Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: advies bij het stoppen met roken

Stoppen met roken

Advies

Wilt u stoppen met roken of bent u al gestopt maar vindt u het lastig om het vol te houden? Dat is begrijpelijk, stoppen met roken is ook moeilijk. Maar gelukkig zijn er hulpmiddelen die u kunt inschakelen om het stopproces te ondersteunen. In deze blog leest u wat de voordelen van stoppen met roken zijn, waarom stoppen met roken nou zo lastig is en welke hulpmiddelen u helpen bij het stoppen met roken.

De gezondheidsrisico’s van roken

Roken is niet gezond maar kan wel zorgen voor een prettig gevoel in het lichaam. De nicotine in de sigaret zorgt ervoor dat verschillende stofjes in het lichaam vrijkomen die zorgen voor een fijn gevoel, onderdrukking van de eetlust en vermindering van angst en spanning. Wist u dat nicotine bij het roken al na 11 seconden uw hersenen heeft bereikt? Het effect van een sigaret is daardoor snel merkbaar. Hoewel het roken van een sigaret op korte termijn een fijn gevoel geeft, heeft het op lange termijn vervelende gevolgen voor uw gezondheid:


• Roken zorgt voor versnelde huidveroudering

• Roken vermindert uw smaak en reukvermogen

• Roken zorgt ervoor dat uw hart harder moet werken om zuurstof te krijgen

• Roken zorgt voor verkleuring op vingers en op uw tanden

• Roken vergroot de kans op hart een vaatziektes

• Roken vergroot de kans op verschillende vormen van kanker

• Roken vermindert de vruchtbaarheid

• Roken kan voor vernauwing in de longen zorgen en voor verschillende ademhalingsproblemen

De voordelen van stoppen met roken

Het is algemeen bekend dat roken niet goed is voor uw gezondheid, dit geldt ook voor de gezondheid van mensen die met u meeroken. Als u stopt kunt u een aantal gezondheidsricio's verminderen. Bovendien hoeft u geen sigaretten meer te kopen, dit zal u veel geld besparen.

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Stoppen met roken heeft enorm veel positieve gevolgen voor uw gezondheid, toch hebben mensen meestal meerdere pogingen nodig om écht definitief te stoppen. In de meeste gevallen zijn mensen niet alleen fysiek verslaafd, maar is de verslaving ook psychologisch. Zo kunnen factoren zoals uw sociale omgeving en bepaalde stemmingen zoals stress of verdriet invloed hebben op uw rookbehoefte. Daarnaast kan het zijn dat u gewend bent om op vaste momenten een sigaret te op te steken. Roken is bij veel mensen een gewoonte en gewoontes zijn lastig te doorbreken. Het is dus niet gek als u tijdens het proces een keer een terugval heeft. Het is nu eenmaal een leerproces en daar mogen vergissingen in worden gemaakt. Het is vooral belangrijk om na dit soort momenten niet op te geven.

Diverse hulpmiddelen bij het stoppen met roken

Als u stopt met roken is de kans groot dat u last krijgt van ontwenningsverschijnselen, uw lichaam is immers gewend om nicotine binnen te krijgen. U kunt onder andere last krijgen van angstgevoelens, zweten, hoofdpijn, prikkelbaarheid, slapeloosheid en meer. Dit zijn lichamelijke ontwenningsverschijnselen die meestal alleen in de beginfase voorkomen. Nicotine vervangende producten kunnen u helpen bij het afbouwen van uw lichamelijke verslaving, ze verdubbelen zelfs de slagingskans.


Iedereen is uniek en heeft daarom baat bij een andere aanpak bij het stoppen met roken. Een nicotine vervanger kunt u dan ook op verschillende manier inzetten als ondersteuning bij het stoppen met roken. Sommige mensen kiezen ervoor om gelijk geen sigaretten meer te roken en volledig over te stappen op nicotine vervangers. Maar u kunt ook het aantal sigaretten per dag steeds verlagen in combinatie met een nicotine vervanger, op die manier bouwt u op een rustige manier af.

Welke nicotine vervangende middelen zijn er?

Nicotine pleisters

Nicotine pleisters zijn een van de meest gebruikte nicotine vervangende producten bij het stoppen met roken. U plakt de nicotinepleister op uw lichaam zodat de nicotine op die manier het lichaam binnen kan komen in plaats van via een sigaret.


