Glutenvrij zelfrijzend bakmeel: toch genieten van taart

6 jun

Mensen met coeliakie willen natuurlijk ook weleens een lekkere taart of cake eten. Bijkomend probleem is helaas vaak dat er gluten in verwerkt zitten en dat de lekkernijen aan hun neus voorbij gaan. Daar is echter een oplossing voor. Lees snel verder!

De oplossing: glutenvrij zelfrijzend bakmeel

Ben jij glutenintolerant en wil je zelf een glutenvrije taart of cake bakken? Dat kan heel gemakkelijk met glutenvrij zelfrijzend bakmeel. In gewoon zelfrijzend bakmeel zit bloem en bakpoeder. Deze bloem bevat eigenlijk bijna altijd wel gluten. Met glutenvrij zelfrijzend bakmeel hoef je niet bang te zijn dat er een bloemsoort in zit die gluten bevat. Je kunt dus gerust lekker genieten van je baksels!

In het Orgran glutenvrij zelfrijzend bakmeel zitten maiszetmeel, tapioca, rijstbloem, rijsmiddel en guargom. Alle bestanddelen zijn uiteraard glutenvrij.

Je gebruikt dit zelfrijzend bakmeel precies zoals je de ‘gewone’ variant zou gebruiken. Je zult bijna geen verschil in smaak merken en toch glutenvrij eten.

Wat kan je dan zoal maken met dit meel? Koekjes, cake, taart, noem maar op! Hieronder vind je een heerlijk recept voor glutenvrije cupcakes.

150 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
150 gram basterdsuiker
150 gram boter
3 eieren
5 theelepels melk
Naar smaak: wat speculaaskruiden, een klein appeltje, rozijnen, chocolade, etc.

Verwarm de oven voor tot 200 graden.
Vermeng boter en suiker met elkaar tot een romig mengsel. Pak je handmixer en mix een voor een de eieren door het beslag. Voeg vervolgens het glutenvrije zelfrijzend bakmeel toe. Mix totdat je een luchtig beslag krijgt. Spatel je extra ingrediënt naar smaak door het beslag heen. Doe het beslag vervolgens in muffin/cupcake-vormpjes en zet het 15-20 minuten in de oven.
(Bron recept: chantalisglutenvrij.nl).

Smullen maar!