Wanneer is het muggen-tijd?
Zodra het kwik stijgt en het jaargetij lente aandient, is het voor de vrouwtjesmuggen tijd om bloed te prikken. Het muggenseizoen in Nederland begint doorgaans wanneer de temperatuur de 10,5 graden Celsius aantikt. Dat is namelijk de minimale warmte die nodig is om eitjes, via een larven- en popstadium, te laten veranderen in muggen. Hoe warmer het vervolgens is, hoe sneller de mug ontstaat en klaar is om u het leven minder aangenaam te maken. Die periode van de actieve mug kan zomaar heel lang duren in de lage landen. En zeker nu wij steeds meer wennen aan de zachte winters. Een mug is namelijk pas van de radar zodra de eerste echte vorst is geweest. Aangezien het bij ons in december ook nog wel eens zacht en aangenaam weer is, kunnen we ook dan nog muggen tegen komen! Er bestaan ruim 3500 soorten muggen op deze wereld, waarvan er 36 in Nederland te boek staan. De muggen waar wij het over hebben, zullen de steekmuggen zijn. De zoemende insecten waar niemand vrolijk van wordt.
Waar komen muggen op af?
Wat veel mensen denken over muggen, is dat deze beestjes op licht afkomen. Dat is echter niet waar. Muggen houden van bepaalde lichaamsgeuren, en warme en vochtige plekjes; dat is voor hen het walhalla. Heeft u deze plekjes in en rondom uw huis, dan is de kans groot dat muggen zich hier bevinden. Muggen houden hier van en planten zich tevens voort in stilstaand water. Dit is namelijk ideaal voor het uit laten komen van muggenlarven. Andere plekjes waar muggen graag vertoeven zijn bijvoorbeeld de begroeiing rondom een vijver, een regenton, plantenbakken, maar ook een met water gevulde dakgoot is paradijselijk. Mocht er zich een teveel aan water bevinden in de plantenbakken of regentonnen, gooi deze dan leeg of dek het af met een deksel waardoor muggen hier geen gebruik van kunnen maken.

Lichaamsgeuren waar de mug van houdt
Vrouwtjesmuggen hebben bloed nodig om eitjes te ontwikkelen. Dat is de reden waarom deze muggen altijd op zoek gaan naar een mogelijk prik-slachtoffer. En dat is dus ook de reden dat menig mens muggen niet bovenaan het lijstje ‘sympathieke diertjes’ heeft staan. Integendeel. Veel mensen worden vaak lek geprikt door muggen. Anderen hebben er gek genoeg nooit last van. Hoe komt dat? Waarom wordt de een meer geprikt dan de ander? Het antwoord heeft te maken met het feit dat vrouwtjesmuggen het juiste bloed nodig hebben. En met het juiste bloed wordt hier bloed met bepaalde aminozuren bedoeld. Indien het bloed minder van deze aminozuren bevat, zal het aantal eitjes ook minder zijn.
De mug komt niet af op zoet of lekker bloed, wat wel eens wordt beweerd. Het is de lichaamsgeur die bepalend is. Of beter gezegd: de kooldioxide, het gas dat wij uitademen. Dankzij het sterk ontwikkelde reukzintuig van de mug kan dit insect op vijftien meter afstand al weten wie het moet hebben voor een prikbeurt. En daarin kan dus een verschil zitten met uw partner. Het kan zomaar zijn dat u, mug-technisch gezien, lekkerder ruikt dan uw partner.
Deet en muggen
Nu kunt u er zelf voor zorgen – als de mate van irritatie heel hoog is – dat u minder aangenaam ruikt voor de muggen door gebruik te maken van DEET. Met dit middel brengt u de geursensoren van de mug in de war en zal dit insect u minder snel prikken.
Wat te doen tegen muggen?
Wat kunt u doen tegen de aanwezige muggen in uw slaapkamer? En hoe zorgt u ervoor dat de muggen niet terugkomen? De Online Drogist heeft een collectie met producten samengesteld, waarmee muggen kunnen worden tegengegaan of worden verjaagd.
Muggen weghouden
- Muggenstekker. Een muggenstekker (met optie tot navulling) beschermt uw kamer tientallen nachten tegen muggen. Nieuwsgierig?
- Muggenolie. Een muggenolie, met of zonder citronella, is een krachtig anti-muggenmiddel. Druppel olie op een tissue of lapje stof waardoor muggen op afstand blijven.
- Anti-muggen armband. Een anti-muggen armband waardoor muggen wegblijven. Dankzij de aanwezige citronella voorkomt u muggenbeten.
- Hordeur. U kunt het natuurlijk ook meteen helemaal goed aanpakken in huis. Middels een hordeur kunt u én de buitendeur lekker open laten én insecten weg houden. Dat wilt u toch ook?
Muggen tegengaan
- Muggenspray. Een muggenspray waarmee een spuitje in een bepaalde ruimte fataal kan zijn voor muggen en andere insecten. Muggenspray heeft vaak de werkzame stof pyrethrine, waar het insect – na het inademen – verlamd door raakt en dood gaat.
- Elektrische vliegenmepper. Zonder mep, maar wel een elektrocutie voor de vlieg of mug. Dubbel zo effectief.
- Muggenlamp. Een muggenlamp met UV-licht en een elektrisch rooster. Getest en bewezen effectief, waarin muggen worden geëlektrocuteerd.
Muggenbulten behandelen
- Muggenstift. Bent u toch gestoken door een mug? Met een muggenstift behandelt u uw muggenbulten op de beste manier. Hierdoor herstelt uw huid optimaal en vermindert u de jeuk die zo een muggenbult oplevert.
Moeite met slapen
Heeft u ook wel slapeloze nachten gehad door het kleine, zoemende insect? U kon waarschijnlijk niet in slaap vallen door het aanhoudende gezoem, dat af en toe ver klinkt, maar soms ook heel dichtbij komt. Deze nachten wil niemand meemaken en daarom zijn er verschillende producten ontworpen om u te helpen. Rust is zeer belangrijk voor uw lichaam en een goede nachtrust is dan ook cruciaal. Bekijk snel de producten die De Online Drogist aanbiedt voor u.