Nicotine kauwgom

Als u de behoefte van een sigaret voelt opspelen kunt u ook kiezen voor nicotine kauwgom. Door hierop te kauwen komt er steeds een kleine beetje nicotine vrij. Dit wordt opgenomen door het mondslijmvlies en via de maag en darm.


Nicotine zuigtabletten

U kunt ook nicotine binnenkrijgen via zuigtabletten. Dit komt via het mondslijmvlies in uw bloed terecht waarna uw behoefte naar een sigaret zal afnemen. Het is niet de bedoeling dat u op een nicotine zuigtablet kauwt of dat u het direct doorslikt.


Nicotine spray

Voor een snelle verlichting van de behoefte aan een sigaret is er de nicotine spray. Een nicotine spray bevat therapeutische nicotine die na het sprayen in uw mond binnen 60 seconden door uw mondslijmvlies wordt opgenomen.

Welke nicotine vervanger kan ik het beste gebruiken en op welk moment?

De verschillende nicotinevervangers hebben ieder hun eigen werkwijze. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur kunt u kiezen voor wat het beste voor u werkt. Vaak werkt een combinatie van verschillende nicotinevervangers beter dan het gebruik van maar één soort. Dit vergroot de kans van slagen. U kunt kiezen voor het gebruik van nicotine pleisters voor een geleidelijke afgifte van nicotine gedurende dag en dit combineren met zuigtabletten, kauwgom of een nicotine spray op de momenten dat uw rookdrang groter wordt of ineens opspeelt. De verschillende merken nicotine vervangers waaronder Nicotinell, Niquitin en Nicorette kunt u met elkaar combineren.

Ondersteuning

bij het stoppen met roken*

Bestel direct
 • Nicorette Mondspray Fruit & Mint 1ST

  24,23

 •  
 • Nicotinell Kauwgum 2mg Cool Mint 204ST

  41,13

 •  
 • Niquitin Clear Pleisters 21mg Stap 1 14ST

  35,99

 •  
 • Nicotinell Zuigtabletten 1mg Mint 204ST

  46,26

 •  

*Medische hulpmiddelen, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Als u begint met stoppen met roken

Advies

De geestelijke ontwenningsverschijnselen duren bij het stoppen met roken meestal het langst. Zorg daarom dat u goed bent voorbereid als u stopt met roken. De volgende tips kunnen ondersteuning bieden bij uw geestelijke ontwenningsverschijnselen:


1. Licht uw sociale omgeving in zodat zij weten dat u echt wilt stoppen met roken. Dit voorkomt dat mensen u in de verleiding brengen om toch een sigaret te roken. Daarnaast kunnen ze rekening houden met eventuele ontwenningsverschijnselen.


2. Download een app op uw telefoon waarbij u uw voortgang kunt bijhouden. Dit soort apps werken vaak ook als een steuntje in de rug.


3. Zorg dat u een ontspannende bezigheid heeft op de momenten dat u normaal gesproken een sigaret zou opsteken. Vaak is het roken van een sigaret een moment om te ontspannen. Lees bijvoorbeeld een stukje uit een boek, loop een blokje om, trakteer uzelf op iets lekkers of doe een kort spelletje op uw telefoon.


4. Doordat de gewoonte van het stoppen met roken lastig te doorbreken is, is het een goed idee om steun te zoeken in vorm van een coach, therapeut, uw huisarts of via een cursus.

Deel dit artikel

Lees meer

Wat u misschien nog niet wist over een genitale schimmelinfectie

vrouw staat voor spiegel

Veel mensen hebben wel eens last van een genitale schimmelinfectie, weten hoe u dit herkent? U lees het hier.

Lees meer

Tips voor de basisverzorging van uw intieme zone

vrouw ligt op bed

Er wordt niet vaak over gesproken, maar de manier waarop u uw vagina verzorgt is erg belangrijk. Lees hier het advies van DeOnlineDrogist.nl

Lees meer

Last van gewrichtspijn? Zo verlicht u de pijn

man en vrouw aan het hardlopen

Iedereen ervaart weleens pijn. Ervaart u langdurig gewrichtspijn? Voltaren kan helpen.

