Bestel nu
0
€ 0,00

Inspiratie | Blog: advies over de eikenprocessierups

eikenprocessierups

Alles wat u moet weten over de eikenprocessierups

Advies over de eikenprocessierups

leestijd: 3 minuten

De eikenprocessierups is een rups waar Nederland in de lente- en zomermaanden veel last van kan hebben. Maar waarom, wat is de eikenprocessierups en wat kunnen we aan de klachten doen die de processierups veroorzaakt?

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder. Vanaf april kunnen de eerste rupsen in Nederland al gespot worden, maar ze zijn het meest actief in de zomermaanden. De naam zegt het eigenlijk al, maar de eikenprocessierups kun je vaak in de buurt van of in eikenbomen vinden. In de nacht gaan deze rupsen in groepjes op zoek naar eikenbladeren als voedsel. Ze lopen bij het voedsel zoeken achter elkaar aan, vandaar dat ze processierupsen worden genoemd.

Hulpmiddelen

bij huidirritatie door de processierups

bekijk het aanbod
 • Donttellmum Vallen & Stoten Gel 20ML

  7,46

 •  
 • La Roche-Posay Cicaplast Balsem B5 40ML

  8,95

 •  
 • Ice Power Cold Gel 150ML

  10,46

 •  
 • Bepanthen Eczeem Crème 50GR

  15,95

 •  

Waarom moeten we uitkijken voor de eikenprocessierups?

De processierups is bedekt met nauwelijks zichtbare brandhaartjes. Deze brandhaartjes schiet de processierups de lucht in als hij zich bedreigd voelt. Als we deze haartjes dan inademen, in de ogen krijgen of als onze huid ermee in aanraking komt kunnen we last krijgen van vervelende klachten.


Zo kunt u last krijgen van rode, jeukende ogen. Bij het inademen van de brandhaartjes kunt u misselijkheid ervaren en zelfs last krijgen van ontstekingen aan de neus, keel en luchtwegen. Wanneer uw huid in aanraking komt met de brandhaartjes kan dit zorgen voor:


- Bultjes

- Zwellingen

- Enorme jeuk


Niet alleen als een rups brandharen schiet kunt u hiermee in aanraking komen. De rups vervelt namelijk zes keer en deze jasjes met brandharen kunnen jarenlang blijven liggen. Wanneer het waait kan het dus goed dat deze jasjes op u terecht komen via de lucht of het water.


Zijn uw ogen in aanraking gekomen met de brandhaartjes? Dan is het advies om direct kort te spoelen met water en vooral niet in de ogen te wrijven.

Wat te doen bij huidklachten veroorzaakt door de eikenprocessierups

De huidklachten die de brandhaartjes van de processierups kunnen veroorzaken kunnen wekenlang aanhouden en dat is vervelend. Gelukkig kunt u er wel iets aan doen. Heeft u brandhaartjes op uw huid gekregen?


- Probeer niet te krabben of te wrijven.

- Om de brandhaartjes van uw huid af te krijgen kunt u plakband, kledingroller of de speciale processierups roller van HeltiQ gebruiken

- Spoel uw huid af met water en stop uw kleding direct in de was.


Nadat uw huid in aanraking is geweest met de brandharen, kunt u last hebben van huiduitslag die erg kan jeuken. Bij jeukende huiduitslag kan het ontzettend lastig zijn om niet te krabben, maar hou vol! Door te krabben kunt u de klachten namelijk verergeren of de huid kapot maken. Wanneer de jeuk hevig is, kunt u dit het beste regelmatig insmeren met een verzachtende of verkoelende crème. De Eczeem Crème van Bepanthen¹ verlicht bijvoorbeeld effectief de jeuk bij huiduitslag door de processierups.


¹Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter