek het dan met uw huisarts.

*Rennie®: Lees voor het gebruik de bijsluiter. Niet te gebruiken door nierpatiënten, bij ernstige nierfunctiestoornissen en/of nierstenen, verlaagd fosfaatgehalte in het bloed of een veel te hoog calciumgehalte in het bloed.

**Losecosan®: Losecosan® bevat omeprazol. Losecosan® 20mg niet gelijktijdig gebruiken met nelfinavir. Losecosan® 20mg is een geneesmiddel. Lees voor gebuik de bijsluiter.