Lees meer

Last van vaginale droogheid? Dit kunt u eraan doen

vrouw zit met benen wijd in een korenveld

Tijdens de overgang kunt u last krijgen van vaginale droogheid, lees hier wat u eraan kunt doen

Lees meer

Huidverzorging tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert het er veel in het lichaam en dit heeft effect op uw huid. Weten hoe u uw huid het beste verzorgt tijdens de overgang? Lees deze blog

Lees meer

Start het voorjaar energiek met een detox

vrouw drinkt smoothie

Energiek het voorjaar in? Help uw lichaam met ontgiften met een sapkuur en vitamines en mineralen van het seizoen!

Lees meer

Vegan voedingssupplementen

vrouw zit aan aanrecht met groente

U eet veganistisch, maar u wilt voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Welke supplementen zijn er voor veganisten? Lees hier alles over vegan supplementen.

Lees meer

Zijn uw tanden écht schoon?

Vrouw met een stralend gebit lacht, man fluistert iets in haar oor

Tandenpoetsen voldoende voor schoon gebit? Zonder ragen tussen de tanden slaat u 40% van het tandoppervlak over! Reinigt u al tussen uw tanden? Lees meer.

Lees meer

Tips voor het verzorgen van kleine wondjes

kind heeft wond, bepanthen nieuwe wondgel

Weleens last van kleine wondjes? In deze blog geven tips die het herstel van wondjes bevorderen

Lees meer

Advies bij rugpijn

vrouw op bureaustoel heeft last van rug

Last van rugpijn? Lees hier hoe rugpijn ontstaat en hoe u het kunt verlichten

Lees meer

Langdurig last van diverse buikklachten?

iemand met darmklachten

Heeft u vaak last van klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, buikpijn of winderigheid in combinatie met diarree of juist verstopping? Al aan PDS gedacht?

Lees meer

Alles wat u nodig heeft voor de kraamtijd

vrouw met kraampakket

De zwanger zijn kan heel spannend zijn, zeker als de bevalling nadert. Bent u goed voorbereid en heeft u alles in huis? Met het HeltiQ Kraampakket weet u zeker dat u niks mist.

Lees meer

Het verschil tussen een bacteriële vaginose en een vaginale schimmelinfectie

Last van klachten in de intieme zone?

Lees meer

Onze ervaring met BackJoy

vrouw zit achter haar bureau te werken en zit op een BackJoy rugsteun

Wilt u uw zithouding verbeteren tijdens het lang stilzitten? De BackJoy rugsteunen helpen u hierbij. Wij probeerden ze voor u uit!

Lees meer

Tips voor een gezonde en rustige spijsvertering tijdens de feestdagen

Zorgt de stress en de verandering in uw voedingspatroon tijdens de feestdagen bij u voor maag- of darmklachten? DeOnlineDrogist.nl geeft u advies over hoe met een rustige darmflora de feestdagen doorbrengt.

Lees meer

Advies bij griep

Vrouw zit onder een dekentje met thee

Gevat door een griepje? DeOnlineDrogist.nl geeft advies over wat u kunt doen om de symptomen te verlichten.

Lees meer

Advies bij verkoudheid

vrouw houdt een kopje met thee vast onder een deken

Iedereen heeft weleens last van een verkoudheid. Vervelend maar meestal onschuldig. Heeft u erg last van de symptomen? in deze blog geven we u advies.

Lees meer

Duurzaam tandenpoetsen

Tanden poetsen doen we elke dag om een schoon en gezond gebit te behouden, daarvoor moeten we regelmatig onze tandenborstel vervangen. Maakt u hier al een bewuste keuze in?

Lees meer

Quebra Pedra, hulp bij nierstenen?

We hebben al vaker geblogd over planten die een geneeskrachtige werking zouden hebben, zoals Calendula, Engelwortel en Aloë Vera. Misschien heb je ook weleens gehoord van Quebra Pedra en twijfel je over het bestellen hiervan. Vandaag gaan wij dieper op deze bijzondere plant in.

Lees meer

Hoofdpijn: voorkomen en genezen

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht en ieder mens heeft er ooit wel eens last van gehad. Het is erg vervelend en kan uw activiteiten belemmeren. Maar hoofdpijn is ook een signaal van uw lijf om u te waarschuwen dat er iets niet helemaal in orde is.

Lees meer
 
1  2  3  4  5  ...  10